Οργή και αντιπαράθεση μετά τη θανάτωση του χιμπατζή που δραπέτευσε από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - iefimerida.gr

Οργή και αντιπαράθεση μετά τη θανάτωση του χιμπατζή που δραπέτευσε από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Στο μικροσκόπιο οι συνθήκες θανάτου του χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο
Στο μικροσκόπιο οι συνθήκες θανάτου του χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οργή, παρεμβάσεις και ελέγχους προκάλεσε η θανάτωση του χιμπατζή που κατάφερε να διαφύγει από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το Σάββατο.

Ο 27χρονος χιμπατζής, μετά από καβγά με άλλους χιμπατζήδες, δύο μικρότερα ζώα που είχα ενηλικιωθεί και διεκδικούσαν την αρχηγία, φοβισμένος και σε φοβερή υπερένταση κατάφερε να περάσει την περίφραξη με τον ηλεκτρισμό, την τάφρο με το νερό και να βγει αρχικά στο πάρκινγκ του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και στη συνέχεια σε παρακείμενα χωράφια. Οι άνθρωποι του πάρκου βγήκαν έξω, δεν κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν, ούτε να τον ναρκώσουν, και τελικά τον σκότωσαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή πολλές. Τόσο από μεμονωμένους πολίτες όσο και συλλογικά από φιλοζωικές οργανώσεις.

Μάλιστα το περιστατικό προκάλεσε και κυβερνητική παρέμβαση, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά να στέλνει επιστολή ζητώντας να ελεγχθούν μια σειρά από θέματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του πάρκου και την ΕΛ.ΑΣ. να διενεργεί προανάκριση.

Κυβερνητική παρέμβαση για τις συνθήκες λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, προχώρησε σε τριπλή παρέμβαση, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό, αλλά και να διαπιστωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του πάρκου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο κ. Αμυράς απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον ιδρυτή του Ζαν Ζακ Λεσουάρ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:

  • για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
  • για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών.
  • για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.
  • Ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:
  • για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.
  • Τέλος, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (27/6), ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης 'Αγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προανάκριση από την ΕΛ.ΑΣ.

Το αστυνομικό τμήμα Σπάτων-Αρτέμιδας διεξάγει προανάκριση για τη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού, ενώ λίγο μετά το συμβάν συνελήφθη και ο φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο.

Πρόκειται για έναν 29χρονο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα ζώων, ο οποίος ενημερώθηκε από την Αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία.

Λεπτομέρειες για το πώς δραπέτευσε ο χιμπατζής έδωσε μέσω από το iefimerida.gr και ο ιδιοκτήτης του πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουάρ.

Ερωτήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, εξέδωσε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το γραφείο Τύπου του κόμματος, για την εκτέλεση του χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο.

Ο βουλευτής, που χαρακτηρίζει την εκτέλεση του χιμπατζή ως «αποτρόπαια πράξη», ζητάει το κλείσιμο «αυτής της οικονομικής δραστηριότητας», δηλαδή του ζωολογικού κήπου, που αποτελεί «λάθος πρότυπο» για τα παιδιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η εκτέλεση του χιμπατζή που διέφυγε από το Αττικό Πάρκο, βάσει ενός πρωτοκόλλου που διέπει τη λειτουργία των φυλακών για ζώα που ονομάζονται ζωολογικοί κήποι/πάρκα, αποτελεί μία αποτρόπαιη πράξη, ένα έγκλημα απέναντι στην άγρια ζωή που πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει όλους (...). Καμία σχέση δεν έχουν αυτές οι δραστηριότητες  με τα  ελεγχόμενα πάρκα, όπου τα ζώα προστατεύονται και διαβιούν  εντός του φυσικού τους περιβάλλοντος, σε αρμονία με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Αυτές οι δραστηριότητες αξίζουν να ενισχύονται και να υποστηρίζονται.

Αντίθετα, οι ζωολογικοί κήποι, αυτά τα κάτεργα για την άγρια ζωή, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο πολιτισμό μας».

Ζαν Ζακ Λεσουάρ: «Κανένας κίνδυνος για τους επισκέπτες - Κάναμε ό,τι προβλέπεται»

Το Iefimerida.gr έθεσε την κριτική της φιλοζωικής κοινότητας στον ιδρυτή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουάρ, ο οποίος ήταν απόλυτος στις εξηγήσεις του:

«Δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για οποιονδήποτε επισκέπτη του πάρκου, με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε το περιστατικό. Τα αντανακλαστικά μας και τα πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν ήταν άμεσα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εδώ μιλάμε για ένα ζώο που έφυγε κυνηγημένο από τα άλλα ζώα, σε κατάσταση πανικού, που κατάφερε μάλιστα και βγήκε έξω από τα όρια του πάρκου… Οι πρώτες αντιδράσεις του προσωπικού ήταν να προσπαθήσουν να το φέρουν πίσω στον χώρο. Επί 15 λεπτά προσπαθούσαν, πριν καταλήξουμε στην θλιβερή και τραγική για εμάς απόφαση της θανάτωσης».

Η θανάτωση, δε, «ήταν επιβεβλημένη, διότι η διαδικασία της νάρκωσης δεν λειτουργεί σε ζώο σε αυτή την κατάσταση πανικού. Θα χρειάζονταν τουλάχιστον 10 λεπτά για να πιάσει, ενώ το ίδιο, βλέποντας ότι το χτύπησαν άνθρωποι, θα στρεφόταν εναντίον τους»…

«Φροντίζαμε το ζώο τα τελευταία 15 χρόνια - Φανταστείτε πώς νιώθουμε εμείς»

«Τον χιμπατζή τον έχουμε 15 χρόνια… Κατανοώ τη στεναχώρια των φιλόζωων και όλων, αλλά πρέπει να καταλαβαινετε και τη δική μας στεναχώρια… Υπάρχει ομάδα 12 ατόμων που φροντίζουν αυτό το ζώο επί 15 χρόνια! Καταλαβαινετε τι σοκ ήταν για για εμας αυτή η τελική απόφαση. Δεν υπήρχε όμως άλλος τρόπος»….

«Ο χιμπατζής διέφυγε περνώντας μέσα από τα ηλεκτροφόρα καλώδια. Ήταν τέτοια η αδρεναλίνη του, λόγω της βιαιότητας που υπήρχε με τα άλλα ζώα του είδους του, που το ηλεκτρικό ρεύμα δεν το εμπόδισε να ξεφύγει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από αύριο», συνεχίζει ο ιδρυτής του ζωολογικού κήπου, «θα κάνουμε σημαντικές επεμβάσεις σε όλη τη διάταξη των ηλεκτροφόρων καλωδίων και θα επανεξετάσουμε τα μέτρα ασφαλείας παντού».

Σχετικά με την κριτική περί της επάρκειας του προσωπικού να διαχειρίζεται αυτές τις καταστάσεις, ο Lesouer είναι ξεκάθαρος: «Το προσωπικό μας είναι άρτια εκπαιδευμένο για όλα τα σενάρια, ενώ κάνουμε συχνά τέτοια ασκήσεις για τη διαχείριση αυτών των περιστατικών. Μάλιστα, 6-7 έτομα έχουν ειδικό πιστοποητικό και στη χρήση των όπλων, όσο και στον εξοπλισμό της νάρκωσης».

Τέλος, όσον αφορά στη γνώμη φιλοζωικών οργανώσεων ότι το πάρκο δεν θα έπρεπε να λειτουργεί, παρά μόνο ως καταφύγιο, ο ιδρυτής του απαντά:

«Είμαστε ήδη κέντρο διαχείρισης άγριας ζωής. Συμμετέχουμε σε 70 προγράμματα διάσωσης, βοηθάμε όλες τις φιλοζωικές οργανώσει άγριας ζωής, όπως και συμμετέχουμε σε προσπάθειες διάσωσης ειδών υπό εξαφάνιση. Τι περισσότερο να κάνουμε δηλαδή»…

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στην ευζωία των ειδών, ο κύριος Λεσουάρ καταλήγει: «Η ευζωία των ζώων είναι εξαιρετική, δεν ακολουθούμε απλά τις διεθνείς προδιαγραφές, αλλά τις ξεπερνούμε. Πρέπει ο κόσμος να ξέρει ότι όλα τα ζώα που έχουμε ειναι γεννημένα σε αιχμαλωσία - 4η, 5ης και 6ης γενιάς, δηλαδή, γεννημενα σε ζωολογικά πάρκα… Τα προγράμματα διατροφής τους είναι τα καλύτερα, η υγεία τους παρακολουθείται καθημερινά από εξειδικευμένους κτηνιάτρους, ενώ οι χώροι όπου ζουν είναι μεγαλύτεροι από ότι προβλέπεται στις προδιαγραφές»…

Συγκέντρωση έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο χθες

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το απόγευμα.

Φωτογραφίες από τη συγκέντρωση:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φιλόζωοι: «Επικίνδυνος χώρος πια και για τους επισκέπτες»

Η Νατάσσα Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντική Ομοσπονδίας, μια μεγάλης οργάνωσης που αντιτίθεται εδώ και πολύ καιρό στη λειτουργία των ζωολογικών κήπων, μιλώντας στο iefimerida.gr, επισημαίνει ότι με αφορμή το τελευταίο περιστατικό με την απόδραση του χιμπατζή, ήρθε ο καιρός να ληφθούν δραστικές αποφάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταρχάς, ξεκαθαρίζει ότι το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είναι το μόνο στην Ελλάδα με νόμιμη άδεια ζωολογικού κήπου, που πληροί δηλαδή τις προϋποθέσεις βάσει Προεδρικού Διατάγματος και ευρωπαϊκής οδηγίας να λειτουργεί ως τέτοιο. Ωστόσο, όπως τονίζει, φαίνεται πια πόσο «επικίνδυνος έχει γίνει ο χώρος αυτός για τους επισκέπτες». Είναι συγκυριακό το ότι δεν έχουμε τραυματισμό ή θάνατο ανθρωπου. Το πανικοβλημένο ζώο θα μπορούσε να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση»

Η Νατάσσα Μπομπολάκη, θέτει ζήτημα γενικότερων τεχνικών υποδομών, οι οποίοιες «εκ του αποτελέσματος, δεν είναι οι ενδεδειγμένες». «Πέθαναν τα τζάγκουαρ, πρόσφατα κατέρρευσε μια οροφή και δραπέτευσαν άγρια πουλιά - όσα επέζησαν ίσως δημιούργησαν προβλήματα στα ενδημικά είδη - και φυσικά είναι και το θέμα των δελφινιών. Έχουν πεθάνει 6 από αυτά από ότι μαθαίνουμε, ενώ υπάρχει και δικαστική απόφαση για το κλείσιμο της πισίνας, που δεν εφαρμόζεται».

Ωστόσο, η Νατάσσα Μπομπολάκη ξεκαθαρίζει: «Το αίτημά μας δεν είναι να κλείσει το Αττικό Πάρκο, πρόκειται για 2.000 ζώα, που θα πάνε αυτά… Το αίτημά μας είναι η μετατροπή του σε κέντρο διάσωσης και περίθαλψης της Άγριας Ζωής με χρηματοδότηση από το κράτος και εξειδικευμένο προσωπικό, με γνώσεις για τη διαχείριση και τον σεβασμό των ζώων. Και, για όσα ζώα γίνεται, να επιστρέφουν στη επιστροφή στη φύση»….

«Όχι ζωολογικός κήπος με την έννοια της σκλαβιάς και του κέρδους, αλλά καταφύγιο περίθαλψης άγριας πανίδας», επαναλαμβάνει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά, τέλος, με το θλιβερό συμβάν και τη θανάτωση του χιμπατζή, η Νατάσσα Μπομπολάκη θεωρεί ότι οι ευθύνες του ζωολογικού κήπου είναι τεράστιες. «Θα μπορούσε να έχει σωθεί, αν το προσωπικό είχε τις κατάλληλες γνώσεις. Για να γίνει η εφαρμογή του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου θανάτωσης που επικαλούνται, θα έπρέπε να έχει γίνει πρωτύτερα η εφαρμογή όλων των άλλων πρωτοκόλλων ασφάλειας και φύλαξης των ζώων. Προφανώς δεν έγινε και για αυτό καταλήξαμε σε αυτό»…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ