Ολλανδός αρχαιολόγος ισχυρίζεται πως ο Παρθενώνας έχει... λάθος όνομα – Λεγόταν «Εκατόμπεδον» - iefimerida.gr

Ολλανδός αρχαιολόγος ισχυρίζεται πως ο Παρθενώνας έχει... λάθος όνομα – Λεγόταν «Εκατόμπεδον»

ο Παρθενώνας στην Ακρόπολη των Αθηνών
Ο Παρθενώνας/Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα πάνω κάτω έρχεται να φέρει ένας Ολλανδός αρχαιολόγος που ισχυρίζεται πως ο Παρθενώνας , έχει εδώ και 2.000 χρόνια λάθος όνομα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολλανδοί μελετητές υποστηρίζουν πως το όνομα «Παρθενώνας» - που διαδόθηκε στην ρωμαϊκή περίοδο – ανήκε αρχικά σε ένα τελείως διαφορετικό κτίσμα και όχι στον τεράστιο πέτρινο ναό που δεσπόζει στην κορυφή της Ακρόπολης των Αθηνών και που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες ετησίως. Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, ο πραγματικός Παρθενώνας ήταν στην πραγματικότητα ένα αρχαίο ελληνικό θησαυροφυλάκιο που περιείχε προσφορές στην θεά Αθηνά, το γνωστό Ερέχθειο, που βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από τον κεντρικό ναό στην Ακρόπολη.

Ο Παρθενώνας το ηλιοβασίλεμα
Σύμφωνα με τον Ολλανδό αρχαιολόγο ο Παρθενώνας στην αρχαιότητα λεγόταν «Εκατόμπεδον»

«Στην αρχαιότητα ο Παρθενώνας λεγόταν Εκατόμπεδον» ισχυρίζεται Ολλανδός αρχαιολόγος

Όπως ισχυρίζονται οι Ολλανδοί ερευνητές, ο γνωστός σε όλους μας Παρθενώνας, στην αρχαιότητα ονομαζόταν «Εκατόμπεδον». «Αυτό σημαίνει ναός των εκατό ποδών και ο κύριος χώρος του μεγάλου ναού ήταν όντως μήκους 100 ποδών» δήλωσε στην Telegraph ο αρχαιολόγος Γιάνικ φαν Ρουκχούιτζεν. Όσο για το Ερέχθειο, το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστό για τις Καρυάτιδες που συγκρατούν την οροφή του, λέει: «Είναι λογικό οι αρχαίοι Έλληνες να αποκαλούσαν αυτό τον ναό ως Παρθενώνα ή αλλιώς οίκο των Παρθένων». Αναγνωρίζει πως η λέξη Εκατόμπεδον, η οποία αναφέρεται σε αρχεία που χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια, είναι μια δύσκολη λέξη. «Το Εκατόμπεδον είναι ένα δύσκολο όνομα για να το προφέρει κανείς. Αυτό μπορεί να αποτελεί και λόγο για τον οποίο επελέγη τελικά η λέξη Παρθενώνας – ήταν πολύ πιο πιασάρικος» δήλωσε ο αρχαιολόγος.

Όπως ισχυρίζεται ο Ολλανδός αρχαιολόγος, είναι πιο πιθανό το Ερέχθειο να λεγόταν Παρθενώνας, δηλαδή «Οικία των Παρθένων» εξ ου και οι Καρυάτιδες
Όπως ισχυρίζεται ο Ολλανδός αρχαιολόγος, είναι πιο πιθανό το Ερέχθειο να λεγόταν Παρθενώνας, δηλαδή «Οικία των Παρθένων» εξού και οι Καρυάτιδες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αποκαλύπτει ο δρ φαν Ρουκχούιτζεν, η έρευνά του, βασισμένη σε μελέτη αρχαιολογικών δεδομένων και αρχαίων κειμένων, δεν έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους Έλληνες αρχαιολόγους. «Οι Έλληνες φίλοι και συνάδερφοι φυσικά ήταν πολύ καχύποπτοι – ποιος είναι αυτός ο Ολλανδός που λέει ότι το όνομα του Παρθενώνα πρέπει να αλλάξει; Αλλά τώρα λένε ότι υπάρχει κάποια αλήθεια στην θεωρία που προτείνω».

Το Ερέχθειο λεγόταν στην πραγματικότητα Παρθενώνας, σύμφωνα με τον Ολλανδό αρχαιολόγο

Η λέξη Παρθενώνας σημαίνει «το σπίτι των παρθένων» και ο μικρότερος ναός (το Ερέχθειο) είναι όντως διακοσμημένο με τις πέτρινες Καρυάτιδες, γυναικείες γλυπτές φιγούρες που λειτουργούν ως κίονες, στηρίζοντας την οροφή του κτιρίου. Αφιερωμένος στην αρχαία λατρεία της θεάς Αθηνάς, θα πρέπει να στέγαζε ένα θησαυροφυλάκιο που περιείχε πολύτιμα αντικείμενα που συνδέονται με την θεά, συμπεριλαμβανομένων μουσικών οργάνων και σπαθιών από την Περσία.

«Όσον αφορά την επιστημονική κοινότητα, η άποψη του δρ. Φαν Ρουκχούιτζεν θα προκαλέσει έναν μικρό σεισμό» δήλωσε η Τζοσίνε Μπλοκ, ομότιμη καθηγήτρια αρχαίων πολιτισμών στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. «Όχι μόνο θα πρέπει να προσαρμοστούν τα ονόματα, αλλά αυτό αλλάζει την εικόνα μας για την λατρεία της θεάς Αθηνάς και της Ακρόπολης στο σύνολό της».

Να σημειωθεί πως η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Archaeology και στην ολλανδική έκδοση του περιοδικού National Geographic.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φωτογραφίες: Shutterstock

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ