Τρεις άνθρωποι «έκαψαν» τη Ρούλα Πισπιρίγκου και οδήγησαν στη σύλληψή της -Καταθέσεις-σοκ - iefimerida.gr

Τρεις άνθρωποι «έκαψαν» τη Ρούλα Πισπιρίγκου και οδήγησαν στη σύλληψή της -Καταθέσεις-σοκ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Το βλέμμα της στην κάμερα έξω από τα δικαστήρια
Ρούλα Πισπιρίγκου: Το βλέμμα της στην κάμερα έξω από τα δικαστήρια / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρεις καθοριστικές καταθέσεις ήταν αυτές που ουσιαστικά προκάλεσαν τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου και την οδηγούν στη φυλακή. Ενός ιατροδικαστή, μιας νοσηλεύτριας και ενός γιατρού στο Ωνάσειο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου στον «Ελεύθερο Τύπο», πρόκειται για την κατάθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη που ανέδειξε ότι στην Τζωρτζίνα είχε χορηγηθεί ποσότητα κεταμίνης που θα... σκότωνε ελέφαντα, την κατάθεση της νοσηλεύτριας του Νοσοκομείου Παίδων η οποία περιέγραψε την απάθεια και τη νωχελικότητα της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν της απευθύνθηκε λέγοντάς της ότι το παιδί της πεθαίνει και, τέλος, την κατάθεση του καρδιοχειρουργού του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου ο οποίος κατέθεσε ότι η καρδιά του παιδιού ήταν «θωρακισμένη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατάθεση Μπουζιάνη: Η κεταμίνη σκότωσε την Τζωρτζίνα το πολύ σε 20 λεπτά

Το μυστήριο άρχισε να ξεκλειδώνει πριν από μερικές ημέρες, όταν εντοπίστηκε η ουσία κεταμίνη στο αίμα της Τζωρτζίνας. Ακολούθησε η εξέταση στα εργαστήρια του ΑΠΘ υπό τον Νίκο Ράικο με αντικείμενο την ποσότητα της κεταμίνης που βρέθηκε στο παιδί. Τα αποτελέσματα εστάλησαν στον ιατροδικαστή Μπουζιάνη και εκείνος με τη σειρά του ενημέρωσε τις Αρχές ότι η δόση που χορηγήθηκε αφενός δεν ήταν στο ιατρικό σχήμα που ελάμβανε το παιδί, αφετέρου χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα σε θανατηφόρα ποσότητα.

Τα 6 mg κεταμίνης ανά ml αίματος που βρέθηκαν στο αίμα του παιδιού, ουσία που του είχε χορηγηθεί πιθανότατα ενδοφλέβια από την «πεταλούδα» στο χέρι του, προκάλεσαν τον θάνατό του σε λιγότερο από 10 λεπτά. Η ποσότητα της κεταμίνης ήταν τέτοια που θα σκότωνε ακόμη και ενήλικα.

Η κεταμίνη δεν πρόλαβε να μεταβολιστεί (μεταβολίζεται σε 1,5 ώρα, αλλά το παιδί πέθανε και δεν μεταβολίστηκε εν προκειμένω) και γι' αυτό ανιχνεύτηκε, αναφέρει ο ιατροδικαστής.

Ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης το πρωί της Τετάρτης κατέθεσε, μεταξύ άλλων, στους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής: «Ο χρόνος εκδήλωσης των ανεπιθύμητων ενεργειών της κεταμίνης είναι:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • άμεσα (δευτερόλεπτα) μετά από ενδοφλέβια χρήση,
  • 1-5 λεπτά μετά από ενδομυϊκή χρήση,
  • 5-10 λεπτά ενδορινικά και
  • 15-20 λεπτά με λήψη από του στόματος.

Η ενδοφλέβια χορήγηση κεταμίνης μπορεί να προκαλέσει άπνοια, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί οδηγεί σε αναπνευστική και καρδιακή ανακοπή. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, εκτός της αναπνευστικής καταστολής, που προκαλεί η κεταμίνη είναι ταχυκαρδία, καταστολή, νυσταγμός, μυδρίαση, υπέρταση, σπασμοί, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία, εμετοί κ.λπ.».

Στα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων υπάρχουν κάποια ευρήματα της ουσίας στο ήπαρ, τα οποία ενισχύουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών.

Η κατάθεση της νοσοκόμας: «Σαν να έψαχνε σεντόνι...»

Καθοριστική για τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας ήταν και η κατάθεση της νοσηλεύτριας του Παίδων στην οποία απευθύνθηκε η Ρούλα Πισπιρίγκου για να ενημερώσει ότι το παιδί της πεθαίνει.

Πρόκειται για μια έμπειρη νοσηλεύτρια του Παίδων, η οποία πέρα από τη συμπεριφορά της Πισπιρίγκου ήταν και αυτή που επιβεβαίωσε ότι η μητέρα ήταν τελείως μόνη στο δωμάτιο με το παιδί τα τελευταία κρίσιμα 20 λεπτά πριν από τον θάνατό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Λίγο πριν τις 14:30 της 29ης Ιανουαρίου 2022, ενώ ήμουν νοσηλεύτρια πρωινής βάρδιας, βρισκόμουν στη "Στάση" των νοσηλευτών. "Στάση" των νοσηλευτών ονομάζεται ένα ανοιχτό γραφείο με τζάμι και πάγκο εργασίας, στο μέσον περίπου του διαδρόμου της Κλινικής, στο οποίο στέκονται οι νοσηλευτές όταν δεν έχουν επισκέψεις στους θαλάμους των ασθενών. Το συγκεκριμένο γραφείο βρίσκεται στη μέση της Κλινικής και είναι "ανοιχτό" προκειμένου να έχει άμεση και γρήγορη πρόσβαση οποιοσδήποτε χρειάζεται τη βοήθεια νοσηλευτή. Κατάλαβα την Πισπιρίγκου να πλησιάζει περπατώντας, ενώ φαινόταν ότι έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια μου έδωσαν την εντύπωση ότι έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια μου έδωσαν την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο υλικό (π.χ. σεντόνια) ή τη βοήθειά μου για να μετακινήσουμε το παιδί (υπενθυμίζεται ότι η Γεωργία είχε εξεσημασμένη υπερτονία άνω και κάτω άκρων, εξεσημασμένα αντανακλαστικά και σπαστικότητα). Όταν με πλησίασε, μου είπε κάτι τόσο χαμηλόφωνα, που δεν κατάλαβα τι έλεγε. Όταν κατάλαβα ότι το παιδί έκανε επεισόδιο, ενημέρωσα άμεσα την εφημερεύουσα ιατρό. Βρισκόταν στο γραφείο της, δίπλα από τη "Στάση" των νοσηλευτών και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στον θάλαμο της Γεωργίας», περιγράφει η νοσηλεύτρια.

Να σημειωθεί ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου ειδοποίησε την νοσοκόμα στις 14:30, οι γιατροί έκαναν προσπάθειες ανάνηψης για περισσότερη από μία ώρα και ως ώρα θανάτου καταγράφηκε η 15:50.

Η κατάθεση γιατρού του Ωνασείου: Όσα είπε για την καρδιά της Τζωρτζίνας

Τρίτη καθοριστική κατάθεση ήταν αυτή του καρδιολόγου του Ωνασείου, του θεράποντος καρδιοχειρουργού του παιδιού, που κατέθεσε ότι είχαν «θωρακίσει» πολύ καλά την καρδιά της Τζωρτζίνας, λέγοντας ότι «θα μπορούσε να πεθάνει από τροχαίο, αλλά όχι από καρδιά». Μάλιστα όταν πέθανε από ανακοπή στο Παίδων δεν μπορούσε να το πιστέψει.

Ο καρδιοχειρουργός καταθέτει μεταξύ άλλων: «Η Γεωργία υπέστη μια αναταχθείσα καρδιακή ανακοπή (στο Καραμανδάνειο), δηλαδή, ουσιαστικά, έναν αιφνίδιο θάνατο. Επειδή σε περιπτώσεις αιφνίδιου νεανικού θανάτου οι αιτίες είναι συντριπτικά καρδιολογικές, διακομίστηκε στο πλέον εξειδικευμένο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας προκειμένου να της εμφυτευθεί απινιδωτής. Με την τοποθέτηση του απινιδωτή, το παιδί ουσιαστικά διασφαλιζόταν από ακραία αρρυθμιολογικά συμβάντα (ταχυαρρυθμία ή σοβαρή βραδυκαρδία) που θα προκαλούσαν εκ νέου καρδιακή ανακοπή. Παρ' όλα αυτά, στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών "Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού" υπέστη πάλι καρδιακή ανακοπή που οδήγησε στον θάνατό της, παρά τη λειτουργία του απινιδωτή. Η λειτουργία του απινιδωτή άφηνε ως πιθανές αιτίες της ανακοπής μόνο εξω-καρδιακές, όπως αναπνευστικές, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου στον οργανισμό, νευρολογικές ή μεταβολικές».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ