Αποκλειστικό: Ο πρίγκιπας Κάρολος ζήτησε να δει τα σχέδια για την αποκατάσταση του Tατοΐου - iefimerida.gr
Ενδιαφέρον για την ανάπλαση και αξιοποίηση του Τατοΐου και δη την αυτοκρατορικής ενότητας έδειξε ο πρίγκιπας Κάρολος. Στη φωτογραφία από την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2018 / Γιώργος Κονταρίνης Eurokonissi
THE STORY

Αποκλειστικό: Ο πρίγκιπας Κάρολος ζήτησε να δει τα σχέδια για την αποκατάσταση του Tατοΐου

Ενδιαφέρον για την ανάπλαση και αξιοποίηση του Τατοΐου και δη την αυτοκρατορικής ενότητας έδειξε ο πρίγκιπας Κάρολος. Στη φωτογραφία από την επίσκεψή του στην Αθήνα το 2018 / Χρήστος Μπόνης Eurokonissi

Ενδιαφέρον για τις εργασίες αποκατάστασης και αξιοποίσης του Τατοΐου έχει εκδηλώσει ο πρίγκιπας Κάρολος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε να δει τα σχέδια, κυρίως για την ανακτορική ενότητα, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Kαθώς η επίσκεψη του πρίγκιπα Καρόλου και της δούκισσας της Κορνουάλης για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 συμπίπτει με την επιτάχυνση των σχεδίων για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, φαίνεται αυτονόητο ότι ο πρίγκιπας θα είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον. Καλά πληροφορημένες πηγές, λένε στο iefimerida ότι φέρεται να ζήτησε, μέσω της βρετανικής Πρεσβείας, να δει τις μελέτες και τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί, κυρίως για την ανακτορική ενότητα. Τα έργα προχωρούν εντατικά ενώ τον Ιανουάριο η Λίνα Μενδώνη παρουσίασε την έκθεση βιωσιμότητας που εκπόνησε η ΚPMG με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι το ενδιαφέρον αυτό του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, εδράζεται προφανώς σε προσωπικούς λόγους, αφού στο κοιμητήριο με τους βασιλικούς τάφους αναπαύεται μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας Ανδρέας, πατέρας του δούκα του Εδιμβούργου και συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, Φίλιππου. Δηλαδή ο παππούς του διαδόχου του βρετανικού θρόνου και πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολου. Η σχέση αυτή είναι εξαιρετικά δυνατή και συμβολική. Κυρίως τώρα με την φόρτιση που υπάρχει στο Μπάκιγχαμ, εξαιτίας της δεινής κατάστασης της υγείας του Φιλίππου.

Δεν πρέπει να λησμονούμε επίσης, ότι ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ένας από τους βασικούς «ακτιβιστές» για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και δεν αποκλείεται να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα και η προστασία του περίφημου δάσους στο Τατόι. Πάντως δεν πρόκειται να επισκεφθεί το Τατόι τις προσεχείς ημέρες -χωρίς να αποκλείεται να επανέλθει σχετικά σύντομα για να βρεθεί και στο Τατόι και τον τάφο του παππού του. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, θα δει ιδιωτικά τον τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνο.

Τάτοι κτίσμα
Τατόι

Τι προβλέπουν οι μελέτες για το Τατόι

Μέσα σε 42.000 στρέμματα αναδύεται ο ιστορικός πυρήνας του πρώην βασιλικού κτήματος, που απλώνεται σε 15.085 τ.μ. και περιλαμβάνει 55 κτίρια. Εξ αυτών, τα 27 είναι ήδη κηρυγμένα μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού. Αξιοσημείωτο είναι ότι έχει ήδη από τα τέλη του 2020 κινηθεί η διαδικασία για να ενταχθεί η χρηματοδότηση του σχεδίου στο Ταμείο Ανάκαμψης, αφού ο προϋπολογισμός αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 97 και 130 εκατομμυρίων ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν κάποιος επιχειρήσει να συνοψίσει σε τίτλους τα σημαντικότερα σημεία της μελέτης, τότε αυτοί θα είναι εξής: διαμορφώνεται μια εμπειρία επισκέπτη που θα κινηθεί σε 5 άξονες, δημιουργείται ένα μεικτό σύστημα υποδομών και επενδύσεων τόσο από το Δημόσιο όσο και από ιδιώτες.

Το σύνολο των μελετών που απαιτούνται για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για το νέο Τατόι αναμένεται να έχουν ωριμάσει ως τον Αύγουστο του 2022, σύμφωνα με την Λίνα Μενδώνη, ενώ ήδη σχεδιάζεται το επόμενο βήμα: η δημιουργία της πρώτης συγκοινωνιακής μελέτης για την είσοδο στο κτήμα και τον χώρο στάθμευσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την υπουργό, ήδη γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Υποδομών κατόπιν οδηγίας του πρωθυπουργού, προκειμένου να διαμορφωθεί και ο δρόμος που οδηγεί στο κτήμα, ο οποίος είναι αρκετά στενός για τα δεδομένα του χώρου και κυρίως των νέων χρήσεων, που θα τον μετατρέψουν σε έναν χώρο μουσειακό, ψυχαγωγικό, χώρο πράσινου, ανάπτυξης, άθλησης. Όλα «με τρόπο απολύτως φιλικά προς το περιβάλλον και με ανάδειξη του ιστορικού πυρήνα».

Παιδιά της βασιλικής οικογενείας στο Τατόι το 1896. Από τη Συλλογή του Γεωργίου Σταυρόπουλου
Παιδιά της βασιλικής οικογενείας στο Τατόι το 1896. Από τη Συλλογή του Γεωργίου Σταυρόπουλου

Αναβιώνει ένας τόπος ιστορίας κι ένα ιστορικό brand

Ουσιαστικά, μιλάμε για δύο ενότητες, τη δασική ενότητα και την ενότητα του κεντρικού πυρήνα του κτήματος, ο οποίος περιλαμβάνει τα ανάκτορα, βοηθητικά κτίρια των ανακτόρων, ταφικά μνημεία, χώρο αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και ένα τμήμα που ονομάζεται «χωριό». Στα δύο τελευταία τμήματα του κτήματος θα επιχειρηθεί να αναβιώσει το ιστορικό brand προϊόντων που παρήγαγε το κτήμα στο παρελθόν, με πρότυπες πλέον μεθόδους καλλιέργειας. Ένα μοντέλο αγροτουρισμού, που θα αποφέρει επίσης σημαντικά έσοδα στο κτήμα. Ετσι, στα κτίρια του Χωριού δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί ακόμα και ξενώνας, ειδικό εστιατόριο (πόλος έλξης σημαντικής μερίδας ειδικής μορφής τουρισμού), ενώ θα αναβιώσουν ο αμπελώνας, ο ελαιώνας, οι εκτάσεις με τα αρωματικά φυτά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Eντωμεταξύ τον Φεβρουάριο ενέκρινε το ΚΣΝΜ τις οριστικές μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανική), οι οποίες αφορούν στην αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου στο Τατόι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «προβλέπεται η οικοδομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του μνημείου στην εποχή του Γεωργίου Α'. Το ανάκτορο μετατρέπεται σε μουσείο και οι χώροι του θα αντανακλούν την περίοδο του Γεωργίου του Α', εκθέτοντας έπιπλα, αντικείμενα, πίνακες, αλλά και χαρτώες μαρτυρίες, που τεκμαίρουν τη διαδρομή της τέως βασιλικής οικογένειας. Παράλληλα, στους χώρους του υπογείου θα υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις, ενώ η αίθουσα του κινηματογράφου θα χρησιμοποιείται για προβολές συναφούς ιστορικού υλικού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ