Πάνω από 260.000 Έλληνες έχουν πιστοποιηθεί σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες - iefimerida.gr

Πάνω από 260.000 Έλληνες έχουν πιστοποιηθεί σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

Σπύρος Πρωτοψάλτης ΔΥΠΑ
Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σημαντικό έργο που έχει ήδη υλοποιήσει στον τομέα της κατάρτισης και τα φιλόδοξα προγράμματα τα οποία προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον, παρουσίασε ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και Εθνικός Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας στην εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων «Ενισχύοντας την Ελλάδα με Δεξιότητες για ένα Βιώσιμο Μέλλον», που διοργάνωσε η ΔΥΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη, 260.000 Έλληνες έχουν ολοκληρώσει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και έχουν λάβει πιστοποιήσεις. Από αυτούς, το 68% ήταν γυναίκες, 69% διάλεξε προγράμματα που αφορούσαν σε ψηφιακές δεξιότητες, το 50% ήταν απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το 42% ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το 58% των καταρτιζομένων ζουν εκτός της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέχρι το 2025, στόχος της ΔΥΠΑ είναι 500.000 πολίτες να έχουν πιστοποιηθεί σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, ώστε να βελτιωθεί η χαμηλή θέση την οποία κατέχει η Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς πίνακες που καταγράφουν τις εθνικές επιδόσεις στους τομείς της ανάπτυξης, ενεργοποίησης και αντιστοίχισης δεξιοτήτων.

36.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει προγράμματα τεχνολογικών κολοσσών

Επίσης, 36.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει προγράμματα τεχνολογικών κολοσσών (Microsoft, Cisco, Amazon, Huawei, Coursera και Google), με τους οποίους συνεργάζεται η ΔΥΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ιστορική ευκαιρία, με πρωτόγνωρους πόρους. Ένα δισεκατομμύριο ευρώ διατίθενται μόνο για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων και εργαζομένων. Στην προσπάθεια αυτή προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσουμε ειδικά στοχευμένα προγράμματα για ομάδες, όπως οι κρατούμενοι και όσοι βρίσκονται σε προγράμματα απεξάρτησης» δήλωσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Ακόμα, η ΔΥΠΑ έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με δήμους, συνεταιρισμούς και πανεπιστήμια, όπως και σε συνεργασίες με εταιρίες και σε δράσεις Open Day των Επαγγελματικών Σχολών της ΔΥΠΑ σε όλη την επικράτεια. Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες υλοποιεί, έχει ιδρύσει το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού, την ψηφιακή πύλη δεξιοτήτων και το εθνικό μητρώο παρόχων συνεχόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, που προσφέρει παρακολούθηση της πορείας των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Διαθέτει 143 εκατ. ευρώ για την κτιριακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ενώ έχει ξεκινήσει επτά πειραματικές σχολές στον τουρισμό σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και το ΙΝΣΕΤΕ για εκπαίδευση των μαθητών σε εργασία σε ξενοδοχεία υψηλού επιπέδου.

Το επόμενο διάστημα έρχονται νέες δράσεις για συνολικά 131.500 πολίτες: για πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους και εργαζόμενους, digital and green certificates για 30.000 ανέργους, κατάρτιση σε πανεπιστήμια για 25.000 ανέργους και εργαζόμενους, AI training για 10.000 ανέργους και εργαζόμενους, επαγγελματική κατάρτιση οδηγών για 10.000 ανέργους, κατάρτιση προσωπικού ασφαλείας για 5.500 ανέργους και advanced digital skills για 1.000 ανέργους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σχοινάς: Η ενίσχυση των δεξιοτήτων αποτελεί μέρος της προσπάθειας για την ενίσχυση της «ανθεκτικότητας» της Ευρώπης

Την ανάγκη για «απο- βρυξελλοποίηση» της ευρωπαϊκής προσπάθειας για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η έλλειψη δεξιοτήτων είναι ενδημική στην Ευρώπη, σε όλες τις χώρες και σε όλους τους τομείς» υπογράμμισε. Όπως είπε, «υπάρχει παγκόσμιος ανταγωνισμός για την προσέλκυση ταλέντων. Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολύ σκληρούς παίκτες, κυρίως τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τον Καναδά και την Αυστραλία, κράτη που έχουν προετοιμαστεί γι' αυτόν τον αγώνα προσέλκυσης ταλέντων εδώ και δεκαετίες. Γι' αυτό, χρειάζεται μία απο-βρυξελλοποίηση του αγώνα. Η επανάσταση των δεξιοτήτων πρέπει να φτάσει εκεί όπου ζουν οι άνθρωποι που χρειάζονται τις δεξιότητες, στις περιφέρειες, σε νησιά, σε ορεινές περιοχές, σε όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε συνδικάτα ή εργοδοτικές ενώσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε ο κ. Σχοινάς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ενίσχυση των δεξιοτήτων αποτελεί μέρος της προσπάθειας για την ενίσχυση της «ανθεκτικότητας» της Ευρώπης, για να μπορέσει «η Ευρώπη να πατήσει γερά στα πόδια της».

«Ποιος θα κληθεί να υλοποιήσει αυτές τις προκλήσεις; Εμείς, το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΕ, που πρέπει να αποτελέσει τον καταλύτη της κοινωνικής ατζέντας. Χρειαζόμαστε ανθρώπους και αυτοί πρέπει να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία- δεξιότητες. Το "business as usual" δεν είναι επιλογή» ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν θέσεις κατάρτισης σε πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα σε όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή με τουλάχιστον 40 οργανισμούς και επιχειρήσεις, που έχουν προσχωρήσει στο Σύμφωνο με τις δυναμικές προτάσεις κατάρτισης. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι διατίθεται στην Ευρώπη το πρωτοφανές ποσό των 65 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ θα διατεθούν στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στην πλατφόρμα πρόσληψης εργαζομένων από τρίτες χώρες, επισημαίνοντας ότι όσοι έρθουν στην Ευρώπη για εργασία θα πρέπει να ζουν με πλήρη σεβασμό των αρχών και αξιών που διέπουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, όπως είναι, για παράδειγμα, ο σεβασμός στις γυναίκες, στη διαφορετικότητα και στη θρησκευτική ελευθερία, καθώς και στην πολυπολιτισμικότητα. Στη συζήτηση που ακολούθησε, με θέμα «Upskilling & reskilling insights: συζήτηση με μαθητές και εργαζόμενους», ο υπουργός Επικρατείας 'Ακης Σκέρτσος, προσέθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ευκαιρία και μία πρόκληση. «Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και η Ελλάδα είναι επενδυτικός προορισμός, ωστόσο υπάρχει ανάγκη για διασύνδεση των αναγκών της αγοράς εργασίας με τις δεξιότητες των εργαζομένων». Ταυτόχρονα, τόνισε την πρόοδο που έχει πετύχει η ΔΥΠΑ, αφήνοντας πίσω το παρελθόν του ΟΑΕΔ, που θεωρούνταν κυρίως ένας οργανισμός επιδομάτων και ανεργίας. Όμως, σημείωσε ότι υπάρχει μπροστά πολλή δουλειά και απαιτείται πιο στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τους φορείς της εργοδοσίας.

«Έχω αλλάξει εννέα δουλειές σε 25 χρόνια εργασιακού βίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκέρτσος. «Η εναλλαγή είναι ο κανόνας, η κινητικότητα είναι στοιχείο της σύγχρονης οικονομίας της γνώσης και πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Η δημόσια διοίκηση πρέπει να παρέχει τα απαραίτητα προγράμματα που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συγκεκριμένη συζήτηση, άνθρωποι που συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ μοιράστηκαν την εμπειρία τους με το κοινό. Η Κωνσταντίνα Αναστασέλλου, οικονομολόγος, απόφοιτος του ΑΠΘ, που μετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για Microsoft Cloud Services, δήλωσε ότι ήταν ένα πρόγραμμα υψηλού επιπέδου, που εμπλούτισε το βιογραφικό της και διεύρυνε τις θέσεις εργασίας, για τις οποίες ήταν υποψήφια. «Αυξήθηκαν οι συνεντεύξεις στις οποίες έλαβα πρόσκληση και είχα επαγγελματικές προτάσεις, για τις οποίες είμαι πολύ χαρούμενη. Ήταν πέραν των προσδοκιών μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη σημασία του γεγονότος ότι το πρόγραμμα που παρακολούθησε ήταν σύντομο, περιεκτικό και ευέλικτο, με χρήση σύγχρονων μεθόδων, κάτι σημαντικό για εκείνον που ήταν εργαζόμενος, υπογράμμισε ο Νίκος Γεράκης, από τις Πολιτικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ Online Branding and Communication. O Μάρκος Κερασοβίτης, μαθητευόμενος στο ΕΠΑΣ Ιωαννίνων ως τεχνικός ηλεκτρικών έργων, είπε ότι έχει αποκτήσει πολλές πρακτικές γνώσεις, όπως η επικοινωνία με τους πελάτες και πώς πρέπει να γίνεται η παρουσίαση μίας προσφοράς, παραδέχτηκε ότι έχει δεχθεί προτάσεις από εργοδότες, αλλά και από τον εργοδότη, όπου πραγματοποιεί τώρα τη μαθητεία του. Σημείωσε ωστόσο ότι είναι ανάγκη να παρακολουθούν οι σπουδές την τεχνολογία και να υπάρχει επικαιροποίηση των προγραμμάτων.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Πρωτοψάλτης υπογράμμισε ότι στη ΔΥΠΑ γίνεται προσπάθεια, ώστε να επικοινωνηθούν τα οφέλη της επαγγελματικής κατάρτισης στην ελληνική οικογένεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΥΠΑ δεξιότητες ΣΠΥΡΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ