«Εβδομάδα ενέργειας»: Παράδειγμα για την Ευρώπη το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας - iefimerida.gr

«Εβδομάδα ενέργειας»: Παράδειγμα για την Ευρώπη το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της Ελλάδας

Εργοστάσιο ενέργειας
Στιγμιότυπο από την Κοζάνη / Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Η Ελλάδα εντυπωσίασε με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης ως το 2028.

»Σε συζητήσεις μου με άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις το χρησιμοποιώ ως παράδειγμα. Αποτελεί ένα τολμηρό βήμα για βιώσιμο ενεργειακό σύστημα. Αλλαγές τέτοιου μεγέθους δεν είναι ποτέ εύκολες. Είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον σε ομιλία της στο ενεργειακό συνέδριο που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «εβδομάδα ενέργειας». Η κυρία Σίμσον χαρακτήρισε επίσης μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη το πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα το 2050, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου πρότεινε την εισαγωγή δείκτη βιωσιμότητας που θα παρακολουθεί τις επιδόσεις των επιχειρήσεων στους τομείς της περιβαλλοντικής και κοινωνικής υπευθυνότητας, προαναγγέλλοντας σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ στο πρότυπο ανάλογων πρωτοβουλιών στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Αθανάσιος Σαββάκης, ανέφερε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 44 δισ. ευρώ ως το 2030 σε μονάδες ΑΠΕ, δίκτυα και εξοικονόμηση ενέργειας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, γεγονός που αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.

Από την πλευρά της αγοράς

  • Η επικεφαλής του τομέα Energy Assesment & Μarket Regulations υης ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Στέλλα Ζαχαρία ανέφερε ότι οι στόχοι τόσο για το 2030 όσο και για το 2050 δεν μπορεί να επιτευχθούν χωρίς την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
  • Ο γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της ΜΥΤΙLINEOS Γιάννης Καλαφατάς ανέφερε ότι από τη διεθνή εμπειρία της εταιρείας στην κατασκευή μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκύπτει πως οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν τριών ειδών προβλήματα που είναι οι δυνατότητες του δικτύου, η ύπαρξη στόχων και κατά πόσο αυτή είναι φιλόδοξοι και η πιστοληπτική ικανότητα της αγοράς.
  • Ο διευθύνων σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, ανήγγειλε την προκήρυξη για μία ακόμα μονάδα ισχύος άνω των 50 MW σε περιοχές απολιγνιτοποίησης, ενώ πρόσθεσε πως η επιτυχία της έκδοσης ομολόγων με ρήτρα βιωσιμότητας από την ΔΕΗ αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης της αγοράς.
  • Ο διευθυντής Ανάπτυξης και Λειτουργίας της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, Σωτήρης Καπέλλος, ανέφερε ότι ο στόχος του ομίλου για τις ανανεώσιμες πηγές είναι 600 μεγαβάτ ως το 2025, ενώ πρόσθεσε ότι το φωτοβολταϊκό της Κοζάνης ισχύος 204 MW, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό 25% και προβλέπεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2022.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ενέργεια ΥΠΕΝ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ