Αποκλειστικό: «Οικογενειακή υπόθεση» η συμμορία με τα πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας -Πώς δρούσε - iefimerida.gr

Αποκλειστικό: «Οικογενειακή υπόθεση» η συμμορία με τα πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας -Πώς δρούσε

astynomia
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΚΑΤΙΑ ΝΙΑΚΑΡΗ

«Οικογενειακή υπόθεση» ήταν η δράση της μίας από τις δύο εγκληματικές οργανώσεις που προέβαιναν σε ψευδείς πιστοποιήσεις αναπηριών και στην κατά παρέκκλιση ταχύτερη διεκπεραίωση συντάξεων.

Ο 65χρονος, πρώην διευθυντής τοπικού υποκαταστήματος μισθωτών του ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης και νυν διευθυντής τοπικού υποκαταστήματος μισθωτών του ΕΦΚΑ, φερόμενος αρχηγός ή «Αφεντικό», όπως τον αποκαλούσαν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, είχε επιστρατεύσει την 36χρονη δικηγόρο κόρη του, η οποία ήταν ακριβώς κάτω από εκείνον στην ιεραρχία, προκειμένου να εξασφαλίζεται η λειτουργία της οργάνωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λόγω της θέσης του, είχε καταφέρει να αποκτήσει πλήθος κοινωνικών επαφών με πολίτες που επιθυμούσαν να εξεταστούν από επιτροπή ΚΕΠΑ για να πιστοποιηθούν με αναπηρία και να λάβουν αναπηρική σύνταξη, επιδόματα και λοιπές κοινωνικές παροχές, να υποβάλουν σχετικό αίτημα στον ΕΦΚΑ για θέματα συνταξιοδότησης ή να εκπροσωπηθούν ενώπιον επιτροπών ΤΔΕ από το εν λόγω δικηγορικό γραφείο.

Το δικηγορικό γραφείο της κόρης του, σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε από τις Εσωτερικές Υποθέσεις, λειτουργούσε ως «κάλυψη». Εκεί ο 65χρονος πήγαινε καθημερινά και πραγματοποιούσε τα «ραντεβού» με τους υποψήφιους «πελάτες».

Όπως προέκυψε από τις έρευνες, τα χρήματα τα έπαιρναν υπό τον «μανδύα» της «δικηγορικής αμοιβής», έτσι ώστε να φαίνονταν νόμιμοι σε ενδεχόμενο έλεγχο των Αρχών. Παράλληλα, το «Αφεντικό» ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις τηλεφωνικές του συνομιλίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν θέλω να συζητάω τέτοια στο τηλέφωνο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρχή του τέλους της συμμορίας

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη δικογραφία, στις 15/7/2020 υπήρξε παραγγελία του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης προς τις Εσωτερικές Υποθέσεις για διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων από πρόσωπα τα οποία αναφέρονταν λεπτομερώς σε συνημμένο e-mail με άγνωστο αποστολέα.

Τι αναφερόταν στο συγκεκριμένο mail; Δίνονταν λεπτομέρειες για τη δράση την οργάνωσης, αναφέροντας τον 65χρονο ως αρχηγό και την κόρη του, ενώ γινόταν αναφορά και σε άλλους υπαλλήλους του ΕΚΦΑ, αλλά και γιατρούς.

Συγκεκριμένα, αναφερόταν πως «εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους, αποσπούν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο αθέμιτα χρηματικά ωφελήματα από ασθενείς, οι οποίοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν με ψευδείς αναπηρίες, κατά τη διάρκεια εξέτασής τους από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές κέντρων πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ), ζημιώνοντας με αυτόν τον τρόπο το Ελληνικό Δημόσιο».

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δράση της οργάνωσης

Σύμφωνα με την εν λόγω καταγγελία, οι ασθενείς-πελάτες απευθύνονταν στο δικηγορικό γραφείο της 36χρονης, προκειμένου εκείνη μέσω του πατέρα της να επιτύχει την πιστοποίησή τους με υψηλά ποσοστά αναπηρίας κατά την εξέτασή τους από τα μέλη της ορισθείσας υγειονομικής επιτροπής.

Υπάλληλοι του ΕΦΚΑ ενημέρωναν -φυσικά με το αζημίωτο- νωρίτερα τους γιατρούς που θα συμμετείχαν στην επιτροπή για τα στοιχεία των ασθενών, προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό ποσοστό αναπηρίας.

Όσον αφορά στους «πελάτες», στην καταγγελία ανέφερε ο αποστολέας:

«Στην ουσία πληρώνει το δικηγορικό γραφείο για ένα θετικό αποτέλεσμα στην επιτροπή, το οποίο επιτυγχάνεται εύκολα μέσω της αλυσίδας του δικηγορικού γραφείου, του Διευθυντή …, του υπαλλήλου … και των ιατρών».

Ο τιμοκατάλογος της οργάνωσης

Οι τιμές κυμαίνονταν ανάλογα το τι ζητούσε ο κάθε «πελάτης»:

Για ψευδή βεβαίωση ποσοστών αναπηρίας ιδιωτών, οι τιμές ξεκινούσαν από 400 ευρώ και έφταναν τις 2.000 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για ταχύτερη και αμεσότερη διεκπεραίωση αιτήσεων συνταξιοδότησης ιδιωτών, κατά παρέκκλιση της συνήθους τηρούμενης διαδικασίας, το ποσό ήταν 300 ευρώ, προσυνταξιοδοτική 100 ευρώ και καταμέτρηση ενσήμων 50 ευρώ.

Για επίτευξη ευνοϊκών αποφάσεων ιδιωτών, κατά τη διάρκεια εξέτασης υποθέσεών τους από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές, το κόστος ήταν 500 ευρώ.

«Ενεργό και καταλυτική συμμετοχή», όπως αναφέρεται στη δικογραφία, είχαν δύο γυναίκες, υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, οι οποίες για κάθε υπόθεση έπαιρναν από τον φερόμενο αρχηγό και την κόρη του από 20 μέχρι 100 ευρώ.

Τα βήματα που ακολουθούσε η οργάνωση

Ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος επικοινωνούσε με τον φερόμενο αρχηγό ή την κόρη του, αναφέροντας τι ακριβώς ήθελε. Εκείνοι με τη σειρά τους τον ενημέρωναν για τις κινήσεις που έπρεπε να κάνει, όπως τις εξετάσεις, αλλά και τη συγκέντρωση εισηγητικών φακέλων. Τους «συμβούλευαν», μάλιστα, οι εισηγητικοί φάκελοι να ήταν όσο «πιο μελανοί γίνεται», έτσι ώστε να μπορούσαν να επέμβουν. Για παράδειγμα, αν κάποιος έπασχε από «αγχώδη διαταραχή» το έκαναν «κατάθλιψη», ενώ τους πρότειναν και συγκεκριμένους γιατρούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως αν κάποιος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας που μελλοντικά θα υποχωρούσαν, του συνιστούσαν να λάβει εισηγητικό φάκελο από ψυχίατρο προκειμένου να δημιουργηθεί «ζωτικός χώρος που θα επιτρέψει παρέμβασή τους για τη διατήρηση του ποσοστού αναπηρίας στο μέλλον, έστω και αν υπάρξει αποδεδειγμένη βελτίωση της κατάσταση υγείας του ενδιαφερόμενου».

Ο «πελάτης» πήγαινε στο δικηγορικό γραφείο της 36χρονης και εκεί έδινε τους εισηγητικούς φακέλους καθώς και μια «προκαταβολή».

Οι κωδικές ονομασίες της οργάνωσης

Όπως προέκυψε από τις συνομιλίες των μελών, η ύπαρξη ψευδούς ψυχιατρικής πάθησης αναφερόταν με κωδικοποιημένες εκφράσεις, όπως «Ψ» ή «Αλάτι».

  • Πνοή- Φύσημα - Σκούντημα: Παρέμβαση για αύξηση του επιμέρους ή συνολικού ποσοστού αναπηρίας.
  • Καθαρίσαμε την μπουγάδα: Πετύχαμε την επίτευξη της επιθυμητής αναπηρίας.
  • Και τα λοιπά: Μέριμνα ή πραγματοποίηση παρέμβασης για την επίτευξη της επιθυμητής αναπηρίας (ποσοστό και χρονική διάρκεια).

Παράλληλα, θα έπρεπε ο κάθε ασθενής να είχε όντως κάποιο πρόβλημα υγείας με το οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει το minimum αναπηρίας, καθώς, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, «το 0% δεν γινόταν 67%, το 60% όμως μπορούσε να γίνει 67%».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόστιμο των 53.000 ευρώ που... ακυρώθηκε

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι μίας γυναίκας η οποία έδωσε σε δύο δόσεις συνολικά 5.000 ευρώ στην 36χρονη δικηγόρο. Στις 28/9/2021 έδωσε το ποσό των 2.000 ευρώ και στις 29/9/2021 ακόμα 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν ιδιοκτήτρια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στο οποίο, ύστερα από έλεγχο, βεβαιώθηκε από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές πρόστιμο ύψους 53.000 ευρώ για παραβάσεις ανασφάλιστης εργασίας.

Η υπόθεση εκδικάστηκε από το αρμόδιο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το οποίο με απόφασή του στο συμβαλλόμενο - αντίδικο μέρος (ΕΦΚΑ) ακύρωσε την επιβολή του προστίμου.

Όταν η 36χρονη σε συνάντηση που είχε με τη συγκεκριμένη γυναίκα ενημερώθηκε για την απόφαση αυτή, της ανέφερε πως «πανελλαδικά δεν υπάρχει τέτοια απόφαση». Συνέχισε, λέγοντας πως επειδή το πρόστιμο ήταν πάνω από 5.000 ευρώ, ο ΕΦΚΑ μέσω του αρμόδιου υπαλλήλου του είχε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να ασκήσει έφεση κατά της εν λόγω απόφασης, επισημαίνοντας πως «είναι πολύ πιθανό το Εφετείο να χαθεί». Έτσι υποστήριξε πως μπορούσε να ασκήσει επιρροή στον συγκεκριμένο υπάλληλο του ΕΦΚΑ, προκειμένου να μην ασκήσει έφεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ