Κόκκινα και πολύχρωμα αυγά με φυσικό τρόπο -Με παντζάρια, κρεμμυδόφυλλα, σπανάκι, λάχανο - iefimerida.gr

Κόκκινα και πολύχρωμα αυγά με φυσικό τρόπο -Με παντζάρια, κρεμμυδόφυλλα, σπανάκι, λάχανο

Κόκκινα αυγά
Φωτογραφία: Shutterstock
ΝΑΣΟΣ ΚΑΠΠΟΣ

Μεγάλη Πέμπτη και τα περισσότερα νοικοκυριά της χώρας συνεχίζουν μέχρι σήμερα να τηρούν το έθιμο του βαψίματος των αυγών. Μπορεί στην αγορά να υπάρχουν έτοιμες βαφές που κάνουν εύκολα και γρήγορα κατακόκκινα τα αυγά, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που προτιμούν την... παράδοση και το βάψιμο με φυσικό τρόπο.

Το έθιμο του βαψίματος των κόκκινων αυγών είναι συνδεδεμένο με πολλές ερμηνείες και μύθους, ωστόσο μέχρι σήμερα η επικρατέστερη ερμηνεία (σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση) είναι ότι τα κόκκινα αυγά συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που χύθηκε για τη σωτηρία του κόσμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως, στο πέρασμα των χρόνων, το βάψιμο των αυγών... ξέφυγε από το παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αφού στο εμπόριο άρχισαν να κυκλοφορούν αυγά και σε άλλες αποχρώσεις, όπως κίτρινα, πράσινα, μπλε κ.λπ. Ακόμη λοιπόν και εάν επιλέξετε να βάψετε πολύχρωμα τα αυγά σας για το παραδοσιακό τσούγκρισμα μετά την Ανάσταση, υπάρχουν φυσικοί τρόποι και συμβουλές για να πετύχετε μια μεγάλη γκάμα από αποχρώσεις.

Βάψιμο κόκκινων αυγών με φυσικό τρόπο κατά την παράδοση

Για τα πετύχετε κόκκινο χρώμα στα αυγά σας με φυσικό τρόπο που δεν θα έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τις μπογιές του εμπορίου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παραδοσιακή συνταγή της... γιαγιάς και να τα βάψετε είτε με παντζάρια είτε με φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια.

Σημαντικό! Για να επιτύχουμε έντονα χρώματα με φυτικά υλικά, θα πρέπει να επιλέξουμε άσπρα αυγά τα οποία θα έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου για τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου αυτά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάψιμο κόκκινων αυγών με παντζάρια

Υλικά: 500 γρ. παντζάρια, 4-5 κουταλιές ξίδι λευκό, 1 γεμάτη κουταλιά αλάτι

Εκτέλεση: Αρχικά ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ξίδι, το αλάτι και αρκετό νερό να βράσουν. Αφαιρούμε τα παντζάρια και περιμένουμε μέχρι να κρυώσει ο ζωμός τους. Ακολούθως τον ρίχνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα και τοποθετούμε τα αυγά μέσα σ' αυτήν και βράζουμε για τουλάχιστον 20 λεπτά. Αμέσως μετά αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα αυγά μέσα για να «ποτίσουν» με το χρώμα από τα παντζάρια.

Μόλις κρυώσουν ποτίζουμε λίγο χαρτί με ελαιόλαδο και γυαλίζουμε προσεκτικά.

κόκκινα αυγά με παντζάρια
Κόκκινα αυγά με παντζάρια / Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάψιμο κόκκινων αυγών με φύλλα από κρεμμύδια

Υλικά: Κρεμμυδόφυλλα, 4-5 κουταλιές ξίδι λευκό, 1 γεμάτη κουταλιά αλάτι

Εκτέλεση: Παίρνουμε μπόλικα φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα. Ακολούθως βάζουμε πάνω τα αυγά και σκεπάζουμε με νερό. Προσθέτουμε 5 κουταλιές ξίδι και το αλάτι. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Μόλις κρυώσουν ακολουθούμε την ίδια διαδικασία γυαλίζοντάς τα με ελαιόλαδο.

κόκκινα αυγά με κρεμμύδια
Κόκκινα αυγά με κρεμμυδόφυλλα / Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάψτε μπλε και πράσινα αυγά με φυσικό τρόπο

Ωστόσο, προκειμένου να ενθουσιάσετε τους μικρούς φίλους του τραπεζιού, μπορείτε εύκολα και γρήγορα ακολουθώντας την ίδια περίπου διαδικασία να βάψετε αυγά και σε άλλες αποχρώσεις, όπως σε χρώμα μπλε και πράσινο.

Μπλε αυγά με κόκκινο λάχανο

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε φύλλα από κόκκινο λάχανο κομμένες σε λωρίδες. Τοποθετούμε πάνω τα αυγά, σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 4-5 κουταλιές ξίδι, μια γεμάτη κουταλιά αλάτι και αφήνουμε τα αυγά να βράσουν για 20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε μέσα τα αυγά μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. Ακολούθως τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

μπλε αυγά με κόκκινο λάχανο
Βάψιμο μπλε αυγών με κόκκινο λάχανο / Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πράσινα αυγά με σπανάκι

Την παραπάνω διαδικασία μπορούμε να ακολουθήσουμε εάν θέλουμε να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά πράσινα. Αντί για το κόκκινο λάχανο, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε σπανάκι. Συγκεκριμένα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα φύλλα από το σπανάκι κομμένο σε λωρίδες. Τοποθετούμε τα αυγά, τα σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε το ξίδι και το αλάτι. Βράζουμε τα αυγά για 20 λεπτά και αμέσως μετά σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να «ποτίσουν» με το χρώμα από το σπανάκι. Τέλος, γυαλίζουμε ταμποναριστά με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας μια χαρτοπετσέτα.

αυγά με σπανάκι
Πράσινα αυγά με φύλλα από σπανάκι / Φωτογραφία: Shutterstock
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ