Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ο χάρτης με τα διαθέσιμα ακίνητα στην Αττική, κατάλληλα για νέα ζευγάρια - iefimerida.gr

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ο χάρτης με τα διαθέσιμα ακίνητα στην Αττική, κατάλληλα για νέα ζευγάρια

Πρόγραμμα «Σπίτι μου», ακίνητα κατάλληλα για νέα ζευγάρια
Πρόγραμμα «Σπίτι μου», ακίνητα κατάλληλα για νέα ζευγάρια / Φωτογραφία: EUROKINISSI (αρχείο)
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Στη «χαρτογράφηση» των διαθέσιμων ακινήτων στην Αττική, κατάλληλων για νέα ζευγάρια, προχωράει στη νέα έκθεσή του το E- Real Estates, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Το πρόγραμμα προβλέπει χορήγηση δανείων έως 150.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας αξίας μέχρι 200.000€ με έτος κατασκευής έως το 2007. Οι ωφελούμενοι θα είναι 10.000, νέοι 25-39 ετών ή 5.000 ζευγάρια που θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που ορίστηκαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το όριο αξίας ακινήτου έως 200.000€, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου, Θεμιστοκλή Μπάκα, χαρακτηρίζεται ελπιδοφόρο για όσους νέους έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέσουν ιδία κεφάλαια της τάξεως των 50.000€ και να επιλέξουν περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των Δυτικών Προαστίων και του Πειραιά. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος των διαθέσιμων ακινήτων στις ιστοσελίδες αγγελιών είναι κατασκευής έως το 1980-1990.
Οι πιθανότητες εύρεσης κατοικίας με τα παραπάνω κριτήρια στα Βόρεια Προάστια είναι σχεδόν μηδενική, ενώ στα Νότια Προάστια τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα είναι δύο στα δέκα, και στις περιοχές των Ανατολικών Προαστίων τέσσερα στα δέκα.

Όσοι δεν διαθέτουν ιδία κεφάλαια της τάξεως των 50.000€ θα αναζητήσουν ακίνητα κυρίως στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των Δυτικών Προαστίων και του Πειραιά, όπου η διαθεσιμότητα δεν ξεπερνά τα 3-4 στα 10 ακίνητα, κατασκευής τουλάχιστον 43 ετών.

Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ακινήτων καταγράφεται κυρίως στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν διαθέτουν έντονη τουριστική δυναμική και μεγάλο αριθμό ακινήτων εγγεγραμμένων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περίπτωση αυτή εντοπίζεται στο ότι πολλοί νέοι, της ηλικιακής ομάδας 25-39 ετών, έχουν εισοδήματα μικρότερα των 10.000€, όριο που θέτει το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Διαθεσιμότητα ακινήτων 75 τ.μ. - 150 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου έως 200.000 ευρώ

Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 75τμ-150τμ,  άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007
Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 75τμ-150τμ, άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα Βόρεια Προάστια, εφόσον ο ενδιαφερόμενος βρει την κατοικία που πληροί τις προδιαγραφές του προγράμματος, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το 66% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 43 ετών. Στα Νότια Προάστια το 75,8% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980, τουλάχιστον 43 ετών, στα Ανατολικά Προάστια το 54,3% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1990, τουλάχιστον 33 ετών, και στα Δυτικά Προάστια το 70% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1990, τουλάχιστον 33 ετών.

Στο κέντρο της Αθήνας το 83,64% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 43 ετών. Ανάλογα με την περιοχή του κέντρου, τα ακίνητα μπορεί να είναι ολικώς, μερικώς ή και μη ανακαινισμένα. Ενώ στις περιοχές του Πειραιά το 73,9% των διαθέσιμων κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1990, τουλάχιστον 33 ετών.

Διαθεσιμότητα ακινήτων 75 τ.μ. - 150 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου έως 150.000 ευρώ

Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 75τμ-120τμ,  άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007
Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, ακίνητα 75 τ.μ. - 120 τ.μ., άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής έως το 2007

Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων που διατίθενται προς πώληση σε ιστοσελίδες, στα Νότια, Βόρεια και Ανατολικά Προάστια η διαθεσιμότητα είναι σχεδόν μηδενική. Συγκεκριμένα, στα Βόρεια Προάστια μόλις το 1,2% των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων 75 τ.μ. - 150 τ.μ., άνω του 1ου ορόφου, με έτος κατασκευής έως το 2007, έχουν ζητούμενη τιμή πώλησης έως 150.000€, στα νότια το 5,03% και στα ανατολικά το 13,7%.
Διαθεσιμότητα καταγράφεται κυρίως στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου το 36,6% των προς πώληση ακινήτων πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται από το πρόγραμμα, στα Δυτικά Προάστια το 33,2% και στον Πειραιά το 28,5%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι το 90,8% των διαθέσιμων κατοικιών στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας είναι κατασκευής έως το 1980, το 80,6% στα Δυτικά Προάστια έως το 1990 και το 70,9% στις περιοχές του Πειραιά έως το 1980. Ανάλογα με την περιοχή του κέντρου της Αθήνας, του Πειραιά και των Δυτικών Προαστίων, μεγάλο μέρος των ακινήτων είναι μερικώς ή και μη ανακαινισμένα. Πλήρως ανακαινισμένα ακίνητα καταγράφονται κυρίως στις «δεύτερες» περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και των Δυτικών Προαστίων.

Ποιες περιοχές διαθέτουν ακίνητα 75 τ.μ. - 150 τ.μ. με ζητούμενη τιμή έως 150.000€

Στις περιοχές του κέντρου η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ακινήτων καταγράφονται σε Κυψέλη, Πατήσια, Άγιο Παντελεήμονα, Πλατεία Αμερικής, Πλατεία Αττικής, Άγιο Ελευθέριο και Κολωνό. Στις περιοχές αυτές, μεγάλο μέρος των διαθέσιμων ακινήτων που είναι ολικώς ανακαινισμένα διατίθενται σε τιμές που αγγίζουν τα 2.000 €/τ.μ., ενώ υπάρχουν και λίγες επιλογές νεότερων ηλικιακά ακινήτων κατασκευής μετά το 2000, σε περιοχές όπως τα Σεπόλια.

Οι «καλές» περιοχές του κέντρου, όπως Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Γουδή, Μετς και Ιλίσια, καταγράφουν σχεδόν μηδενική διαθεσιμότητα. Οι περιοχές που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, με βάση τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, στα Δυτικά Προάστια είναι οι Άγιοι Ανάργυροι, το Περιστέρι, το Ίλιον και Αχαρνές. Μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται στο Χαϊδάρι, στο Γαλάτσι και στη Νέα Ιωνία. Στον Πειραιά, οι περιοχές που διαθέτουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα είναι τα Καμίνια, η Παλαιά Κοκκινιά, τα Ταμπούρια και η Αγία Σοφία. Μικρή διαθεσιμότητα καταγράφεται στις περιοχές Νέο Φάληρο, Καλλίπολη - Φρεαττύδα, Καστέλλα - Πασαλιμάνι και στο κέντρο.

Τα βασικά ερωτήματα για το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Στην έκθεσή του το E- Real Estates προχωράει στην καταγραφή βασικών ερωτημάτων γύρω από το πρόγραμμα, τα οποία είναι:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1) Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν πρόσθετα δικαιολογητικά ή να διερευνήσουν περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα του αιτούντος. Το σημείο αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως τη στιγμή που νομοθετικά έχουν οριστεί οι προϋποθέσεις των εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά και το ότι δεν απαιτείται εγγυητής.

2) Παράλληλα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, εφόσον ολοκληρωθεί η υποβολή των δικαιολογητικών, η τράπεζα ενημερώνει τον αιτούντα για την προέγκριση. Ο τελευταίος οφείλει, εντός της προθεσμίας των 60 ημερών, να γνωστοποιήσει στην τράπεζα: α) το αιτούμενο ποσό δανείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, β) το ακίνητο που προτίθεται να αγοράσει και την τιμή του που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ και γ) τα έγγραφα που απαιτούνται, ώστε η τράπεζα να κάνει τον απαραίτητο έλεγχο. Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, η οικονομική προέγκριση παύει να ισχύει. Ωστόσο, πολλά ακίνητα δεν είναι έτοιμα προς μεταβίβαση όσον αφορά τα απαραίτητα έγγραφα και η διαπραγμάτευση πολλές φορές με τον ιδιοκτήτη απαιτεί μεγαλύτερο διάστημα. Αν παύσει η οικονομική προέγκριση, υπάρχει δικαίωμα να προβεί σε νέα; Χάνει τη σειρά του και θα πρέπει να περιμένει να εξεταστούν όλα τα μεταγενέστερα αιτήματα;

3) Αν η αξία του ακινήτου που θα προκύψει μετά την αυτοψία του εκτιμητή της τράπεζας έχει απόκλιση από τη ζητούμενη τιμή πώλησης, τότε τι θα ισχύει; Δηλαδή, αν η ζητούμενη τιμή αγοράς του ακινήτου είναι 150.000€ αλλά ο εκτιμητής το αξιολογήσει στα 130.000€, τότε το 90% που θα χορηγηθεί ως δάνειο θα ανέρχεται στα 117.000€ και ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει κεφάλαιο ύψους 33.000 €;

4) Το επιτόκιο θα είναι πολύ χαμηλό, γύρω στο 1%, καθώς θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων, με αποτέλεσμα σε χαμηλά επίπεδα να διαμορφώνεται και η μηνιαία δόση. Τα στεγαστικά επιτόκια αυξάνονται και οι αναλυτές αναφέρουν ότι θα καταγραφούν και νέες αυξήσεις. Υπάρχει μέριμνα ώστε να μην αυξηθούν τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια του άνωθεν προγράμματος;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σπίτι μου ακίνητα ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ Αττική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ