Οι νέες πλατφόρμες του Δημοσίου -Η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων και ο ψηφιακός χάρτης - iefimerida.gr

Οι νέες πλατφόρμες του Δημοσίου -Η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων και ο ψηφιακός χάρτης

Νέα παράταση για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο
Νέα παράταση για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο
Αχιλλέας Τόπας

Περίπου 20 θέσεις ανέβηκε στην κατάταξη του δείκτη doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας η Ελλάδα από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν τέθηκε σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα πολεοδομικής και χωροταξικής πληροφόρησης, με το οποίο εκδίδονται ηλεκτρονικά πολεοδομικές άδειες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, σε ημερίδα που διοργάνωσε η νεοσυσταθείσα Εθνική Αρχή Διαφάνειας, με το νέο σύστημα μπορούν να εκδίδονται πολεοδομικές άδειες ακόμα και από κινητό τηλέφωνο, όπως συνέβη σε τουλάχιστον μία περίπτωση τον περασμένο Αύγουστο.
Σύμφωνα με τον κ. Στασινό το Δημόσιο έχει δαπανήσει πάνω από ένα δισ. ευρώ τα τελευταία έτη για τη δημιουργία ψηφιακών συστημάτων, όπως το κτηματολόγιο, το δασολόγιο, το e – πολεοδομία και το μητρώο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων έργων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχει δρομολογηθεί η δημιουργία νέων ψηφιακών συστημάτων όπως η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων και ο ψηφιακός χάρτης.

Η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι η πλατφόρμα της ηλεκτρονική ταυτότητας κτηρίων αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2020.
Το σύστημα θα αποτυπώνει ψηφιακά όλα τα σχέδια των κτηρίων στη χώρα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα σχέδια του σπιτιού τους δίχως να χρειάζεται να απευθύνονται σε μηχανικούς για το σκοπό αυτό.
Η ηλεκτρονική ταυτότητα μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και σε επιχειρήσεις διάσωσης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, δεδομένου ότι οι αρχές θα έχουν εύκολη πρόσβαση στα σχέδια των κτηρίων με αποτέλεσμα να μπορούν να οργανώσουν καλύτερα τυχόν παρεμβάσεις.

Πότε έρχεται ο ψηφιακός χάρτης

Σε περίπου τρία χρόνια αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και ο ψηφιακός χάρτης, ο οποίος θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτάχυνση επενδύσεων και την ενίσχυση της διαφάνειας.
Πρόκειται για ηλεκτρονικό σύστημα που θα βασιστεί στο κτηματολόγιο και στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα που είναι διάσπαρτα σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες και αφορούν σε εκτάσεις γης.
Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, πολίτες και επενδυτές θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες για τα ακίνητα που τους ενδιαφέρουν με ταχύτητα και δίχως κόστος, καθώς η πρόσβαση στο χάρτη θα γίνεται δωρεάν μέσω διαδικτύου.

Τα δεδομένα που θα εξάγονται από το χάρτη θα αποτελούν διοικητικές πράξεις οι οποίες θα είναι δεσμευτικές για τις διοικητικές υπηρεσίες, προκειμένου να περιορίζεται η γραφειοκρατία και να ενισχύεται η προσέλκυση επενδύσεων που αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση.
Στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη θα αποτυπώνονται και οι κάθε είδους προστατευόμενες περιοχές (δάση, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός και natura).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ