Πάτρα: Η Τζωρτζίνα θα ξεκλειδώσει το μυστήριο της τραγωδίας -Τι λέει ο γιατρός της, τι δείχνει ο απινιδωτής

Η 9χρονη Τζωρτζίνα με τον πατέρα της / Φωτογραφία: Facebook

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα. Μια ανείπωτη τραγωδία που αναζητά απαντήσεις.

Η έρευνα έχει ανατεθεί στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, σε μια προσπάθεια να λυθεί το μυστήριο και να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν και απασχολούν πρωταρχικά τους γονείς, που βιώνουν μια αδιανόητη τραγωδία, και μετέπειτα τους γιατρούς που τα τελευταία χρόνια παρακολούθησαν τα τρία παιδιά, αλλά και την κοινωνία ολόκληρη.

Στο πλαίσιο της έρευνας που έχει διαταχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη θα καταθέσουν οι γιατροί και οι ιατροδικαστές που εξέτασαν τα παιδιά και φυσικά το περιβάλλον των δύο γονιών, αλλά και οι γονείς, πιθανότατα στο τέλος.

Συνολικά 15 γιατροί και νοσηλευτές από τέσσερα νοσοκομεία της Αθήνας και της Πάτρας, αλλά και επτά ιατροδικαστές, που εξέτασαν τις σορούς των τριών κοριτσιών, αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν για τα ευρήματά τους.

Στο τέλος αυτής της διαδικασίας και αν οι εξετάσεις που έχουν ήδη γίνει δεν θεωρηθεί ότι δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις, θα ζητηθεί εκταφή του μεγαλύτερου παιδιού, της 9χρονης Τζωρτζίνας, που πέθανε πριν από λίγες ημέρες. Αν υπάρξει επίσης λόγος, η έρευνα θα πάει και πιο πίσω, στα άλλα δύο παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα των ιστολογικών και των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας αναμένονται μέσα στο επόμενο 20ήμερο.

Σε κάθε περίπτωση η Τζωρτζίνα και η έρευνα για τον θάνατό της θεωρείται κλειδί για τη λύση του μυστηρίου.

«Ας ψάξουν ό,τι θέλουν», λέει η μητέρα των κοριτσιών

Την ίδια ώρα, τις δικές της απαντήσεις έδωσε η μητέρα των τριών κοριτσιών από την Πάτρα που «χάθηκαν» μέσα σε τρία χρόνια. «Ας ψάξουν ό,τι θέλουν. Εδώ έφθασαν στο σημείο να κατηγορούν. Δηλαδή η Ίριδα, ένα παιδί που είχε πρόβλημα εκ γενετής, ακόμη και γι’ αυτό λένε διάφορα. Εγώ φυσικά ζητώ να γίνει έρευνα. Η οικογένεια θέλει να γίνει έρευνα. Και θέλει έρευνα για να σταματήσουν οι εικασίες. Θέλουμε να ηρεμήσουν τα παιδιά μας», είπε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Τι λέει η πλευρά του πατέρα των τριών κοριτσιών

Στο μεταξύ, ένα από τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών ήταν η προγιαγιά τους, μία θεία του πατέρα τους η οποία λάτρευε τα εγγόνια της. Μιλώντας στο pelop δήλωσε σοκαρισμένη, όπως και όλοι οι συγγενείς από την πλευρά του τραγικού πατέρα.

Στην οικογένεια πιστεύουν ότι «κάτι συνέβη στα παιδιά», αποδίδοντας τους θανάτους σε ένα μεγάλο ποσοστό σε κάποιο γονίδιο, ή ακόμη και σε κάποιο ιατρικό λάθος. «1% δίνουν πιθανότητα να κρύβεται κάποιας μορφής ανθρωποκτονία αυτοί οι άνθρωποι», είπε στο pelop η γυναίκα συγγενής του Μάνου Δασκαλάκη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιοι δηλώνουν ότι μπορεί έστω το ένα παιδί να «έφυγε» από κάτι τέτοιο. Σε σχέση με τον γονιδιακό έλεγχο που δεν έδειξε κάτι, οι συγγενείς έχουν την απάντηση από καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών στην Ιατρική Σχολή: «Αν ο γονιδιακός έλεγχος έδειχνε κάτι, τότε θα ήμασταν σίγουροι ότι κάτι υπάρχει. Αν δεν δείξει όπως τώρα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι»!

Τι υποστηρίζει ο γιατρός της Τζωρτζίνας, τα τελευταία λεπτά πριν σβήσει η μικρή

Ο Ιωάννης Παπαγιάννης, διευθυντής του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου, μιλώντας στο Alpha, ανέφερε ότι στο παιδί δεν εντοπίστηκε ανατομικό ή λειτουργικό πρόβλημα στην καρδιά.

«Νοσηλεύσαμε το παιδί περίπου 3 με 4 εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ελέγξαμε το παιδί από κάθε πλευρά όσον αφορά το καρδιολογικό κομμάτι. Δεν βρήκαμε ανατομικό ή λειτουργικό πρόβλημα στην καρδιά. Δεν υπήρχε καμία αρρυθμία. Ο απινιδωτής μπήκε σε λειτουργία ως βηματοδότης γιατί το παιδί εμφάνισε μια βραδυκαρδία. Όμως κάποια στιγμή, όταν πλέον δεν υπάρχει επιπλέον οξυγόνο γιατί η μικρή είχε πάθει ανακοπή, σταματάει να μπορεί να συλλάβει το μυοκάρδιο. Δηλαδή, δίνει παλμούς, αλλά αν δεν υπάρχει οξυγόνο, δεν μπορεί να λειτουργήσει η καρδιά», τόνισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ρεπορτάζ του Μega ανέφερε ότι έχει καταγραφεί online η λειτουργία τόσο του απινιδωτή, όσο και του βηματοδότη που είχαν τοποθετηθεί στη μικρή κατά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα. Η Τζωρτζίνα είχε εισαχθεί με σκοπό να παρακολουθήσουν οι γιατροί τη λειτουργία της καρδιάς της μικρής, η οποία πριν από μερικούς μήνες έπαθε ανακοπή, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου την επανέφεραν, αλλά ωστόσο έκτοτε της δημιουργήθηκε πρόβλημα τετραπληγίας.

Οπως ανέφερε ο διευθυντής του Ωνασείου, έτσι και το ρεπορτάζ του Μega σημείωσε ότι αυτές οι καταγραφές δεν έδειχναν κάποιο πρόβλημα, ενώ ο βηματοδότης δεν είχε ενεργοποιηθεί, παρά μόνο για μερικά δευτερόλεπτα πριν χάσει τη ζωή της η μικρή Τζωρτζίνα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, το κορίτσι παρουσίασε βραδυκαρδία μετά από κατάρρευση του μυοκαρδίου.

Γιατί μπορεί να σταμάτησε η καρδιά του παιδιού

Ο παιδοκαρδιολόγος Γιάννης Παπαγιάννης από την Πάτρα που παρακολουθούσε το 9χρονο κορίτσι, εξήγησε ότι ο απινιδωτής δεν μπορεί να δώσει στοιχεία για το αν υπήρξε εξωτερική παρέμβαση.

Παρέθεσε, ωστόσο, μια σειρά λόγων για τους οποίους θα μπορούσε να σταματήσει ξαφνικά η καρδιά. «Η καρδιά μπορεί να σταματήσει γι’ άλλους λόγους, όπως ένα επεισόδιο επιληψίας, σπασμών, διακοπής της αναπνοής για κάποιο λόγο, μεταβολικές διαταραχές που να μην επιτρέπουν την καλή λειτουργία της καρδιάς. Ο απινιδωτής και ο βηματοδότης δεν μπορούν να δουλέψουν αν η καρδιά δεν έχει καλή λειτουργία», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ