Τι λένε οι πρατηριούχοι στο iefimerida για τα μέτρα στα καύσιμα και το πλαφόν κέρδους -Πού κυμαίνονται οι τιμές - iefimerida.gr

Τι λένε οι πρατηριούχοι στο iefimerida για τα μέτρα στα καύσιμα και το πλαφόν κέρδους -Πού κυμαίνονται οι τιμές

Αντλία βενζίνης
Αντλία βενζίνης
ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ
Ειρήνη Μιλή

Θετικές είναι οι αντιδράσεις από τους πρατηριούχος για τα δύο μέτρα στήριξης της κυβέρνησης εν μέσω της έντονης ανόδου των τιμών των καυσίμων.

Σήμερα η τιμής της αμόλυβδης κινείται στα 2,028 ευρώ το λίτρο και το diesel στα 2,095 ευρώ το λίτρο.

Το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους καυσίμων (βενζίνη, ντίζελ, θέρμανση), το οποίο έχει τεθεί σε ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2026 και έχει σκοπό την αποτροπή της αισχροκέρδειας, εφαρμόζεται κανονικά από τις επιχειρήσεις, καθώς όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου σε πάνω από 1000 ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί οι παραβάσεις μέχρι στιγμής είναι 4.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον δε για το δεύτερο μέτρο, την οριζόντια μείωση των 20 λεπτών που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου, όπως τονίζει και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βενζινοπωλών Ελλάδας κ. Μιχαλης Κιούσης στο Iefimerida, αυτό θα βοηθήσει και θα φανεί στην αγορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αρκεί βέβαια να μην υπάρξει νέο «ράλι» τιμών.

«Φυσικά και λειτουργεί το πλαφόν στο κέρδους στις εταιρίες και στα πρατήρια απλώς είναι πλαφόν κέρδους, δεν μπορούμε να κερδίζουμε πάνω από 4 λεπτά οι εταιρίες και πάνω από 9,6 λεπτά τα πρατήρια», σημειώνει ο κ. Κιούσης στο Iefimerida και συνεχίζει:

«Αυτό το μέτρο βέβαια δεν μειώνει τις τιμές. Επεβλήθη για τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Έχουν κάνει πάνω από 1000 ελέγχους περίπου σε τέσσερις περιπτώσεις έχει επιβληθεί πρόστιμο. Το πλαφόν περιθωρίου κέρδους δεν διαμορφώνει τιμές. Αυτό θα το κάνει το μετρό που θα τεθεί σε ισχύει τις επόμενες ημέρες τα μείον 20 λεπτά. Αυτό που αποφάσισε η κυβέρνηση οριζόντια μείωση 20 λεπτά το λίτρο είναι πολύ σωστό. Αυτό έχει ξανά γίνει το 2022 απλώς ήταν 15 λεπτά το λίτρο. Κάποιοι μπορεί να το ονόμαζαν μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η κυβέρνηση αυτή τη ονομάζει οριζόντια μείωση από τα διυλιστήρια. Πρώτη του μηνός (σς. Απρίλιος) θα ξεκινήσουν τα διυλιστήρια να πωλούν 20 λεπτά λιγότερα και τη διαφορά θα την χρηματοδοτεί το κράτος. Είναι 20 λεπτά που σε μικρό χρονικό διάστημα θα φανούν στην αγορά, αρκεί βέβαια να μην έχει ράλι ανόδου, να είναι «νορμάλ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους καυσίμων, δεν ορίζει την ανώτατη τιμή πώλησης (π.χ. 2€/λίτρο), αλλά περιορίζει το κέρδος ανά λίτρο στα επίπεδα πριν από τις πρόσφατες ανατιμήσεις, επιτρέποντας στους πρατηριούχους να προσθέτουν έως 12 λεπτά/λίτρο.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής κα. Μαρία Ζιάγκα σχολιάζει θετικά τα δύο επισημαίνοντας ότι για ακόμη μία φορά οι πρατηριούχοι «έβαλαν πλάτη».

«Καμία σχέση με παλαιότερο πλαφόν με αυτό, οι επαγγελματίες του κλάδου το εφαρμόζουν. Κάνεις δεν θέλει να πληρώσει πρόστιμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι γίνονται έλεγχοι. Οι πρατηριούχοι για ακόμη μια φορά «έβαλαν πλάτη». Από 28 Φεβρουαρίου μέχρι και σήμερα 27 Μαρτίου δεν έχει υπάρξει τιμολόγιο χωρίς να υπάρχει αύξηση. Γι' αυτό φτάσαμε σε αυτό το σημείο», λέει στο Iefimerida.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ