fbpx Κούρδος πρόσφυγας ανοίγει ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη -Με σιροπιαστά του τόπου του [εικόνες] | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Κούρδος πρόσφυγας ανοίγει ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονίκη -Με σιροπιαστά του τόπου του [εικόνες]

ζαχαροπλάστης
13|12|2019 | 13:14
O Kούρδος ζαχαροπλάστης, φωτογραφίες ΑΠΕ-ΜΠΕ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Το δικό του ζαχαροπλαστείο με γλυκά από το Ιράν ανοίγει το Σάββατο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ένας πρόσφυγας.

Μετά την πρόσφυγα-σχεδιάστρια μόδας, ο κουρδικής καταγωγής πρόσφυγας Λογχμάν Γκασεμί, επέλεξε να επενδύσει στην Θεσσαλονίκη αντί για τη… Νορβηγία όπου είχε εγκατασταθεί για λίγους μήνες.

Κούρδος πρόσφυγας, από την Τουρκία στη Σάμο και από κει στα Διαβατά

Προερχόμενος από οικογένεια ζαχαροπλαστών και έχοντας ανοίξει άλλα δύο καταστήματα στη χώρα του, πριν αναγκαστεί να ακολουθήσει το ταξίδι της προσφυγιάς, ο 39χρονος Λογχμάν βρέθηκε πριν από σχεδόν τρία χρόνια από την Τουρκία στη Σάμο και μετά στο Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης.
Μόλις απέκτησε άδεια παραμονής και τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα, μετέβη στη Νορβηγία όπου δούλεψε ως ζαχαροπλάστης για μερικούς μήνες για να αποφασίσει τελικά ότι δεν του ταιριάζει η ζωή εκεί και πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα!

Ο 39χρονος πρόσφυγας με το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής

«Από το αεροδρόμιο τηλεφώνησα στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής όπου δούλευα στη Θεσσαλονίκη, τους ζήτησα να γυρίσω και το δέχθηκαν» λέει χαμογελώντας ο Λογχμάν από το δικό του πλέον εργαστήρι που έχει στήσει στο πατάρι του καταστήματός του, στην οδό Μ. Γενναδίου 10.

ζαχαροπλαστης
Προερχόμενος από οικογένεια ζαχαροπλαστών και έχοντας ανοίξει άλλα δύο καταστήματα στη χώρα του, πριν αναγκαστεί να ακολουθήσει το ταξίδι της προσφυγιάς, ο 39χρονος Λογχμάν, ανοιγει ζαχαροπλαστείο στη Θεσσαλονικη

Ωστόσο, μέχρι την ευόδωση του σκοπού του, ο 39χρονος επιχειρηματίας πέρασε από πολλά στάδια.
Εχοντας προσφύγει για υποστήριξη στο SolidarityNow, ξεκίνησε να μαθαίνει ελληνικά- ήδη μιλάει και συνεννοείται-και με τη βοήθεια της συμβούλου απασχόλησης της οργάνωσης Μαίρης Ασβεστά, άρχισε να «χτυπά» πόρτες για δουλειά.

ζαχαροπλαστης
Οσοι θέλουν να δοκιμάσουν ζαχαροπλαστική από το Ιράν, ο Λογχμάν, το Σάββατο από τις 6 το απόγευμα, θα κερνάει γλυκά στα εγκαίνια του καταστήματός του στη Μ. Γενναδίου 10

«Πρέπει να τύπωσα και να έδωσα περισσότερα από 70 βιογραφικά μέχρι να δεχθεί ένα εργαστήρι να με προσλάβει. Μάλιστα, όταν με κάλεσαν, τους ζήτησα να με δοκιμάσουν αμισθί για δύο μέρες και μετά να αποφασίσουν αν θα με προσλάβουν» εξηγεί.

Ο πρόσφυγας που έχει εκπαιδευτεί σε 150 συνταγές γλυκών

Κάτι τέτοιο όμως δεν χρειάστηκε καθώς η επαγγελματική επάρκεια του κ. Γκασεμί είναι εμφανής, όπως λέει η κ.Ασβεστά αφού αμέσως έδειξε ότι γνωρίζει να χειρίζεται τα μηχανήματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, εξηγεί ο ίδιος, ότι από μικρό παιδάκι θυμάται να τριγυρνάει και να δουλεύει στο ζαχαροπλαστείο της οικογένειας πριν πάει τελικά για εκπαίδευση σε μια σχολή ζαχαροπλαστικής και μάθει να φτιάχνει 150 είδη γλυκών.

«Θέλω να ‘πάμε Λάντε για σιροπιαστα’» λέει ο πρόσφυγας

Από τη Νορβηγία όπου βρέθηκε«δεν μου άρεσε εκεί γιατί όλα ήταν χρήμα» μέχρι τη Θεσσαλονίκη που επέλεξε να ζήσει και να φτιάξει την επιχείρηση του, ο κ. Γκασεμί ονειρευόταν πάντα το δικό του μαγαζί που θα λειτουργεί επί 24ωρης βάσης.

Το «βάφτισε» Λάντε (laadeh), μια κουρδική λέξη που σημαίνει μέρος όπου υπάρχουν πάντα παραδοσιακά και χειροποίητα προϊόντα.
«Εχω μεγάλα όνειρα, θέλω σε λίγο καιρό να λένε όλοι «πάμε Λάντε για καφέ, γλυκά και σιροπιαστά» και να ανοίξω στη συνέχεια και δεύτερο μαγαζί, σε άλλη πόλη» αναφέρει ο 39χρονος επιχειρηματίας ο οποίος ξεκίνησε το όνειρό του με τη στήριξη του «The People's Trust», με χρηματοδότηση 10.000 ευρώ αλλά και με ίδιους πόρους. .
Θωρεί δε, ιδιαίτερα σημαντικό να δώσει δουλειά και σε άλλους ανθρώπους και ήδη έχει προσλάβει 2 πρόσφυγες από το Ιράν και μία ελληνίδα. «Θα προσλάβω και άλλα άτομα τα οποία απαιτούνται για να δουλεύει το μαγαζί 24 ώρες» προσθέτει.

Σάββατο τα εγκαίνια για το ζαχαροπλαστείο του Κούρδου πρόσφυγα

Ως έναν άνθρωπο που «μπορεί να δώσει μαθήματα σε νέους που θέλουν να δημιουργήσουν μία επιχείρηση» περιγράφει τον Λογχμάν Γκασεμί η σύμβουλος απασχόλησης του SolidarityNow Μαίρη Ασβεστά.
Θυμάται χαρακτηριστικά πως όταν πήγε μαζί του για να πιάσει την πρώτη του δουλειά, είχε ανά χείρας τον φορητό του υπολογιστή με φωτογραφίες από τα βασικά υλικά της ζαχαροπλαστικής και τις ονομασίες τους στα ελληνικά.
«Είχε στη γλώσσα του και στα ελληνικά, λέξεις όπως βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και αυγά για να τον βοηθήσει να συνεννοηθεί με τους συναδέλφους του» διηγείται η κ. Ασβεστά εντυπωσιασμένη από το ασίγαστο πάθος του Ιρανού ζαχαροπλάστη.

O 39χρονος έχει πάει και σε σχολή ζαχαροπλαστικής και έχει μάθει να φτιάχνει 150 είδη γλυκών.

Η σχέση του με το SolidarityNow ξεκίνησε όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα και άρχισε να αναζητεί εργασία και παράλληλα, να μάθει ελληνικά.
«Μετά από την επαγγελματική του αποκατάσταση και αρκετά νωρίς, σκεφτόταν να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. Το εγχείρημα αυτό άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το τελευταίο διάστημα, αφού πήρε την χρηματοδότηση και βρήκε, με πολύ κόπο, το κατάστημα γιατί αντιμετώπισε άρνηση και δυσπιστία να του νοικιάσουν έναν επαγγελματικό χώρο» εξήγησε η κ.Ασβεστά προσθέτοντας ότι ο κ.Γκασεμί, «εκτός από πολύ καλός ζαχαροπλάστης, γνωρίζει καλά το επιχειρείν αφού δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργεί δική του επιχείριση».
«Επίσης, θέλει να ενθαρρύνει ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση με τον ίδιο να κάνουν τέτοια εγχειρήματα. Θέλει να συμβάλει με τον δικό του τρόπο στην τοπική οικονομική ανάπτυξη και στο θέμα της ανεργίας, προσλαμβάνοντας υπαλλήλους» καταλήγει η κ.Ασβεστά.

Οσοι θέλουν να δοκιμάσουν ζαχαροπλαστική από το Ιράν, ο Λογχμάν Γκασεμί, αύριο από τις 6 το απόγευμα, θα κερνάει γλυκά στα εγκαίνια του καταστήματός του στη Μ. Γενναδίου 10, σε ένα πάρτυ με ζωντανή μουσική.

ΣΧΟΛΙΑ