Νέα και ειδήσεις σήμερα, 29 Ιουνίου 2026. Το «πάγωμα» των τιμών στην αγορά για το καλοκαίρι και οι μειώσεις από τον Σεπτέμβριο, η νομοθετική ρύθμιση για τα ηλεκτρικά πατίνια και η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας στη χώρα κυριαρχούν στην επικαιρότητα.
«Παγώνουν» για δύο μήνες οι τιμές των βασικών προϊόντων -Νέες μειώσεις τον Σεπτέμβριο
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε εθνική κοινωνική συμφωνία για τη συγκράτηση των τιμών μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή των ΣΕΒ, ΣΕΒΤ και της Ένωσης Σουπερμάρκετ Ελλάδας.
Η συμφωνία προβλέπει το «πάγωμα» και τη σταθεροποίηση των τιμών για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένων των 2.000 προϊόντων που είχαν μειωθεί κατά 6%, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί δραστική μείωση τιμών σε βασικά αγαθά. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε ότι το έκτακτο μέτρο του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους εκπνέει αύριο, 30 Ιουνίου, και δεν πρόκειται να παραταθεί, καθώς η λήξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή οδηγεί σε αποκλιμάκωση των διεθνών πληθωριστικών πιέσεων.
Κατατίθεται η ρύθμιση για τα πατίνια: Πλήρης απαγόρευση για τους κάτω των 17 ετών στους δρόμους, υποχρεωτική ασφάλιση, τσουχτερά πρόστιμα
Κατατίθεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Μεταφορών για τα ηλεκτρικά πατίνια, με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και την πρόληψη ατυχημάτων. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κώτσηρας, το νομοσχέδιο προβλέπει την πλήρη απαγόρευση χρήσης, πώλησης και εκμίσθωσης πατινιών σε άτομα κάτω των 17 ετών, με πρόστιμο 1.000 ευρώ για τις παραβάτιδες εταιρείες.
Παράλληλα, καθίσταται υποχρεωτική η ασφάλιση αστικής ευθύνης, ενώ το πρόστιμο για κυκλοφορία σε δρόμους με όριο ταχύτητας άνω των 50 χλμ./ώρα αυξάνεται δραματικά από τα 30 ευρώ στα 350 ευρώ. Η παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία μετά τα εκατοντάδες περιστατικά τραυματισμών και τους πρόσφατους θανάτους ανηλίκων.
Έρχεται «καυτό κύμα» σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα -Πόσο θα φτάσει η θερμοκρασία
Σταδιακή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία στην Ελλάδα από σήμερα, Δευτέρα 29 Ιουνίου, καθώς ένα θερμό κύμα από την Ευρώπη μετακινείται προς τα Βαλκάνια, με τον υδράργυρο να αναμένεται να αγγίξει τοπικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες, κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ και τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, η χώρα θα αποφύγει έναν ακραίο καύσωνα χάρη στην επανενεργοποίηση των μελτεμιών στο Αιγαίο, όπου οι βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στα 6 με 7 μποφόρ, αλλά και λόγω των τοπικών καταιγίδων που θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Παρουσιάστηκε το νέο VisitGreece: Ένας ψηφιακός τουριστικός χάρτης-ξεναγός, για φύση, πολιτισμό, εμπειρίες
Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, παρουσίασε σήμερα από το «Ίδρυμα Ωνάση» της Εθνικής Πινακοθήκης τη νέα επίσημη διαδικτυακή πύλη προβολής του ελληνικού τουρισμού, VisitGreece.gr.
Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό οικοσύστημα που αναπτύσσεται σε τρεις άξονες: τον Ψηφιακό Τουριστικό Χάρτη, το Ψηφιακό Αποθετήριο και Διαδραστικό Μουσείο, καθώς και τον πλήρη ανασχεδιασμό του ιστότοπου και της εφαρμογής VisitGreece app, τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία την 1η Ιουλίου.
Η νέα πλατφόρμα ενσωματώνει τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για προσωποποιημένες προτάσεις μέσω ψηφιακών βοηθών, ενώ περιλαμβάνει και στρατηγική συνεργασία με την ElevenLabs για φωνητική AI επικοινωνία σε πολλές γλώσσες.
Το Ιράν διαψεύδει ότι επίκειται συνάντηση για συνομιλίες με τις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που μετέδωσε το AFP και αμερικανικά μέσα, όπως το Axios, σχετικά με προγραμματισμένη τεχνική συνάντηση με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Ιρανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Καζέμ Γκαριμπαμπάντι, δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις ομάδων εργασίας για αυτή την εβδομάδα.
Η διάψευση έρχεται σε συνέχεια αναφορών που ήθελαν τις δύο πλευρές να συναντώνται την Τρίτη στη Ντόχα του Κατάρ με σκοπό την εφαρμογή συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου και τη διευθέτηση της διαφωνίας τους σχετικά με το Στενό του Ορμούζ.