Την ενοχή και των 13 κατηγορουμένων στη δίκη για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τη διετία 2019-2020 στον νομό Φθιώτιδας αποφάσισε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Το δικαστήριο επέβαλε στους κατηγορούμενους ποινές φυλάκισης από 6 έως 40 μήνες κατά περίπτωση, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ σε 4 αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου.
Επιπλέον, με απόφαση του δικαστηρίου αντίγραφα της δικογραφίας θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αλλά και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κατηγορουμένων και μαρτύρων της υπόθεσης για αδικήματα όπως ψευδή κατάθεση, ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση και ψευδή βεβαίωση.
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση στη Φθιώτιδα
Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από ανώνυμη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, αποκαλούμενοι αγρότες είχαν υποβάλει στο ίδιο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων πλαστά μισθωτήρια, παρουσιάζοντας ως δικά τους χιλιάδες στρέμματα εξ αδιαιρέτου συνιδιόκτητων εκτάσεων στο Ιδιωτικό Δάσος Αγόριανης (Εκκάρας) και στη Μακρυρράχη.
Το κατηγορητήριο σε βάρος των 13 προσώπων περιλαμβάνει κατά περίπτωση αδικήματα, όπως απάτη σε βάρος του Δημοσίου με σκοπό τη λήψη επιχορηγήσεων, ψευδή βεβαίωση και πλαστογραφία.
Δώδεκα από τους εμπλεκόμενους φέρονται να έχουν αποκομίσει συνολικά παράνομα οφέλη άνω των 440.000 ευρώ, με τις επιδοτήσεις που ελάμβανε ο καθένας να κυμαίνονται από 13.000 έως και 91.000 ευρώ.
Η Ευρωπαία εισαγγελέας στην αγόρευσή της είχε ζητήσει την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες εκτάσεις ουδέποτε μισθώθηκαν ή αξιοποιήθηκαν από τους κατηγορούμενους, ενώ στράφηκε και σε βάρος των μελών του ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν έκαναν επιτόπιους ελέγχους.
«Αυτό οδήγησε στο φαινόμενο να μη γίνεται κανένας πραγματικός έλεγχος, παρά τις ενδείξεις παραποιήσεως και απάτης κι αυτός είναι ένας λόγος που ελέγχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ από το γραφείο μας. Όλα αυτά τα χρήματα τα στερήθηκε κάποιος που πραγματικά έχει γεωργική δραστηριότητα και παλεύει να προβεί στις καλλιέργειες του. Έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έπρεπε ανεξαρτήτως εγκυκλίων να μεταβεί στο σημείο και να δει αν υπάρχει πραγματικά η δηλωθείσα δραστηριότητα. Εκεί θα έβλεπαν ότι υπήρχαν ζώα, ο βοσκότοπος ήταν παραγωγικός στην πραγματικότητα», είχε τονίσει στην αγόρευσή της.
Όλοι οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι τήρησαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ ο βασικός κατηγορούμενος, ο οποίος είναι ο πρώην πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Μακρυρράχης μέχρι το 2020, ισχυρίστηκε ότι ο συνεταιρισμός έχει νόμιμα δικαιώματα νομής-βοσκής επί των εν λόγω εκτάσεων από το 1935, επικαλούμενος σχετικές αποφάσεις που, όπως είπε, το επιβεβαιώνουν.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη δίκη σχετικά με παράνομες επιδοτήσεις μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ που απασχολεί τα δικαστήρια το τελευταίο διάστημα, αφότου η ευρωπαϊκή εισαγγελία διαβίβασε τη σχετική δικογραφία στη Βουλή. Η πρώτη με 7 κατηγορούμενους εκκρεμεί στο Εφετείο, με την εισαγγελέα να έχει ζητήσει την ενοχή όλων.