Κορωνοϊός-Σαρηγιάννης στο iefimerida.gr: Να εφαρμοστούν εναλλασσόμενα τοπικά μίνι lockdown - iefimerida.gr

Κορωνοϊός-Σαρηγιάννης στο iefimerida.gr: Να εφαρμοστούν εναλλασσόμενα τοπικά μίνι lockdown

Σαρηγιάννης στο iefimerida.gr: «Προτείναμε στην κυβέρνηση την εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών μίνι lockdown»
Σαρηγιάννης στο iefimerida.gr: «Προτείναμε στην κυβέρνηση την εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών μίνι lockdown» -Φωτογραφία: Eurokinissi
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Την εφαρμογή ενός σχήματος εναλλασσόμενων τοπικών μίνι lockdown, αρχής γενομένης από την Αττική, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων, προτείνει στην κυβέρνηση ο επικεφαλής Καθηγητής Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Οπως ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης προχώρησε σε αυτή την πρόταση μετά από τη μελέτη της πορείας των μέτρων για τον κορωνοϊό μέσω υπολογιστικού μοντέλου που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η λογική της πρότασης μας είναι να προλάβουμε μία αρνητική εξέλιξη ενόψει του χειμώνα. Το μοντέλο των εναλλασσόμενων τοπικών μίνι lockdown θα μπορούσε να εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου σε περιοχές της Αττικής που βρίσκονται στο «κόκκινο» περιορίζοντας δραστικά την πορεία του ιού», αναφέρει στο iefimerida.gr ο κ. Σαρηγιάννης σχολιάζοντας ότι «από την ανάλυση των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας φαίνεται καθαρά ότι αν εφαρμοζόταν το μέτρο στην Αττική θα είχαμε διψήφια κρούσματα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, ενώ τώρα οι προβλέψεις μας είναι για αύξηση των κρουσμάτων».  

320 κρούσματα κατά μέσο όρο ημερησίως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου- Άνοδος από Νοέμβριο 

Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που προκύπτουν από το υπολογιστικό μοντέλο του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Α.Π.Θ. και περιλαμβάνονται στη νέα τεχνική έκθεση που συντάσσεται και αναμένεται να αποσταλεί εντός των ημερών στους αρμόδιους της κυβέρνησης δείχνουν «επιπέδωση» των κρουσμάτων και διατήρησή τους στα 320 κατά μέσο όρο ημερησίως μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. 

«Αυτή τη στιγμή λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέτρα που έχουν παρθεί θα εφαρμοστούν σε σημαντικό βαθμό, σε συνδυασμό με τους περιβαλλοντικούς, εξωτερικούς παράγοντες, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων -όπως αυτή που βλέπουμε αυτές τις μέρες- στα 320 κρούσματα κατά μέσο την ημέρα. Αυτή η σταθεροποίηση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Γεγονός ιδιαίτερα θετικό,  γιατί μας δίνει χρόνο να πάρουμε παραπάνω μέτρα ώστε να αποφύγουμε μια αρνητική εξέλιξη τον Νοέμβριο και κυρίως τον Δεκέμβριο όταν θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και θα κάνει την εμφάνισή της η γρίπη. Τα δύο αυτά στοιχεία, από τη μία η παραμονή μας σε κλειστούς χώρους και από την άλλη η συνοσηρότητα,   αναμένεται να επηρεάσουν τη μεταδοτικότητα του ιού και να αυξήσουν τον κίνδυνο  στην αρχή του χειμώνα», τονίζει ο Καθηγητής Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. 

Αλματώδης αύξηση αν δεν εφαρμοστούν μέτρα κατά της εξάπλωσης του ιού  

Αυτές οι δύσκολες συνθήκες με τις οποίες μπορούμε να ρθουμε αντιμέτωποι στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αποτυπώνονται στην τεχνική έκθεση της ομάδας του κ. Σαρηγιάννη. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η έκθεση προβλέπει μια όχι εκθετική αλλά αλματώδη αύξηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στα 500 κρούσματα ημερησίως μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Στη συνέχεια οι αριθμοί θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στα 1000, 2.000 αλλά και παραπάνω κρούσματα ημερησίως ανάλογα με τις συνθήκες μέχρι το τέλος του χρόνου. Θεωρούμε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. Είναι η προβολή του μοντέλου με τα σημερινά δεδομένα, Προφανώς, αν ανέβουμε στα 500 κρούσματα ημερησίως θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Το ζήτημα, όμως, είναι να προλάβουμε και να μη φτάσουμε αυτόν τον αριθμό κρουσμάτων», τονίζει ο Καθηγητής, συμπληρώνοντας με νόημα: «είναι φανερό ότι όταν χρειαστεί να πάρουμε τα πλέον αυστηρά μέτρα τότε σημαίνει ότι έχουμε αργήσει 15 μέρες». 

Καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ένα ακόμη μέτρο, πέραν από τα εναλλασσόμενα  τοπικά μίνι lockdown, που θα μπορούσε άμεσα να εφαρμοστεί έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εφαρμογής ενός επώδυνου καθολικού lockdown στο μέλλον, είναι η καθολική χρήση μάσκας όχι μόνο σε εσωτερικούς αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, όπως συνέβη στην Ιταλία. 

«Πράγματι, και αυτό είναι κάτι που μπορεί ο καθένας μας να παρατηρήσει, ο κόσμος και οι πιο νέοι εξακολουθούν να μην παίρνουν την κατάσταση στα σοβαρά γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους. Η καθολική χρήση της μάσκας θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα κρούσματα και έως ένα βαθμό να περιορίσει τις άσκοπες μετακινήσεις», καταλήγει ο κ. Σαρηγιάννης. 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ