Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την Κυριακή του Πάσχα -Αυστηρά μέτρα για μετακινήσεις και συναθροίσεις - iefimerida.gr

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την Κυριακή του Πάσχα -Αυστηρά μέτρα για μετακινήσεις και συναθροίσεις

Πάσχα κορωνοϊός απαγόρευση κυκλοφορίας
Αυστηρότερα μέτρα για τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις το Πάσχα © George Vitsaras / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τη διασφάλιση των περιοριστικών μέτρων το Πάσχα τα οποία από τις 21:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου αυστηροποιήθηκαν.

Στόχος των μέτρων είναι να αποφευχθούν φαινόμενα άσκοπων μετακινήσεων αλλά και συνωστισμών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα κρούσματα κορωνοϊού και να ανατρέψουν τα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάζει η χώρα μέχρι στιγμής. Για αυτό τον λόγο άλλωστε δεν επετράπη η παρουσία πιστών τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ακόμα και σε σημαντικές τελετές της Εκκλησίας, όπως η περιφορά του Επιταφίου και η τελετή της Αναστάσεως το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου που βρήκε τους Έλληνες να γιορτάζουν στα σπίτια τους, ενώ και το Άγιο Φως έφτασε στην Αθήνα κατευθείαν από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα και μεταφέρθηκε μόνο στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα και όχι σε άλλες περιοχές της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέτρα της ΕΛΑΣ: Διπλασιασμός προστίμων

Με τα αυστηρότερα μέτρα που θα ισχύσουν έως την Δευτέρα του Πάσχα στις 12 τα μεσάνυχτα, δηλαδή Δευτέρα προς Τρίτη, επεκτείνεται σε όλη την χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4, θα ελέγχεται σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη την χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα.

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ συμμετέχουν πάνω από 5.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα στήνουν μπλόκα σε όλη τη χώρα προκειμένου να εντοπίζουν παραβάτες, θα κάνουν περιπολίες σε 24ωρη βάση δηλώνοντας την παρουσία τους με αναμμένους φάρους και χρήση ηχητικών σημάτων όπου χρειάζεται. Ταυτόχρονα, οι αρχές χρησιμοποιούν drones και ελικόπτερα προκειμένου να εντοπίζουν άμεσα τυχόν παραβάτες τόσο των μέτρων για τις μετακινήσεις όσο και των μέτρων για τις συναθροίσεις.

Στόχος να μην υπάρξουν συναθροίσεις την Κυριακή του Πάσχα

Ειδικότερα για σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, στόχος των αρχών είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις σε σπίτια και εξοχικά, όπου δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις και να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους, γι' αυτό τα μέτρα της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στην αποτροπή της μετακίνησης από τα αστικά κέντρα σε άλλες περιοχές, των συγκεντρώσεων σε σπίτια, πάρκα και υπαίθριους χώρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για την διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία».

Υπενθυμίζεται το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων είναι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.

Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν πονοκέφαλο για την Αστυνομία, καθώς μπορούν να επέμβουν μετά από καταγγελίες, κάτι που απεύχονται οι αστυνομικοί, ποντάροντας στο φιλότιμο των Ελλήνων και στην τήρηση των απαγορεύσεων.

«Δεν θέλουμε να μας φέρουν στη δυσάρεστη θέση να βεβαιώνουμε παραβάσεις στα σπίτια», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος και συμπλήρωσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αποδείξει ότι συνειδητοποιεί απολύτως την ανάγκη τήρησης αυτών των μέτρων για το καλό όλων και αισιοδοξούμε ότι δεν θα χαλάσουν αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικά για την Κυριακή προβλέπεται επίσης η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου, το Τατόι κ.λπ. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drone και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της Ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, έχουν ενταθεί οι αστυνομικές περιπολίες στις αγορές για την αποφυγή συνωστισμού, αλλά και για κλοπές και άλλα αδικήματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τα διόδια που υπάρχουν σε μόνιμη βάση αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή αποχώρησης προς την επαρχία, ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Υπάρχουν μπλόκα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες άλλες μεγάλες πόλεις.
  • Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η εμφανής παρουσία αστυνομικών σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια, ώστε να μην φύγει κανείς που δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στην παραλαβή δεμάτων από την επαρχία.
  • Αυστηρή επιτήρηση των ναών.

Παρακολουθήστε μέσα από το www.koronoios-live.gr, το νέο site του iefimerida.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Γραφήματα με άμεση καταγραφή των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό.
  • Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών.
  • Μέτρα προστασίας από τον ιό και όλες οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο νέο site του iefimerida koronoios-live.gr.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ