Σεισμός στην Εύβοια: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ -Τα βίντεο από τη στιγμή της δόνησης, προκάλεσε αναστάτωση - iefimerida.gr

Σεισμός στην Εύβοια: Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,2 Ρίχτερ -Τα βίντεο από τη στιγμή της δόνησης, προκάλεσε αναστάτωση

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα Νέα Στύρα Ευβοίας
Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στα Νέα Στύρα Ευβοίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της Εύβοιας από τον ισχυρό σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 00:27 στα Νέα Στύρα, που ταρακούνησε και την Αττική, με τους ειδικούς να εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την εξέλιξη του φαινομένου.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Αττική, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους, ενώ ακολούθησαν δύο μικρότεροι μετασεισμοί σε διάστημα 15 λεπτών, μεγέθους 2,5 και 2,6 Ρίχτερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι δύο ώρες νωρίτερα από τον ισχυρό σεισμό, στην ίδια περιοχή σημειώθηκε δόνηση μεγέθους 2,6 Ρίχτερ.

Από περιοχή που δεν χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα προέρχεται η σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αττικής και Εύβοιας, κοντά στα Στύρα Ευβοίας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ξημερώματα συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Σεισμικής Διακινδύνευσης. Μετά την εξέταση όλων των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι ο σεισμός των 5,2 βαθμών προέρχεται από μια περιοχή που δεν χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα, «που δεν δίνει συχνά σεισμούς».

«Έχουν εκδηλωθεί 2-3 σεισμοί που μπορεί να είναι και μετασεισμοί μικρότερου μεγέθους της τάξεως των 2 έως 2,5 βαθμών, με τον σεισμό να έχει γίνει αισθητός σε μια ευρύτερη περιοχή στην Κεντρική Ελλάδα, και πιο πολύ στο Λεκανοπέδιο και στην Ανατολική Αττική», σημείωσε ο κ. Λέκκας.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε νωρίτερα στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό σε μια περιοχή που δεν έχει υψηλή σεισμικότητα και προσέθεσε ότι γύρω απ' αυτή την περιοχή έχουν υπάρξει κάποιες εστίες σεισμών που έδωσαν μεγαλύτερα μεγέθη μέσα στην ιστορική σεισμικότητα, ωστόσο αυτές οι εστίες είναι σε σχετικά μακρινή απόσταση.

«Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, οι κάτοικοι των περιοχών θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του ΟΑΣΠ. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου», κατέληξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χωρίς σοβαρές ζημιές ή τραυματισμούς ο σεισμός στα Νέα Στύρα

Η σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ προκάλεσε έντονη ανησυχία στους κατοίκους -κάποιοι εκ των οποίων διανυκτέρευσαν εκτός των σπιτιών τους και ξεχύθηκαν στις παραλίες της Εύβοιας- αλλά δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί. Μια τζαμαρία καταστήματος έσπασε στα Νέα Στύρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική, προκαλώντας άμεση κινητοποίηση των Αρχών.

Βίντεο από τη στιγμή της δόνησης στην Εύβοια: Ράφια τρίζουν και μπουκάλια σπάνε σε σούπερ μάρκετ

Όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, ο σεισμός ήταν πάρα πολύ δυνατός, είχε διάρκεια και αρκετή βοή.

Χαρακτηριστικά είναι και τα βίντεο από το evima.gr τη στιγμή του σεισμού, όπου σε σούπερ μάρκετ της περιοχής αρχίζουν και πέφτουν τα πάντα από τα ράφια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H στιγμή που τα 5,2 Ρίχτερ ταρακουνούν το στούντιο της ΕΡΤ σε live εκπομπή

Η στιγμή του σεισμού των 5,2 Ρίχτερ καταγράφηκε από τις κάμερες της ΕΡΤ, κατά την έναρξη της εκπομπής Off the Record, που μόλις ξεκινούσε εκείνη την ώρα ζωντανά.

Οι παρουσιαστές διατήρησαν την ψυχραιμία τους, ενώ η εικόνα που έφτανε στους δέκτες των τηλεθεατών δεν ήταν σταθερή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντίδραση του Γιοβάνοβιτς τη στιγμή της δόνησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην αίθουσα Τύπου του «Γ. Καραϊσκάκης» όταν έκανε δηλώσεις ο τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, Ιβάν Γιοβάνοβιτς, μετά την ήττα με 3-0 από τη Δανία.

Τη στιγμή του σεισμού ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σταμάτησε τις δηλώσεις, χωρίς όμως να υπάρξει πανικός.

Σπανός: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές σε κτίρια»

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές σε κτίρια» στην περιοχή. Η μόνη αναφερθείσα ζημιά αφορά την καταστροφή τζαμαρίας σε κατάστημα στην παραλία των Νέων Στύρων. Παρά τη μικρή αυτή υλική ζημιά, οι τοπικές αρχές παρακολουθούν στενά την κατάσταση και είναι σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε εγρήγορση κλιμάκια της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ.

Στην περιοχή έχουν μεταβεί κλιμάκια της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για να ελέγξουν τις περιοχές γύρω από τα Στύρα, με τη συνδρομή των δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Η προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των κατοίκων και η πλήρης εκτίμηση της κατάστασης.

Οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποίησαν τα ξημερώματα έκτακτες περιπολίες σε περιοχές της πρωτεύουσας και στα προάστιά της.

Παπαδόπουλος: Ενδέχεται να ακολουθήσουν μικρότεροι σεισμοί

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν μικρότεροι σεισμοί στην περιοχή, ωστόσο υποστήριξε ότι «η περιοχή δεν έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών», κάτι που ενδεχομένως να σημαίνει πως ο χθεσινοβραδινός ήταν ο κύριος σεισμός. Παράλληλα, συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους, τονίζοντας την ανάγκη να ελέγξουν την ασφάλεια των κτιρίων τους και να αναφέρουν τυχόν ζημιές στις Αρχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σεισμός Εύβοια Νέα Στύρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ