«Pharos Summit 2022»: Συνεργασία στην Ανώτατη Εκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ-Οι πρώτες ανακοινώσεις - iefimerida.gr

«Pharos Summit 2022»: Συνεργασία στην Ανώτατη Εκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ-Οι πρώτες ανακοινώσεις

Ο πρωθυπουργός, Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως στη Σύνοδο:Pharos Summit 2022
Ο πρωθυπουργός, Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως στη Σύνοδο:Pharos Summit 2022/ Φωτογραφία Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ήρθαν οι πρώτες ανακοινώσεις από τη Σύνοδο «Φάρος 2022: Ελληνοαμερικανική Συνεργασία στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, το πρωί

Παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμερικανού Πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, η έναρξη της συνόδου αποτυπώνει το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα της εκπαίδευσης.

Οι πρώτες ανακοινώσεις, έδωσαν το στίγμα του τι καρπούς αναμένεται να αποδώσει η επίσκεψη των εκπροσώπων των αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεργασία ΕΚΠΑ με το Yale

   Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμφωνία του πανεπιστημίου Yale με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνων, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε ότι οι Έλληνες φοιτητές που θα συμμετέχουν στο κοινό πρόγραμμα θα απαλλαγούν από την καταβολή διδάκτρων. Στο πλαίσιο της νέας αυτής συνεργασίας, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές του ΕΚΠΑ θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα διάρκειας ενός εξαμήνου ή ενός έτους στις θετικές επιστήμες και τις πολυτεχνικές, ιατρικές και περιβαλλοντολογικές σχολές του Yale, τα οποία θα προσμετρώνται στην απόκτηση του πτυχίου τους.

Η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί πρότυπο για τη δημιουργία νέων συνεργασιών που θα επιφέρουν απτά οφέλη στους φοιτητές της χώρας μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες και ευκαιρίες. Επίσης, η εν λόγω συνεργασία θα προωθήσει την προσέλκυση αριστούχων φοιτητών από το Yale, συνδράμοντας στην ενδυνάμωση της χώρας ως παγκόσμιου πόλου εκπαίδευσης. Τέλος, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Υγείας του ΕΚΠΑ θα συν-διδάσκουν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Yale.

Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης του Columbia στην Αθήνα

   Ακόμη, ήδη από χθες, Κυριακή, ανακοινώθηκε η ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης στην Αθήνα από τον πρόεδρο του πανεπιστημίου, Λι Μπόλιντζερ (Lee Bollinger). Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κέντρο θα έχει ερευνητικό χαρακτήρα και θα προωθεί ερευνητικές συνεργασίες στα ακαδημαϊκά πεδία της Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος, της Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, της Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Αρχαιολογίας, των Τεχνών και του Πολιτισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   Τις επόμενες ημέρες, οι εκπρόσωποι των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων θα επισκεφθούν, ανά ομάδες ενδιαφέροντος, τα πανεπιστήμια όλης της Ελλάδας, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύναψης περαιτέρω συνεργασιών ή εμβάθυνσης αυτών που δρομολόγησαν την τελευταία τριετία.

   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν κατά τη διάρκεια της σημερινής εναρκτήριας εκδήλωσης, οι μαρτυρίες δύο φοιτητριών από το Πανεπιστήμιο Harvard, οι οποίες συμμετείχαν στο θερινό πρόγραμμα που διενεργείται στη Λέσβο, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, και αφορά τις προσφυγικές ροές, τομέα στον οποίο η χώρα μας έχει αναπτύξει τεχνογνωσία λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης. «Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα του φαινομένου της μετανάστευσης και να καταλάβουμε τις δυσκολίες στην κατάρτιση μεταναστευτικής πολιτικής» δήλωσε μια από αυτές.

Ένα φιλδόξο σχέδιο εξωστρέφειας για τα ελληνικά πανεπιστήμια

   Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, η συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με τα αμερικανικά ανώτατα ιδρύματα είναι μόνο η αρχή μιας προσπάθειας που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για το άνοιγμα των ελληνικών ΑΕΙ στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα.

   Ήδη, έχει προγραμματιστεί το επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από την προσέγγιση βρετανικών πανεπιστημίων για τη διερεύνηση συνεργασιών με τα ελληνικά. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το ενδιαφέρον από πλευράς Μ. Βρετανίας είναι μεγάλο, κάτι που αναμένεται να επισφραγιστεί στην επερχόμενη επίσκεψη της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, συνοδεία πρυτάνεων από ελληνικά πανεπιστήμια, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ