Πάνος Λασκαρίδης: Η παραίτηση και ο πόλεμος με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών -Το βίντεο που τον «αποκαθήλωσε» - iefimerida.gr

Πάνος Λασκαρίδης: Η παραίτηση και ο πόλεμος με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών -Το βίντεο που τον «αποκαθήλωσε»

Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης
Ο εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης / Φωτογραφία: Intimenews/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε άδοξο τέλος οδηγήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η σχέση του Πάνου Λασκαρίδη με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, μετά τις άκρως προσβλητικές δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο εφοπλιστής κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Ναυτιλίας.

Ο Πάνος Λασκαρίδης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας μετείχε και ο ίδιος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην επιστολή του, ο Π. Λασκαρίδης ζήτησε... μισή συγγνώμη, από όσους έφερε σε δύσκολη θέση «με τον αθυρόστομο λόγο» του, όπως είπε, προσθέτοντας ότι είχε ζητήσει συγγνώμη από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Ναυτιλίας. Ωστόσο, υποστήριξε ότι παραιτείται για να μην ευλογήσει την «προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα», κατηγορώντας μερίδα μελών της Ενωσης Εφοπλιστών και των μέσων ενημέρωσης.

Με άλλα λόγια, ο κ. Λασκαρίδης δεν παραδέχθηκε ότι παραιτείται λόγω των απαράδεκτων δηλώσεων που είχε κάνει, αλλά επέρριψε την ευθύνη σε εφοπλιστές και δημοσιογράφους που «κακοποίησαν βάναυσα» τον «αθυρόστομο λόγο» του.

Η επιστολή παραίτησης του Πάνου Λασκαρίδη

«Θα ήθελα με αυτή την επιστολή να σας γνωστοποιήσω την παραίτησή μου από το συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και την ίδια την Ένωση. Παραιτούμαι γιατί δεν πρόκειται με την παρουσία μου να ευλογήσω τη συνεχιζόμενη προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα που έχουν αναλάβει ορισμένοι μέσα από την Ένωση, μαζί με διάφορα media εγνωσμένης ''αξιοπιστίας''.

Στους μεν συναδέλφους μου, τουλάχιστον σε όλους εκείνους που δεν συμμετέχουν σε αυτή τη φαρσοκωμωδία, απολογούμαι ειλικρινώς εάν τους προκάλεσα την οποιαδήποτε δυσφορία και αγανάκτηση, όπως τους αρμόζει από έναν συνάδελφο που άθελά του, με τον αθυρόστομο λόγο του (που όμως βάναυσα κακοποιήθηκε από ''δημοσιογράφους'') τους στενοχώρησε και τους προσέβαλε -όπως άλλωστε έκανα ήδη από την πρώτη μέρα και στον Κύριο Πρωθυπουργό και στον Κύριο Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν θα απολογηθώ όμως σε κανέναν άλλον, που με αφορμή αυτή την ελεεινή δημοσιογραφία θεώρησε σκόπιμο να τη χρησιμοποιήσει για ''ξεκαθάρισμα λογαριασμών''.

Όσο για την ουσία των κατηγοριών που περιελάμβανε η δήλωση της Ενώσεως, υπάρχουν πολλοί άλλοι, πλέον κατάλληλοι, να κρίνουν και τον πατριωτισμό μου και την αγάπη μου για την πατρίδα.

Για το εάν σέβομαι τους θεσμούς και εάν αγαπώ την Ελλάδα και τη Ναυτιλία μας μπορούν να το κρίνουν άλλοι και σας παραπέμπω στις δεκάδες φορές που έχω ξεκάθαρα δηλώσει τις θέσεις μου υπέρ της σημασίας της Ελληνικής Ναυτιλίας.

Κοντολογίς και εν κατακλείδι, αρνούμαι να συνεχίσω να υπηρετώ την Ένωση υπό την τωρινή Προεδρία και υπό αυτές τις συνθήκες και έτσι παραιτούμαι και από αυτήν και από το Διοικητικό της Συμβούλιο με σημερινή ημερομηνία.
Π. Λασκαρίδης».

Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Δεκτή η παραίτηση, προκλητικοί οι ισχυρισμοί του

Αντιδρώντας αμέσως, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, σε καθολική σύνθεση, έκρινε ομόφωνα αποδεκτή την παραίτηση του κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη από μέλος του, καθώς και ευρύτερα από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, απορρίπτοντας «ολοσχερώς τους ανυπόστατους και προκλητικούς ισχυρισμούς του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξέφρασε επίσης την έντονη απογοήτευση και αποδοκιμασία του για το γεγονός ότι αρνείται να παραδεχθεί πως η παραίτησή του οφείλεται προδήλως στην πρωτοφανή κατάσταση που ο ίδιος προκάλεσε με τις δηλώσεις του που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Επιπροσθέτως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΕ επικρότησε ομόφωνα τους χειρισμούς του ατυχούς αυτού θέματος από τον πρόεδρο και το προεδρείο, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μία φορά την απόλυτη στήριξη και αμέριστη συμπαράσταση σε αυτούς, και καταλήγοντας ότι η ΕΕΕ παραμένει ενωμένη στη συνέχιση του έργου της, κοντά στην Πολιτεία και την κοινωνία.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και με παλαιότερη ανακοίνωσή της είχε χαρακτηρίσει «μη αποδεκτές τις δηλώσεις του κ. Π. Λασκαρίδη», ενώ ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θ. Βενιάμης είχε τονίσει «ότι τα λεχθέντα εκ μέρους του κ. Λασκαρίδη αποτελούν προσωπικές απόψεις του, τις οποίες σε κάθε περίπτωση καταδικάζει απερίφραστα, και οι οποίες δεν εκφράζουν τα γνήσια και βαθιά πατριωτικά αισθήματα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών».

Είχε διαχωρίσει τη θέση του και ο αδελφός του, Αθανάσιος Λασκαρίδης

Σημειώνεται ότι και ο κ. Αθανάσιος Λασκαρίδης, με δήλωσή του, διαχώρισε τη θέση του από τις απόψεις που εξέφρασε πρόσφατα ο αδελφός του, Παναγιώτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αναφορικά με τον πρόσφατα δημιουργηθέντα θόρυβο σχετικά με τις δηλώσεις του αδελφού μου Παναγιώτη Λασκαρίδη σε συνέντευξή του στο European Investigative Collaboration, επιθυμώ να δηλώσω ότι αυτές είναι προσωπικές του απόψεις, τις οποίες όχι μόνο δεν συμμερίζομαι, αλλά με βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετο. Η Ελληνική Ναυτιλία οφείλει τη μετεωρική άνοδο και εξαιρετική επιτυχία της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, κατά κύριο λόγο, στην προστασία και υποστήριξη που επέδειξαν όλες ανεξαιρέτως οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις προς αυτήν. Κάθε άλλος σχολιασμός εκ μέρους μου για το θέμα αυτό περιττεύει».

Οι επίμαχες δηλώσεις του Π. Λασκαρίδη

Η παραίτηση του κ. Λασκαρίδη έρχεται περίπου δέκα ημέρες μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει δηλώσεις του, αναφορικά με τις σχέσεις της ναυτιλιακής κοινότητας με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο γνωστός εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης είπε ότι οι πλοιοκτήτες δεν έχουν ανάγκη την κυβέρνηση, ούτε τον πρωθυπουργό.

«Οι εφοπλιστές δεν χρειάζονται την κυβέρνηση, το υπουργείο, την ΙΜΟ (International Maritime Organisation) και τον πρωθυπουργό», δήλωσε, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «έχουν χ@@@@@ο τον πρωθυπουργό, γι’ αυτούς δεν έχει καμία χρησιμότητα. Γιατί; Επειδή η ναυτιλία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κερδίσει ένας πλοιοκτήτης στην Ελλάδα. Δεν υπάρχουν φορτία, δεν υπάρχουν ναυλοσύμφωνα, τίποτα στην Ελλάδα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πάνος Λασκαρίδης είχε καταλήξει λέγοντας: «Μόνο τα γραφεία των πλοιοκτητών είναι στην Ελλάδα. Το 80% των πλοίων τους έχουν ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική σημαία».

Από το βίντεο με τις δηλώσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη
Από το βίντεο με τις δηλώσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο έρευνας ξένων δημοσιογράφων, του οργανισμού EIC (European Investigative Collaboration), που διεξάγουν σχετική έρευνα με τίτλο «Black Trail», για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη ναυτιλιακή βιομηχανία, και έφεραν σε δύσκολη θέση τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει την αμηχανία του.

Οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα έδειξαν το απόσπασμα με τις δηλώσεις Λασκαρίδη στον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος προς στιγμήν πάγωσε. Στη συνέχεια απάντησε αμήχανα ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την ελληνική ναυτιλία ώστε να έχει τόσο μεγάλη πρόοδο την τελευταία δεκαετία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το επίμαχο απόσπασμα από τις δηλώσεις Λασκαρίδη και την αντίδραση του Γιάννη Πλακιωτάκη:

Πελώνη: Απαράδεκτες δηλώσεις, δεν επιδέχονται διόρθωση

Με τις δηλώσεις του εφοπλιστή κ. Λασκαρίδη είχε ενοχληθεί έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να κάνει λόγο για «απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται καμία διόρθωση».

Δείτε όλες τιςτελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ