Οι 5 πιο σημαντικές ειδήσεις σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου 2026 - iefimerida.gr

Οι 5 πιο σημαντικές ειδήσεις σήμερα, Δευτέρα 4 Μαΐου 2026

Τα Στενά του Ορμούζ
Τα Στενά του Ορμούζ / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα και ειδήσεις σήμερα, 4 Μαΐου 2026. Η νέα ένταση στα Στενά του Ορμούζ, η παραίτηση Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ και το μήνυμα Πιερρακάκη προς τις ΗΠΑ για τους δασμούς κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

Το Ιράν λέει ότι έπληξε με δύο πυραύλους αμερικανική φρεγάτα στα Στενά του Ορμούζ -Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Τάνκερ στα στενά του Ορμούζ
Τάνκερ στα στενά του Ορμούζ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε επικίνδυνη τροχιά κλιμάκωσης εισέρχεται η κρίση στα Στενά του Ορμούζ, με το Ιράν να υποστηρίζει ότι έπληξε αμερικανική φρεγάτα με δύο πυραύλους και την Ουάσιγκτον να διαψεύδει κατηγορηματικά το περιστατικό.

Η είδηση προκάλεσε άμεση εκτίναξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την έναρξη επιχείρησης για την ασφαλή καθοδήγηση πλοίων έξω από τα Στενά, κίνηση που η Τεχεράνη χαρακτήρισε ως «παραβίαση της εκεχειρίας».

Παράλληλα, το ιρανικό ναυτικό δημοσιοποίησε χάρτη με τις θαλάσσιες ζώνες που θέτει υπό τον έλεγχό του, προειδοποιώντας για χρήση πλήρους ισχύος σε περίπτωση πρόκλησης.

Θρίλερ στον ωκεανό για το κρουαζιερόπλοιο όπου ξέσπασε επιδημία από αρουραίους -Τρεις νεκροί, το ταξίδι-κόλαση των 35.000 ευρώ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συναγερμός έχει σημάνει στον Ατλαντικό για το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius, όπου ξέσπασε επιδημία χανταϊού από αρουραίους, με αποτέλεσμα τρεις επιβάτες να χάσουν τη ζωή τους. Το πλοίο παραμένει σε καραντίνα ανοιχτά του Πράσινου Ακρωτηρίου, καθώς οι τοπικές αρχές δεν επιτρέπουν την αποβίβαση, την ώρα που η πλοιοκτήτρια εταιρεία και οι ολλανδικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για τον επαναπατρισμό των ασθενών.

Παρά το υψηλό κόστος του ταξιδιού, οι επιβάτες βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμού με αυστηρά μέτρα προστασίας, ενώ η αγωνία εντείνεται λόγω του μεγάλου χρόνου επώασης του θανατηφόρου ιού.

Απίστευτο περιστατικό στη Χαλκιδική: 32χρονος Ουκρανός εισέβαλε με μαχαίρι σε αυλή σπιτιού και τραυμάτισε οικογένεια γιατί πίστευε ότι ήταν Ρώσοι

Περιπολικό της άμεσης δράσης
Περιπολικό της άμεσης δράσης

Στιγμές τρόμου έζησε μια οικογένεια Γερμανών σε πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στη Χαλκιδική, όταν ένας 32χρονος Ουκρανός εισέβαλε στην αυλή τους και τους επιτέθηκε με μαχαίρι. Ο δράστης, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, φαίνεται πως επιτέθηκε στα θύματα έχοντας την εσφαλμένη πεποίθηση πως ήταν ρωσικής καταγωγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την επίθεση τραυματίστηκαν ένας 75χρονος, η 59χρονη σύντροφός του και ο 40χρονος γιος της, οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ενώ ο 32χρονος συνελήφθη και αντιμετωπίζει κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Παραίτηση Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ με βαριές αιχμές για Ανδρουλάκη: Όσο πιο ασήμαντοι όσοι έχουν εξουσία, τόσο ρέπουν προς τη μικρότητα

Ο Χάρης Καστανίδης/ Φωτογραφία Eurokinissi
Ο Χάρης Καστανίδης/ Φωτογραφία Eurokinissi

Την οριστική του αποχώρηση από το «ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη» ανακοίνωσε ο Χάρης Καστανίδης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά του προέδρου του κόμματος. Σε μια επιστολή γεμάτη αιχμές, ο πρώην υπουργός κατηγορεί την ηγεσία για μεθοδεύσεις που στόχευαν στον προσωπικό του πολιτικό αποκλεισμό, κάνοντας λόγο για προσβλητικές και ανιστόρητες αλλαγές στο καταστατικό σχετικά με τα όρια θητειών.

Ο κ. Καστανίδης ξεκαθαρίζει πως παραμένει πιστός στις ιδέες του σοσιαλισμού αλλά αρνείται να συμβιβαστεί με τη «μικρότητα» της τωρινής εξουσίας, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς για τις μετεκλογικές στοχεύσεις του κ. Ανδρουλάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιερρακάκης στο Bloomberg: Η ΕΕ επιδιώκει διάλογο με τις ΗΠΑ, αλλά είναι έτοιμη να απαντήσει σε δασμούς

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης / Φωτογραφία Eurokinissi
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης / Φωτογραφία Eurokinissi

Μήνυμα ετοιμότητας προς την Ουάσιγκτον έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ευρώπη θα απαντήσει εάν ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή δασμών 25% στα ευρωπαϊκά οχήματα.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι, αν και ο διάλογος παραμένει προτεραιότητα, «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» σε περίπτωση αμερικανικής υπαναχώρησης από τα συμφωνηθέντα.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την εμπορική ένταση «αχρείαστη και ατυχή» τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία πιέζεται από την ενεργειακή κρίση και τις εξελίξεις στα Στενά του Ορμούζ, ενώ διαβεβαίωσε πως η Ευρώπη διαθέτει τα εργαλεία για να στηρίξει στοχευμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ