Πυραυλάκατος «Βλαχάκος»: Το νέο όπλο του Πολεμικού Ναυτικού -Οπλισμός και δυνατότητες - iefimerida.gr

Πυραυλάκατος «Βλαχάκος»: Το νέο όπλο του Πολεμικού Ναυτικού -Οπλισμός και δυνατότητες

Η πυραυλάκατος «Βλαχάκος»
Η πυραυλάκατος «Βλαχάκος» / Φωτογραφία: Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην ονοματοδοσία της πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος» βρέθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του τόνισε πως κάθε ελληνικό όπλο αποτελεί δύναμη ειρηνικής αποτροπής, ασπίδα δυναμικής προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και της διεθνούς νομιμότητας.

Αναφερόμενος στο όνομα της πυραυλακάτου, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «το ίδιο το όνομα του πλοίου θα διαλαλεί ότι η πατρίδα μας μένει πιστή στην παράδοσή της: οι ήρωες να γεννούν νέους ήρωες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Σε λίγο το ταχύ περιπολικό κατευθυνόμενων βλημάτων θα αρμενίζει τιμώντας τον Παναγιώτη Βλαχάκο, που θυσιάστηκε δίπλα στον Υποπλοίαρχο Καραθανάση και στον Αρχικελευστή Γιαλοψό, ταξιδεύοντας παντού την αλήθεια της Ιστορίας: Ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο».

Τα χαρακτηριστικά της πυραυλακάτου «Βλαχάκος»

Η πυραυλάκατος «Βλαχάκος» είναι τύπου Super Vita. Στην Ελλάδα η κλάση έλαβε το όνομά της προς τιμήν του Νικόλαου Ρουσσέν, διακεκριμένου αξιωματικού σε υποβρύχια κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια στάσης και ενώ βρισκόταν επικεφαλής ναυτικού τμήματος για την επανακατάληψη κορβέτας.

Το κύριο σκάφος είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και η υπερδομή είναι από αλουμίνιο, ενώ η εταιρεία Vosper Thornycroft Controls παρέχει το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το σύστημα διαχείρισης του σκάφους, τον ηλεκτρικό εξοπλισμό και τα συστήματα αντιμέτρων.

 • Διαστάσεις: 61,9 / 9,5 / 2,8 μέτρα
 • Εκτόπισμα: 670 τόνους
 • Πρόωση: 4 MTU 16V 595 TE 90
 • Ταχύτητα: 34,5 κόμβοι
 • Πλήρωμα: 45
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπλισμός:

 • 8 Κ/Β Ε-Ε Exocet MM-40 Blk2 / Blk3
 • 1 πυροβόλο 76mm / 62 Super Rapido της OTOBREDA
 • 2 πυροβόλα 30mm της OTOBREDA
 • 1 αντιβληματικό σύστημα (CIWS) GLMS RAM, το οποίο φέρει 21 Κ/Β

Επιχειρησιακές δυνατότητες

Οι ΤΠΚ SUPER VITA μπορούν να επιχειρούν σε κατάσταση θαλάσσης 5 και να επιβιώνουν σε κατάσταση θαλάσσης 7. Έχουν δυνατότητες Διοικήσεως και Ελέγχου ομάδος πλοίων με ικανοποιητικές ευκολίες εξωτερικών και εσωτερικών επικοινωνιών, τακτικό σύστημα, σύστημα LINK-11 και δορυφορικές επικοινωνίες.

Η διεύθυνση πυρός (Κ/Β, πυροβόλων) γίνεται με χρήση συστημάτων που δύσκολα εντοπίζονται και παρεμβάλλονται.

Η Α/Α άμυνα του πλοίου γίνεται με CIWS RAM και πυροβόλων. Δύναται να εκτελεί συγκαλυμμένες επιχειρήσεις με «αθόρυβο πλου», χαμηλή «ηλεκτρομαγνητική υπογραφή" (RCS) και χαμηλή "υπέρυθρη υπογραφή" (I.R.).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιβίωση του σε μολυσμένο από πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα περιβάλλον κρίνεται ως αρκετά καλή με χρήση GAS CITADEL και σταθμού απόπλυσης. Επίσης έχουν ευκολίες εκπαίδευσης με δυνατότητα δημιουργίας εικονικών εκπαιδευτικών σεναρίων και προσομοίωσης ενεργειών / αντιδράσεων από όλα τα εμπλεκόμενα συστήματα. Έχουν υψηλό επίπεδο αυτοματισμών σε συνδυασμό με πολλές εναλλακτικές λύσεις και λειτουργίες "ανάγκης", οπλικά και Η/Ν συστήματα με μεγάλους χρόνους μεταξύ βλαβών (MTBF) και μικρούς χρόνους εντοπισμού και αποκαταστάσεως των βλαβών (MTTR), ενώ είναι σχεδιασμένα να παρουσιάζουν μεγάλες περιόδους μεταξύ γενικών επισκευών των κυρίων μηχανών και βοηθητικών μηχανημάτων. Τέλος οι ενδιαιτήσεις και οι συνθήκες διαβίωσης του πληρώματος είναι αντίστοιχες του 21ου αιώνα, που παράλληλα καλύπτουν τις ανάγκες πολυήμερων αποστολών.

Το σύστημα μάχης Tacticos προέρχεται από την εταιρεία Thales Nederland (πρώην Signaal) και παρέχει αυτόματη εκτίμηση κινδύνου, καθώς και χρήση των αισθητήρων και του οπλισμού του πλοίου για τον εγκλωβισμό στόχων. Το σύστημα ελέγχει το σύνολο του εξοπλισμού (πύραυλοι Exocet, πυροβόλα των 76mm και 30mm, συστήματα RAM και DR 3000), ενώ το σύστημα ελέγχου πυρός ονομάζεται Sting και προέρχεται επίσης από την εταιρεία Thales Nederland. Οι αισθητήρες του σκάφους περιλαμβάνουν το ραντάρ Thales MW08 3D, τον ηλεκτροοπτικό ανιχνευτή Thales Nederland Mirador, το Scout Mark II και το ραντάρ πλοήγησης Marine Bridgemaster-E της Northrop Grumman (πρώην Litton). Οι επικοινωνίες βασίζονται στο σύστημα Data Link 11, model MDM 2002 της εταιρείας Rockwell Collins, η εταιρεία Intercom Systems A/S παρέχει το σύστημα επικοινωνιών ICS 2000, ενώ η Aeromaritime παρέχει το σύστημα αναγνώρισης φίλων/εχθρών IFF Mk 12.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυρεός

Aπεικονίζονται κατευθυνόμενο βλήμα και γλάρος που πετάει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Η παράσταση υποδηλώνει την ταχύτητα και τη δύναμη πυρός του συγκεκριμένου τύπου Π. Πλοίου.

Οι 7 πυραυλάκατοι του συγκεκριμένου τύπου

 1. Υποπλοίαρχος ΡΟΥΣΣΕΝ, Ρ-67
 2. Υποπλοίαρχος ΔΑΝΙΟΛΟΣ, Ρ-68
 3. Υποπλοίαρχος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ, Ρ-69
 4. Υποπλοίαρχος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, Ρ-70
 5. Υποπλοίαρχος ΡΙΤΣΟΣ, P-71
 6. Υποπλοίαρχος ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, P-78
 7. Υποπλοίαρχος ΒΛΑΧΑΚΟΣ, P-79

Η τελετή καθελκύσεως

Εικόνες της πυραυλακάτου «Βλαχάκος»

Η ΤΠΚ «Βλαχάκος» φέρει το όνομα του υποπλοίαρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, ο οποίος μαζί με τον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση και τον αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό «έπεσαν» το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου 1996, στα Ίμια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ