Το μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού ήταν αυτό που απέτρεψε σοβαρές συνέπειες για το Νότιο Αιγαίο, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή, 20 χιλιόμετρα νότια της Κάσου, με εστιακό βάθος 64,4 χιλιομέτρων. Το γεγονός αυτό λειτούργησε προστατευτικά για τους κατοίκους των Δωδεκανήσων, της Κρήτης και άλλων περιοχών, περιορίζοντας την ένταση στην επιφάνεια και αποτρέποντας καταστροφές.
Ήδη σεισμολόγοι και γεωλόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί αφού η σεισμική ενέργεια έφθασε αποδυναμωμένη στις γύρω από το επίκεντρο περιοχές.
Νομικού: Ο σεισμός στην Κάσο δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς ΒΑ της Σαντορίνης
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Εύη Νομικού ο σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς που εκδηλώθηκαν βορειοανατολικά της Σαντορίνης και εξήγησε ότι σε έναν ενεργό τεκτονικά θαλάσσιο χώρο τέτοια μεγέθη είναι συνηθισμένα.
«Ο σεισμός που έγινε στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάσο δεν έχει καμία σχέση με τους σεισμούς ΒΑ της Σαντορίνης διότι είναι σε διαφορετικά γεωδυναμικά πεδία αλλά λόγω μεγέθους έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή. Σε έναν τεκτονικά ενεργό θαλάσσιο χώρο τα μεγέθη (6,1) αυτά είναι συνηθισμένα. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "ASTARTE: Assessment, Strategy and Risk Reduction for Tsunamis in Europe" η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας του Πανεπιστήμιο Αθηνών - University of Athens σε συνεργασία με το University of Hamburg είχε πραγματοποιήσει χαρτογράφηση και γεωφυσική διασκόπηση μεταξύ Κρήτης-Κάσου, μια περιοχή μελέτης λόγω του μεγάλου σεισμού που είχε γίνει στις 8 Αυγούστου 1303 (μέγεθος 8) και είχε προκαλέσει μεγάλο τσουνάμι το οποίο πλημμύρισε την Αλεξάνδρεια. Σύμφωνα με την μορφοτεκτονική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν, η περιοχή χαρακτηρίζεται από μια λεκάνη μήκους άνω των 50 χιλιομέτρων µε διεύθυνση ΑΒΑ-ΝΝΑ και μέσο πλάτος 10 χιλιομέτρων, σχηματίζοντας μια τεκτονική τάφρο που οριοθετείται από δύο υποπαράλληλες περιθωριακές ζώνες ρηγμάτων, οι οποίες έχουν προκαλέσει μια σχετική βύθιση άνω των 1200μ. της περιοχής της λεκάνης. Αντιστοιχεί στην ανατολική προέκταση της τάφρου του Πτολεμαίου, η οποία παρατηρείται από τις νότιες πλαγιές της Γαύδου έως αυτές της ανατολικής Κρήτης. Η συνολική τεκτονική δομή θυμίζει ένα μεταβατικό καθεστώς με πλάγια κανονική διάρρηξη που συνδυάζει ένα άνοιγμα στη διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ μαζί με μια αριστερόπλευρη κίνηση ολίσθησης η οποία υποστηρίζεται επίσης και από τους μηχανισμούς γένεσής των σεισμών» ανέφερε σε ανάρτησή της η κα Νομικού.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το δυναμικό της συγκεκριμένης περιοχής είναι τέτοιο που μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός μέχρι 8 Ρίχτερ όπως είχε γίνει τον Αύγουστο του 1303 με την εκδήλωση στη συνέχεια τσουνάμι. Άλλωστε το επίκεντρο του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ βρίσκεται πάνω στο Ελληνικό Τόξο που έχει τέτοια δυναμικότητα.
Παπαδόπουλος: Οι σεισμοτεκτονικές συνέπειες μάλλον θα είναι σημαντικές σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο διάστημα
Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ έληξε την απουσία ισχυρών σεισμών στην χώρα μας από τον Οκτώβριο του 2021.
Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Σεισμός 6,1R μετά τα μεσάνυχτα, νότια Κάσου-Καρπάθου στο ανατολικό ελληνικό σεισμικό τόξο, βάθος περίπου 70 χλμ. Έληξε την απουσία ισχυρών σεισμών στη χώρα (σεισμική άπνοια) που επικρατούσε από τις 12-10-2021 όταν έγινε στην ίδια περιοχή σεισμός με ίδιο μέγεθος. Η μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές και το σημαντικό εστιακό βάθος συνετέλεσαν ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις. Τέτοιοι σεισμοί γίνονται έντονα αισθητοί κυρίως προς τη βόρεια Αφρική, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή αλλά έχουν ασθενή μετασεισμική ακολουθία. Όμως, οι σεισμοτεκτονικές συνέπειες μάλλον θα είναι σημαντικές σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο διάστημα. Περισσότερα επ' αυτού τις επόμενες μέρες».