Πρύτανης ΑΠΘ: Μικρότερη η αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη - iefimerida.gr

Πρύτανης ΑΠΘ: Μικρότερη η αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη

Ο Λευκός Πύργος νύχτα εν μέσω lockdown
Πρύτανης ΑΠΘ: Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη / Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis-SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αύξηση μεν, αλλά με σαφώς μικρότερους ρυθμούς, των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες «δείχνουν» οι αναλύσεις των λυμάτων που διενεργεί η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, όπως αποκάλυψε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως από τα 2.422 κρούσματα πανελλαδικά, τα 595 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το voria.gr, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου διαπιστώθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, όχι πάντως τόσο επιθετική όσο αυτή που παρατηρήθηκε τα δύο δεκαπενθήμερα του Οκτωβρίου.

«Υπάρχει αύξηση, μεγάλη. Δύο με 2,5 φορές πάνω», επισήμανε ο πρύτανης, τονίζοντας ότι τα ευρήματα συνάδουν με τις εκτιμήσεις των γιατρών ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

«Στο ερώτημα του οποιουδήποτε σε τι αντανακλά αυτό το επίπεδο, η απάντηση είναι 5 με 10 φορές πάνω από τα κρούσματα που έχουμε», επισήμανε κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο πρύτανης τόνισε πως είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσει κάθε κοινωνική επαφή. «Αν υποτεθεί ότι έχουμε έναν θετικοποιημένο 25χρονο και έναν θετικοποιημένο 60χρονο, το ιικό φορτίο είναι μεγαλύτερο στον νεαρότερο. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να σταματήσει τουλάχιστον γι’ αυτό το διάστημα οποιαδήποτε κοινωνική επαφή που δεν χρειάζεται», ανέφερε, και εξέφρασε την ελπίδα τα αποτελέσματα των αυριανών μετρήσεων και αυτών της Παρασκευής να δείξουν ότι πιθανόν την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει μία επιπέδωση, η οποία θα αντικατοπτριστεί τρεις-τέσσερις ημέρες αργότερα. «Στα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να φτάσουμε για να μιλάμε για καθοδική πορεία της καμπύλης», τόνισε.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε επίσης ότι η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ προσανατολίζεται στον διαχωρισμό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος σε 3-4 σημεία, ώστε να γίνεται ξεχωριστή συλλογή δειγμάτων και να υπάρχει επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ