Ο σπουδαίος ηθοποιός Νίκος Γαλανός απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 79 ετών.
Ο Νίκος Γαλανός σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή είτε μέσω του κινηματογράφου, όπου πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες, είτε μέσω του θεάτρου.
Μενδώνη: Διαχρονικός σταρ της οθόνης, αφήνει διακριτό αποτύπωμα στην Τέχνη
Πληροφορούμενη την απώλεια του Νίκου Γαλανού, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Νίκου Γαλανού, που κλείνει μια δημιουργική σταδιοδρομία έξι δεκαετιών στο σανίδι, τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη. Ο Νίκος Γαλανός έγινε γνωστός από τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους σε ταινίες της ύστερης φάσης της ακμής του εμπορικού ελληνικού κινηματογράφου για να διαπρέψει, στη συνέχεια, και στην τηλεόραση. Αγαπήθηκε δίκαια από το κοινό, που είδε στο πρόσωπό του έναν από τους διαχρονικούς σταρ της οθόνης.
Η αναγνωρισμότητά του, όμως, κάθε άλλο παρά τον εμπόδισε να ξεδιπλώσει τα αδιαμφισβήτητα υποκριτικά του προσόντα στη σκηνή, σε μια ευρύτατη γκάμα απαιτητικών ρόλων, από όλο το φάσμα του ρεπερτορίου. Η εξωτερική εμφάνιση και η έμφυτη γοητεία του συνδυάστηκε πάντοτε με την αφοσίωσή του στην Τέχνη, τη διαρκή καλλιέργεια των εκφραστικών μέσων του, αλλά και την αναζήτηση και την επίτευξη της υποκριτικής ωριμότητας για να διαπλάσει έναν πρωταγωνιστή που αφήνει διακριτό αποτύπωμα και στην Τέχνη, αλλά και στην αποδοχή από το κοινό.
Στην οικογένειά του, τους φίλους του και τους συναδέλφους του απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια».
Ποιος ήταν ο Νίκος Γαλανός
Ο Νίκος Γαλανός (πραγματικό όνομα Νίκος Σουπιωνάς) γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 1945. Ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960, ενώ έγινε αρκετά γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 1970 με πρωταγωνιστικούς ρόλους σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο το 1962, ερμηνεύοντας ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Οργή».
Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη, ενώ έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο παίζοντας μαζί με την Τζένη Καρέζη στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Την ίδια περίοδο συμμετείχε και στις ταινίες «Κραυγή» (1964), «Τα δάκρυά μου είναι καυτά» (1964), «Ο Ουρανοκατέβατος» (1965), «Η λεωφόρος του μίσους» (1968), «Πανικός» (1969) και «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» (1969).
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 πρωταγωνίστησε μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Ένα αστείο κορίτσι», στο ρόλο του Αλέκου Βενιέρη, γενόμενος ευρέως γνωστός, ενώ ακολούθησαν κι άλλοι πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε ταινίες. Κάποιες από τις πιο γνωστές είναι «Ορατότης μηδέν» (1970), «Ο Αστραπόγιαννος» (1970), «Η Αλίκη Δικτάτωρ» (1972), ενώ η ταινία «Η αμαρτία της ομορφιάς» το 1972 σημείωσε μεγάλη επιτυχία.
Ακόμη, το 1974 έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο μέσω της σειράς «Οι Δίκαιοι», έχοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους στις σειρές «Το Ταξίδι», «Έρωτας και Επανάσταση», «Η μάχη των πελαργών», «Οι φρουροί της Αχαΐας» και άλλες.
Στην τηλεόραση, ο Νίκος Γαλανός εμφανίστηκε σε πολλές σειρές. Μεταξύ αυτών: «Το δίχτυ», «Αθάνατες Ιστορίες Αγάπης», «Ένας Πυγμαλίων», «Η μενεξεδένια πολιτεία», «Μαντώ Μαυρογένους», «Τα σκληρά καρύδια», «Οι Ιερόσυλοι», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Τμήμα Ηθών», «Η Ελίζα και οι άλλοι», «Η οργή των θεών», «Τολμηρές Ιστορίες», «Η Λάμψη», «Έκπτωτος Άγγελος», «Κάτω από την Ακρόπολη«, «Αν μ' αγαπάς», «Μη μου λες αντίο», «Απαγορευμένη Αγάπη», «Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», «Κλεμμένα Όνειρα», «9 Μήνες», «Έρωτας Μετά» και «Η Γη Της Ελιάς».
Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Facebook ο Σπύρος Μπιμπίλας, αναφέροντας τα εξής:
«Το θλιβερό νέο άρχισε να διαδίδεται και μόλις επαληθεύτηκε αυτό που δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε... Ο αγαπημένος μας Νίκος Γαλανός έφυγε από την ζωή και μας κυρίευσε μεγάλη θλίψη... Του οφείλω τόσα πολλά...
Πέρα από τους κοινούς μας αγώνες για τα συγγενικά δικαιώματα των ηθοποιών, από τον ΔΣ του οργανισμού Διόνυσος, όπου διετέλεσε πρόεδρος, στην αρχή της καριέρας μου έπαιξα πλάι του στα ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΡΥΔΙΑ της ΕΡΤ2 κι αυτός με πρότεινε μετά και επέμεινε για τον πρωταγωνιστικό μου ρόλο στους θρυλικούς Ιερόσυλους το '82. Τι σύμπτωση, λίγες μέρες πριν έφυγε και ο σκηνοθέτης της σειράς, ο Κώστας Λυχναράς...
Νίκο μου, γλυκέ, που παίξαμε και στο θέατρο μαζί και γελάσαμε και δακρύσαμε, θα σε θυμάμαι πάντα σαν έναν από τους πιο ευγενικούς, εργατικούς, ταλαντούχους και χαμογελαστούς ανθρώπους... Τα ωραία μας βράδια στο σπίτι της Μάρθας, τις εξόδους μας!!! Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε μας…».
