Νέο περιστατικό θρόμβωσης μετά από εμβόλιο ερευνούν οι επιστήμονες -Σε 45χρονη από τη Θήβα [βίντεο] - iefimerida.gr

Νέο περιστατικό θρόμβωσης μετά από εμβόλιο ερευνούν οι επιστήμονες -Σε 45χρονη από τη Θήβα [βίντεο]

Ενα ασθενοφόρο σε δρόμο
Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο ζήτημα των περιστατικών θρομβώσεων, τα οποία εξετάζονται για τυχόν συσχέτιση με τα εμβόλια, αναφέρθηκε ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας.

Αναφερόμενος στα περιστατικά θρομβώσεων στην Κρήτη, και μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Βασιλακόπουλος συνέστησε υπομονή μέχρι το πόρισμα να επικοινωνηθεί από επίσημα χείλη. Ανέφερε ότι το σύνδρομο που παρουσιάστηκε, παρουσιάζεται σπανίως με τα εμβόλια των αδενοϊών και πως για να διαπιστωθεί συσχέτιση χρειάζεται συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι επιστήμονες ερευνούν ένα νέο επεισόδιο θρόμβωσης που υπέτση μια 45χρονη γυναίκα από τη Θήβα. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η αδερφή της, η κυρία Βίκυ, στο MEGA, η 45χρονη είχε λάβει το εμβόλιο της Johnson. «Η αδερφή μου στις 10 Μαΐου έκανε το εμβόλιο της Johnson, στις 17 εισήχθη στο νοσοκομείο της Θήβας όπου διαπιστώνεται γαστρεντερίτιδα. Στις 20 αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει θρόμβωση και μπαίνει στον Ευαγγελισμό όταν διαπιστώνεται θρόμβωση στο πόδι, πνευμονική εμβολή και εξελικτικά εσωτερική αιμοραγία στο νεφρό και το στομάχι. Μετά από 17 ώρες μπήκε στην εντατική. Μου ανακοίνωσαν ότι η ζωή της κρέμεται σε μια κλωστή. Τώρα η κατάσταση της υγείας της κρίνεται δυνητικά επικίνδυνη. Είναι 48 ετών με κινητικό πρόβλημα, αλλά εξετάσεις μικρού παιδιού», ανέφερε συγκεκριμένα.

Βασιλακόπουλος: Τα κινητικά προβλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων

«Ένας άνθρωπος με μειωμένη κινητικότητα, είναι βασικός υποψήφιος για να κάνει θρομβώσεις. Όλοι οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων. Αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί ανεξαρτήτως εμβολίου. Από την εμπειρία παγκοσμίως που είναι 110 εκ. δόσεις εμβολίου και 400 περιστατικά δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Πρέπει να ερευνηθεί ενδελεχώς η συγκεκριμένη περίπτωση» και ξεκαθάρισε ότι, «μετά από εμβόλια θα δούμε θρομβώσεις, δεν σημαίνει ότι θα φταίει το εμβόλιο για όλες τις περιπτώσεις. Για κάποιες με συχνότητα 1 στις 150.000 με 200.000 θα φταίει το εμβόλιο» προσέθεσε. Όπως είπε δεν έχει βρεθεί κάποιος προδιαθεσικός παράγοντας ή νόσος εξετάζοντας όλα τα περιστατικά των θρομβώσεων που σχετίστηκαν με το εμβολιο.

Η κυρία Βίκυ ανέφερε ότι: «Είχα ρωτήσει και είχαν πει ότι προχωράμε, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». «Οι γιατροί μιλούν με τα επιστημονικά δεδομένα.», απάντησε ο καθηγητής. Για το θέμα της ηλικίας ανέφερε ότι το κάθε κράτος αποφασίζει περίπου ότι θέλει και πως «ο κόσμος πρέπει να ακούει τους ειδικούς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Φαρμάκων, που έχουν κρίνει τον κίνδυνο και το όφελος που είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυρία Βίκυ από πλευράς της ανέφερε ότι: «Για εσάς μπορεί να είναι νούμερα, για εμάς είναι άνθρωποι.», με τον καθηγητή να μιλά με βάση τα έως τώρα ευρήματα της επιστήμης τονίζοντας ότι οι επιπλοκές είναι ελάχιστες και το όφελος πολύ μεγαλύτερο. Σύμφωνα με τα δεδομένα «ένας στους χίλιους ανθρώπους παθαίνει θρόμβωση στην Ελλάδα. Αν παίρνω αντισυλληπτικά ο κίνδυνος αυξάνει 6 φορές πάνω. Πολλές γυναίκες όμως δέχονται αυτόν τον κίνδυνο. Ο κίνδυνος για τις θρομβώσεις αυξάνει με διάφορους παράγοντες», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ