Ρούλα Πισπιρίγκου: «Εξαιρετικά απίθανο να πέθανε από κεταμίνη η Τζωρτζίνα» κατέθεσε Ισπανίδα γιατρός Γενετικής - iefimerida.gr

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Εξαιρετικά απίθανο να πέθανε από κεταμίνη η Τζωρτζίνα» κατέθεσε Ισπανίδα γιατρός Γενετικής

Η Ρούλα Πισπιρίγκου συνοδεύεται από αστυνομικούς στο δικαστήριο
Γιατρός, ειδική στη γενετική, κατέθεσε στη δίκη της Πισπιρίγκου πως είναι εξαιρετικά απίθανο να πέθανε από κεταμίνη η Τζωρτζίνα / Φωτογραφία: Intime, ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την κατάθεση της Ισπανίδας Σουζάνας Καρόλα Βινουέζα, κλινικής ιατρού με ειδίκευση στη Γενετική, συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Η επιστήμονας, η οποία ζει στο Λονδίνο, κλήθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης να καταθέσει για τα αποτελέσματα της έκθεσης που έχει συντάξει για τα πιθανά αίτια που οδήγησαν στον θάνατο τη μικρή Τζωρτζίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποστήριξε πως είναι εξαιρετικά απίθανο το παιδί να δηλητηριάστηκε από κεταμίνη, σημείωσε όμως ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει, ενώ πρόσθεσε πως δεν έχει διαμορφώσει άποψη για το εάν η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι αθώα ή ένοχη.

Η μάρτυρας υπεράσπισης παρέδωσε μία πολυσέλιδη έκθεση στο δικαστήριο, η οποία αναγνώστηκε από την πρόεδρο.

Στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται η άποψη της γενετίστριας ότι έγινε περιορισμένος γενετικός έλεγχος και στα τρία παιδιά και πιθανόν να είχαν κληρονομήσει παθογόνες παραλλαγές.

«Στην υπόθεση της Τζωρτζίνας συμπεράναμε ότι υπάρχουν διάφορες καταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στον θάνατο, συμπεριλαμβανομένων της επιληψίας της, της καρδιακής ανακοπής και της πνευμονίας. Όλες αυτές οι καταστάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο. Τα παθολογικά ευρηματα είναι όμοια και με την περίπτωση της Ίριδας και με της Μαλένας. Για εμάς υποδεικνύει ότι υπάρχει παθολογική γενετική κατάσταση», είπε μεταξύ άλλων η μάρτυρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διάλογοι

Πρόεδρος: Με ποια λογική εμφανίζει το παιδί το γονίδιο στα 8 έτη και γιατί δεν το εμφάνισε νωρίτερα;

Μάρτυρας: Στη Γενετική έχουμε αυτό που λέμε «μεταβλητή εκφραστικότητα», εμφανίζεται πολύ συχνά και είναι ακριβώς αυτό. Το περιβάλλον, συγκεκριμένες μολύνσεις, φάρμακα και περιβαλλοντικοί λόγοι μπορεί να δώσουν ένα έναυσμα σε μια αντίδραση νωρίτερα ή αργότερα. Π.χ., συγκεκριμένα φάρμακα θα μπορούσαν να δώσουν έναυσμα στην ηπατική ανεπάρκεια, αν όμως δεν τα λάβεις, να μην εκδηλωθεί. Συγκεκριμένες θεραπείες για την επιληψία θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργίες.

Πρόεδρος: Έχετε καταλάβει ποιο μπορεί να ήταν το γονίδιο;

Μάρτυρας: Όχι. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου η ασθένεια είναι σπάνια και σοβαρή, αντιμετωπίζουμε ένα φάσμα με πολλές παραλλαγές για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Πρόεδρος: Μπορεί να έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος να είναι φορέας και το γονίδιο να μην εκδηλωθεί ποτέ;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάρτυρας: Ναι, έχετε δίκιο. Μερικά γονίδια έχουν υψηλή θνητότητα, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, μερικά από αυτά είναι πολύ σοβαρά.

Εισαγγελέας: Υπάρχουν νεκροτομικά προβλήματα που να συνάδουν με γενετικό πρόβλημα του παιδιού;

Μάρτυρας: Υπάρχουν δύο ασυνήθιστα ευρήματα. Μικρή καρδιά, 35% μικρότερη από το σύνηθες μέγεθος, ίνωση και λιπώδης διήθηση στην καρδιά και ηωσινόφιλαα.

Εισαγγελέας: Θα μπορούσαν να προκαλέσουν θάνατο;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα, όμως θα έπρεπε να εξεταστούν περαιτέρω.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δ. Γεωργακόπουλος (συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας): Μπορείτε να αποκλείσετε ότι το παιδί πέθανε από κεταμίνη;

Μάρτυρας: Είναι εξαιρετικά απίθανο, αλλά δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει. Δεν είμαι ειδικός, δεν μπορώ να το αποκλείσω.

Αλ. Κούγιας (συνήγορος υπεράσπισης): Έπρεπε να ερευνηθούν άλλες αιτίες θανάτου;

Μάρτυρας: Η ειλικρινής μου γνώμη είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η κεταμίνη να έχει σκοτώσει το κορίτσι.

Αλ. Κούγιας: Έπρεπε να διαταχθεί καινούργιος γενετικός έλεγχος μετά το θάνατο του παιδιού;

Μάρτυρας: Με δεδομένο ότι πρόκειται για έρευνα που αφορά πιθανή εγκληματική ενέργεια έπρεπε να γίνει. Στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται πλήρης γονιδιακός έλεγχος σε κάθε παιδί με αιφνίδιο θάνατο, αλλά αυτό δεν συνηθίζεται σε όλες τις χώρες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ