fbpx OCTaNe: Ενα… «ανοιχτό» μουσείο για όλους | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ

OCTaNe: Ενα… «ανοιχτό» μουσείο για όλους

Octane Interereg
30|11|2020 | 17:21
Octane Interereg

Ο τουρισμός αποτελεί τον ισχυρότερο μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας αλλά και της Ιταλίας.

Παρά το γεγονός ότι η διασυνοριακή περιοχή παρέμβασης του έργου, που είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Περιφέρεια Απουλίας, αφορά δύο δημοφιλείς προορισμούς με ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και γεωγραφικούς δεσμούς, δείχνει να αντιμετωπίζει δυσκολίες σε επίπεδο εύρυθμης λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων στις εν λόγω περιοχές εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

Η Πράξη με τίτλο «OpenCityTechNologyEnabler» και ακρωνύμιο «OCTaNe», που υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Interreg V/A Ελλάδα-Ιταλία (EL-IT) 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) με συνολικό προϋπολογισμό € 676.000,00, είναι εμπνευσμένη από την ταχεία ανάπτυξη της χρήσης «έξυπνων τηλεφώνων» και κινητών εφαρμογών, η οποία δημιούργησε νέους τρόπους σύνδεσης με τους επισκέπτες-τουρίστες ενός πολιτιστικού ή φυσικού χώρου ενώ αυτοί ταξιδεύουν.

Η Πράξη «OCTaNe» ανήκει στον Άξονα προτεραιότητας 2: «Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση» και πιο συγκεκριμένα στον Ειδικό στόχο: «Αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των φυσικών πόρων ως εδαφικό πλεονέκτημα της περιοχής του Προγράμματος» και το διασυνοριακό εταιρικό σχήμα υλοποίησης του έργου είναι:

  • Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ελλάδα) (Επικεφαλής Εταίρος)
  • Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Ελλάδα) (PB2)
  • Το Πανεπιστήμιο του Μπάρι (Ιταλία) (PB3)
  • Η Κοινοπραξία για την ανάπτυξη της περιοχής Conca Barese (Ιταλία) (PB4)

Με σκοπό την υποστήριξη των τουριστικών υποδομών στις περιοχές αυτές και στην παροχή ενός συμπληρωματικού καναλιού διανομής των προϊόντων και των υπηρεσιών τους χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), το έργο Octaneστοχεύει στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη καθώς και στην ενίσχυση της εμπειρίας των επισκεπτών τους με την ανάπτυξη και διάδοση μιας εφαρμογής για κινητές συσκευές που επιτρέπει στον επισκέπτη να περπατά στις πόλεις των Περιφερειών σαν να ήταν «ανοιχτό» μουσείο.

Ένα ανοιχτό μουσείο που θα διαθέτει μια πληθώρα σημείων πλούσιου ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος τόσο από την ΠΕ Κέρκυρας όσο και από τις ΠΕ Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας και Ιθάκης και που θα επιτρέπει στον επισκέπτη την έξυπνη πλοήγησή του στις πόλεις. Ο επισκέπτης τόσο από την πλευρά της Ελλάδας όσο και από την πλευρά της Ιταλίας θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει πολιτιστικούς και φυσικούς χώρους που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά του, να μάθει για την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης που επισκέπτεται, καθώς και την καθημερινή ρουτίνα των κατοίκων τους.

Μέσω του έργου OCTaNe θα δημιουργηθεί μία κοινή υπηρεσία που αφενός θα ενθαρρύνει τους τουρίστες να επισκέπτονται τις περιοχές, αλλά πολύ περισσότερο θα διευκολύνει τα διασυνοριακά ταξίδια και θα βελτιώσει τη δια-τουριστική και διαπολιτισμική επικοινωνία καθώς θα παρουσιάζει τις πόλεις των Περιφερειών Ιονίων Νήσων και Απουλίας ως «έξυπνους» προορισμούς χωρίς σύνορα!

Η υλοποίηση της Πράξης Octane θα ωφελήσει πολύπλευρα τις περιοχές παρέμβασης. καθώς:

  1. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς των περιοχών παρέμβασης θα έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν τις υποδομές τους.
  2. Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να δημιουργήσουν από κοινού εικονικές διαδρομές που θα ελκύουν τους επισκέπτες ακόμα περισσότερο.
  3. Οι επισκέπτες θα μπορούν να λαμβάνουν εξατομικευμένες πληροφορίες για το ταξίδι τους, γεγονός που θα διευκολύνει τη διαμονή τους και θα τους εξασφαλίσει μία άριστη εμπειρία την οποία θα προτείνουν και θα σχολιάζουν με τον καλύτερο τρόπο.

Η δημιουργία του ψηφιακού χάρτη ο οποίος θα περιλαμβάνει σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος και διαδρομές θα ωφελήσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους φορείς του τουρισμού αλλά και θα ενισχύσει την τουριστική κ πολιτιστική προβολή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Περιφέρεια Απουλίας.

Το έργο «OCTaNe» αποτελεί ένα από μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στο τομέα ανάπτυξης του τουρισμού τόσο κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου όσο και μετά τη λήξη του, καθώς υπάρχει πρόβλεψη συνεχούς χρήσης και προβολής του για τα επόμενα χρόνια μέσω ΤΠΕ, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ