ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι ρόλοι Χιλετζάκη-Λαμπράκη, οι κουμπαριές και οι παράνομες επιδοτήσεις 1,7 εκατ. -Δήλωναν μέχρι και χωράφια νεκρών - iefimerida.gr

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι ρόλοι Χιλετζάκη-Λαμπράκη, οι κουμπαριές και οι παράνομες επιδοτήσεις 1,7 εκατ. -Δήλωναν μέχρι και χωράφια νεκρών

Αριστερά ο Μύρων Χιλεντζάκης, δεξιά ο Γιώργος Λαμπράκης και η Χρυσάνθη Κουτάντου
Αριστερά ο Μύρων Χιλετζάκης, δεξιά ο Γιώργος Λαμπράκης και η Χρυσάνθη Κουτάντου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κύκλωμα που φέρεται να αποσπούσε παράνομα επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ με λεία που φτάνει τα 1,7 εκατ. ευρώ αποκάλυψε το ελληνικό FBI.

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση του ελληνικού FBI στις Αρχάνες Κρήτης, περιοχή που φέρεται και ως έδρα του κυκλώματος, αλλά και στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου έγιναν κατ’ οίκον έρευνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για την υπόθεση διασπάθισης ευρωπαϊκών πόρων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης φέρονται να λάμβαναν παράνομα χρηματικές ενισχύσεις μέσω ψευδών δηλώσεων, εξαπατώντας έτσι τους αρμόδιους φορείς και αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Το διάστημα που ερευνάται, εξηγούν αστυνομικές πηγές, αφορά τα έτη από το 2019 μέχρι το 2025 και το ύψος των παράνομων επιδοτήσεων αγγίζει τα 1,7 εκατ. ευρώ.

Κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνολικά, 15 συλλήψεις

Συνολικά έχουν συλληφθεί 15 άτομα, ανάμεσά τους ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής που φέρεται να είναι ο αρχηγός του κυκλώματος, λογιστές, η δικηγόρος και παραγωγοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι είναι συνολικά 42.

Οι συλληφθέντες ενδέχεται να μεταφερθούν το Σάββατο στην εισαγγελία Ηρακλείου -αλλιώς μπορεί να σταλεί μόνο η δικογραφία- και το βράδυ του Σαββάτου έχει προγραμματιστεί η μεταγωγή τους από το Ηράκλειο στην Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Δευτέρα 15/12 αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων αρχών, καθώς την υπόθεση χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Κύκλωμα παράνομων επιδοτήσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ: Η οργάνωση

Η οργάνωση του φερόμενου κυκλώματος είχε συγκεκριμένους ρόλους για κάθε εμπλεκόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εγκέφαλος φέρεται ο Μύρων Χιλετζάκης, γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής από την Κρήτη, με επιχειρηματική δραστηριότητα και μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Κατηγορείται ότι συντόνιζε τις διαδικασίες υποβολής ψευδών δηλώσεων για αγροτικές ενισχύσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πηγές αναφέρουν ότι σε σχεδόν επτά χρόνια το κύκλωμα έβαλε στην τσέπη περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, ο
Μύρων Χιλετζάκης είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Μύρωνας Χιλετζάκης
Ο Μύρωνας Χιλετζάκης
Ο λογιστής Γιώργος Λαμπράκης
Ο λογιστής Γιώργος Λαμπράκης
Η δικηγόρος, σύζυγος του Λαμπράκη, Χρυσάνθη Κουτάντου
Η δικηγόρος, σύζυγος του Λαμπράκη, Χρυσάνθη Κουτάντου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ψευδείς δηλώσεις υποβάλλονταν μέσω της Εθνικής Ένωσης Μικρών Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου πρόεδρος είναι ο Χιλετζάκης, ενώ η έδρα τους ήταν οι Αρχάνες Ηρακλείου.

Ο ίδιος συμμετείχε στις τελευταίες κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο, ενώ πριν από λίγα 24ωρα είχε παραχωρήσει και συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Ertnews.

Πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την κουμπαριά Ανδρουλάκη

Στους 14 συλληφθέντες συγκαταλέγεται και ο κουμπάρος του Νίκου Ανδρουλάκη, διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και λογιστής Γιώργος Λαμπράκης, καθώς και η σύζυγός του, δικηγόρος, Χρυσάνθη Κουτάντου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως και ο Γιώργος Λαμπράκης φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης.

Τα μέλη του κυκλώματος δήλωναν επιπλέον χωράφια που δεν κατείχαν, εκτάσεις που ανήκαν σε άτομα που είχαν πεθάνει ή και εκτάσεις που για διάφορους λόγους δεν είχαν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους, και δημιουργούσαν εικονικά έγγραφα. Όλο το «παιχνίδι» φέρεται πως το έκαναν ο αρχηγός με τον λογιστή και η δικηγόρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 42 κατηγορούμενοι και η επιχείρηση του ελληνικού FBI πραγματοποιήθηκε μετά την εντολή για προκαταρκτική έρευνα από την ευρωπαϊκή εισαγγελία.

Άγρια κόντρα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την κουμπαριά Ανδρουλάκη, διεγράφη ο Γ. Λαμπράκης

Μετά την σύλληψη του λογιστή Γιώργου Λαμπράκη, ο εισηγητής της ΝΔ στην Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, Μακάριος Λαζαρίδης, κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να «παραδεχθεί δημόσια την κουμπαριά» με τον Λαμπράκη, καταθέτοντας και φωτογραφία από τον γάμο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη δίπλα στο ζεύγος την ώρα του Μυστηρίου.

Πηγές της ΝΔ σχολίασαν τη «σιωπή του ΠΑΣΟΚ» για το θέμα, ζητώντας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να διαγράψει τον κ. Λαμπράκη από το κόμμα.

«Η σιωπή της Χαριλάου Τρικούπη είναι εκκωφαντική. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που μιλά καθημερινά για ''ηθική'' και ''κάθαρση'', δεν έχει πει ούτε λέξη για την υπόθεση. Το ερώτημα είναι απλό: Θα ζητήσει άμεσα τη διαγραφή του ή θα ισχύσουν και εδώ δύο μέτρα και δύο σταθμά; Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Ο Νίκος Ανδρουλάκης οφείλει να κάνει τη δική του» τόνισαν πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του παραδέχθηκε εμμέσως την κουμπαριά, ωστόσο έκανε λόγο για χυδαίο συμψηφισμό από την κυβερνώσα παράταξη, την οποία κατηγορεί ότι επιχειρεί «να αποπροσανατολίσει και να διαχειριστεί τη φθορά της».

Η Χαριλάου Τρικούπη υπογράμμισε ότι «κανείς δεν επικαλείται οποιαδήποτε σχέση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να κάνει εγκληματικές πράξεις, όπως έχει συμβεί με τον κ. Ξυλούρη, που επικαλείται την κουμπαριά του με τον κ. Μητσοτάκη σε συνομιλίες που βρίσκονται στη δικογραφία του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Π. Μαρινάκης: Ο κ. Ανδρουλάκης πήγε να παίξει το παιχνίδι της κουμπαριάς και έπεσε στην παγίδα

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στάθηκε στη σύλληψη του κουμπάρου του Νίκου Ανδρουλάκη, Γιώργου Λαμπράκη, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε «να παίξει το παιχνίδι "της κουμπάρας ή της κουμπαριάς ή του κουμπάρου" και έπεσε στην παγίδα αυτού του παιχνιδιού».

«Ο κ. Ανδρουλάκης πήγε να παίξει το παιχνίδι "της κουμπάρας ή της κουμπαριάς ή του κουμπάρου" και έπεσε στην παγίδα αυτού του παιχνιδιού. Πρώτον, γιατί έκανε λάθος, να το πω ευγενικά, αν και ήξερε. Και όταν επιμένεις στο λάθος, το κάνεις με δόλο, ότι δεν είναι κουμπάρος εκείνος ο μάρτυρας του πρωθυπουργού, αλλά ήταν του πατέρα του, του αείμνηστου, πριν από πάρα πολλά χρόνια, άρα εδώ ήταν "οικογενειακή ευθύνη, της οικογενειακής ευθύνης", αλλά εγώ να πω κάτι;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως θεωρώ ότι δεν είναι σοβαρή πολιτική κατηγορία το ότι κάποιος που μπορεί να είναι σοβαρά ποινικά ελεγχόμενος, επειδή μπορεί να ήταν κουμπάρος του πατέρα σου ή και εσένα πριν από κάποια χρόνια, πρέπει να είσαι και εσύ ύποπτος ή ένοχος, έτσι, αντίστοιχα, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται ότι είναι κουμπάρος με δύο εκ των εμπλεκομένων στις σημερινές συλλήψεις, ο ίδιος μάλιστα από ό,τι φαίνεται -το είπε και ο κ. Λαζαρίδης-, αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα πάμε και θα κατηγορήσουμε τον κ. Ανδρουλάκη ότι είναι το ίδιο πράγμα με αυτούς που συνελήφθησαν. Άρα, τουλάχιστον ας πάρει το μάθημα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη σημερινή ημέρα, ότι πολιτική με οικογενειακή ή ευθύνη της κουμπαριάς δεν γίνεται» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μαρινάκης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ