Μαζεύοντας κούμαρα στην Πιερία -Τον χριστουγεννιάτικο καρπό του Ολύμπου [εικόνες] - iefimerida.gr

Μαζεύοντας κούμαρα στην Πιερία -Τον χριστουγεννιάτικο καρπό του Ολύμπου [εικόνες]

κουμαρια
Μαζεύοντας κούμαρα στον Ολυμπο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι κουμαριές του Ολύμπου αυτή την εποχή «φορούν» τα γιορτινά τους.

Αν αυτή την περίοδο κάνετε μία βόλτα στα δάση γύρο από τους οικισμούς του ανατολικού Ολύμπου στην Πιερία, (Άγιο Παντελεήμονα, Παλαιούς Πόρους, Πλαταμώνα, Σκοτίνα) αμέσως θα εντυπωσιαστείτε από τις όμορφες κουμαριές που θα συναντήσετε.
Ξεχωρίζουν από την εντυπωσιακή όψη, που παίρνουν πάνω της οι ώριμοι καρποί της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κούμαρα του Ολύμπου είναι σαν χριστουγεννιάτικα στολίδια στο δέντρο

Είναι η εποχή όπου οι καρποί της ωριμάζουν και τα εύγευστα κόκκινα κούμαρα στολίζουν την κουμαριά και νομίζει κανείς πως το φυτό μπαίνει και αυτό στο κλίμα των Χριστουγέννων χαρίζοντας τα χρώματα της φύσης στη μεγαλύτερη γιορτή του χειμώνα.

κουμαρια
Τα κουμαρα κρέμονται σαν στολίδια από το δέντρο

Τα ώριμα κούμαρα να κρέμονται μικρές μπαλίτσες σαν χριστουγεννιάτικα στολίδια στα χρώματα, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο και όλα αυτά σε βαθύ πράσινο φόντο που δημιουργεί το χρώμα των φύλλων. Όμως και το ίδιο το φυτό χρησιμοποιείται τα Χριστούγεννα.

Κούμαρα, οι «φράουλες» του Ολύμπου

Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Ρουκάς M.Sc. Τεχνολόγος Γεωπόνος, Επιστημονικός Συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας, τα κλαριά της κουμαριάς χρησιμοποιούνται σε χριστουγεννιάτικες φυτοσυνθέσεις, ή πωλούνται ως στολίδια για το σπίτι φέροντας στις άκρες τους μικρά μήλα φιρίκια βαμμένα κόκκινα με λαδομπογιά νομίζοντας αρκετοί ότι έτσι είναι το φυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κουμαρια
Οι καρποί της κουμαριά μοιάζουν με φράουλες

Οι καρποί της μεταμορφώνονται σταδιακά τα τέλη του φθινοπώρου, από άγουρους πρασινοκίτρινους σε ώριμους πορτοκαλοκόκκινους, που μοιάζουν με φράουλες (strawberry tree berry, το δέντρο φράουλας η αγγλική λαϊκή ονομασία για την κουμαριά που φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με το φυτό της κοινής φράουλας Fragaria × ananassa).

Κουμαρίσιο τσίπουρο και μαρμελάδες του Ολύμπου

Οι ντόπιοι ξέρουν να μαζεύουν τους γλυκούς καρπούς και όχι τους λιωμένους, γιατί τότε έχουν δυσάρεστη γεύση και έχει αρχίσει η σήψη τους, για να κάνουν το δικό τους αρωματικό παραδοσιακό κουμαρίσιο τσίπουρο. Επίσης με τα κούμαρα κάνουν λικέρ, γλυκό του κουταλιού και εκπληκτική μαρμελάδα. Η συγκομιδή του άγριου φρούτου γίνεται με μεγάλη επιδεξιότητα, ωστόσο έχει πολλή δυσκολία και κούραση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κουμαρα
Για το κουμαρίσιο τσίπουρο για σχεδόν πέντε μήνες τα κούμαρα ζυμώνονται μέσα στα βαρέλια

Η απόσταξη για να πάρουμε το κουμαρίσιο τσίπουρο αργεί και γίνεται το Μάιο.
Για σχεδόν πέντε μήνες τα κούμαρα ζυμώνονται μέσα στα βαρέλια. Όλο αυτό το διάστημα οι νοικοκυραίοι φρόντιζαν με ιδιαίτερο μεράκι να έχουν μια πετυχημένη αλκοολική ζύμωση. Δύσκολο πράγμα η αναμονή, μια αναμονή όμως που την ξέρουν καλά εδώ στα ριζά του Ολύμπου μιας και το απόσταγμα από κούμαρα είναι ένα από τα παραδοσιακά ποτά της περιοχής.

κουμαρα
Οι φωτογραφίες είναι των αδελφών Γιώργου και Μιχάλη Αθ. Πολυχρού κατά την συλλογή των κούμαρων παραμονή Χριστουγέννων 2019 στην περιοχή της Σκοτίνα Πιερίας στον Ανατολικό Όλυμπο
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ