Ο Γιώργος Πατούλης έκανε απολογισμό της θητείας του στην Περιφέρεια Αττικής, λίγο πριν αποχωρήσει -Όσα έγιναν - iefimerida.gr

Ο Γιώργος Πατούλης έκανε απολογισμό της θητείας του στην Περιφέρεια Αττικής, λίγο πριν αποχωρήσει -Όσα έγιναν

Ο Γιώργος Πατούλης
Ο Γιώργος Πατούλης / Φωτογραφία: Intime - ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τον τίτλο «Η Αττική αλλάζει με έργα» πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής 2019-2023, από τον περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, στη δια ζώσης, συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου χθες βράδυ, στην Παλιά Βουλή.

Σημειώνεται ότι η θητεία της σημερινής διοίκησης τυπικά θα κλείσει αύριο (Πέμπτη) με συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του έτους 2024 και του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από 1η Ιανουαρίου δουλειά πιάνει ο νέος Περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά την συνεδρίαση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, της ομιλίας του κ. Πατούλη επί του απολογισμού, προηγήθηκαν τοποθετήσεις από τους επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με αιχμές για έλλειψη διαφάνειας επί των αποφάσεων που αφορούσαν μεγάλα έργα, για ανεπαρκείς δράσεις κοινωνικού προσανατολισμού και για «συστηματική υποβάθμισή του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου»

Μάλιστα η παράταξη της μείζονος Αντιπολίτευσης «Δύναμη Ζωής» με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, αποχώρησε από τη συνεδρίαση χαρακτηρίζοντας «ανακόλουθη τη διαδικασία των τοποθετήσεων επί του απολογισμού ο οποίος δεν είχε παρουσιαστεί». Επίσης έκανε λόγο για «αυλαία καπηλείας από την απερχόμενη Διοίκηση Πατούλη», η οποία «παρουσίασε ως δικά της έργα του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 επί θητείας Ρ. Δούρου»

Από την πλευρά τους οι επικεφαλής των παρατάξεων που δεν θα εκπροσωπηθούν στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο (λόγω μη συγκέντρωσης ποσοστού 3% που προϋπέθετε ο νέος εκλογικός νόμος) Δέσποινα Κουτσούμπα «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική» και Μαριάνα Τσίχλη «Ανυπότακτη Αττική», κατήγγειλαν τη «διαρκή υποβάθμιση του δημοκρατικού ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με μια διοικητική αλλαγή, το Όργανο έκλεισε με πάταγο τις πόρτες του, πρωτίστως στους πολίτες της Αττικής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης κατά την απολογιστική παρουσίαση των πεπραγμένων της θητείας του, στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, εστίασε στα έργα που εκτελέστηκαν με χρηματοδοτήσεις από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2021», υπογραμμίζοντας την σημαντική αυξηση των κεφαλαίων στο νέο ΕΣΠΑ αλλά και το υψηλό ποσοστό απορροφητικότητας που επιτευχθεί. Την περίοδο 2019 - 2024 «με 11.869 έργα και ποσοστό απορρόφησης 95,42%, έναντι 526 έργων με ποσοστό απορρόφησης 27% της περιόδου 2014 -2019»

Αναφορικά με το εμβληματικό έργο του Φαληρικού όρμου, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε το 98% της α΄φάσης και εξασφαλίστηκαν από την ΕΕ 356 εκ. ε. για την ανάπλαση του μεγαλύτερου Οικολογικού Πάρκου της Ελλάδας (β΄φάση) ενώ θα επιστραφούν και 110 εκ. ευρώ τα οποία είχαν χρηματοδοτήσει αρχικά το έργο.

Στον Περιφερειακό στόχο για την αναβάθμιση περιοχών περιλαμβάνονται και οι αναπλάσεις : Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από την Καλλιθέα ως τη Βούλα, του Μικρολίμανου, στο Καστράκι στη Δραπετσώνα και το Βιοκλιματικό Πάρκο Αναψυχής Κορυδαλλού

Στον στρατηγικό σχεδιασμό να καταστεί η Αττική Περιφέρεια Υγείας περιλαμβάνονται οι δράσεις:

  • Διάθεσης 150 εκ. ευρώ, για τη μισθοδοσία 1.481 ιατρών και νοσηλευτών την περίοδο της πανδημίας.
  • Αγορά σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού 70 εκ. ευρώ
  • Κατασκευή Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, στο Κερατσίνι
  • Προμήθεια 8 κινητών μονάδων, 52 ασθενοφόρων και 20 μοτοσυκλετών, για το ΕΚΑΒ
  • Τηλεφωνική γραμμή 1110, πάνω από 210.000 περιστατικά.

Σε επίπεδο Κοινωνικής Πολιτικής διατέθηκαν:

  • 160 εκ ευρώ για δαπάνες κοινωνικής προστασίας
  • 292 κοινωνικές δομές
  • Δωρεάν τρόφιμα σε 60.000 ευάλωτες οικογένειες στην Αττική, μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ

Στον τομέα της εκπαίδευσης και των υποδομών της, κατασκευάστηκαν 29 νέα σχολικά συγκροτήματα και 251 σχολικές αίθουσες,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπεγράφησαν αποφάσεις για 29 πράξεις ενεργειακής αναβάθμισης Σχολικών Μονάδων και εξοπλίστηκαν εκατοντάδες σχολεία

Καταρτίστηκαν 70.000 πολίτες σε ψηφιακές δεξιότητες και παρακολούθησαν το Παιδικό Πανεπιστήμιο μαθητές από 200 δημοτικά και 200 γυμνάσια

Στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι κατασκευάστηκαν 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Υπήρξε διαρκής καθαρισμός των ρεμάτων και ολοκληρωμένο master plan ενώ δόθηκαν 35 οχήματα στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας πραγματοποιήθηκαν ασφαλτοστρώσεις 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων, 5 νέες πεζογέφυρες, Τοποθετήθηκαν 25.000 νέα φωτιστικά σώματα στο οδικό δίκτυο. Αναβαθμίστηκε το Κέντρο Οδικής Κυκλοφορίας με τηλεφωνική Γραμμή 1544 & οχήματα άμεσης επέμβασης

Τοποθετήθηκαν έξυπνα φανάρια και διαβάσεις και διατέθηκαν 40 οχήματα, 56 μοτοσυκλέτες και 3 γερανοφόρα στην Ελληνική Αστυνομία.

Στο σχεδιασμό της Πράσινης Αττικής, κατασκευάστηκε νέο δίκτυο αποχέτευσης 1.500 χιλιομέτρων, με έμφαση στην Ανατολική Αττική, 3+1 νέες Μονάδες Επεξεργασίας Λυμάτων και νέος Αγωγός υδροδότησης Αίγινας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την πράσινη διαχείριση των απορριμμάτων διατέθηκαν 200 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, 200 καφέ απορριμματοφόρα και 45.000 κάδοι σε Δήμους. Προχώρησε η κατασκευή και λειτουργία νέων πάρκων Κυκλικής Οικονομίας και Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον Ελαιώνα και νέου ΧΥΤΥ στα Κύθηρα

Για τον αθλητισμό κατασκευάστηκαν : Το νέο Γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας,το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Ραφήνας,το Πολυδύναμο αθλητικό κέντρο Νέας Σμύρνης ,νέα γήπεδα 5Χ5 στο Δήμο της Αθήνας. Επίσης ανακατασκευάστηκε το κολυμβητήριο «Π. Καπαγέρωφ» στον Πειραιά, το κλειστό Γυμναστήριο- κολυμβητήριο και τα δύο γήπεδα αντισφαίρισης στον Κορυδαλλό, το γήπεδο Ατρομήτου στο Περιστέρι, το εθνικό Κολυμβητήριο. Χρηματοδοτήθηκε η αναβάθμιση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ και άλλες σε πολλούς Δήμους της Αττικής

Στον τομέα του Πολιτισμού ολοκληρώθηκαν οι αποκαταστάσεις- εκσυγχρονισμοί σε : Εθνική Πινακοθήκη, Ωδείο Αθηνών, Μέγαρο Τσίλερ, μουσεία Λαϊκής Τέχνης, Νέου Ελληνικού Πολιτισμού, το Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης και στο θέατρο Λυκαβηττού, οι αρχαιολογικοί χώροι του Ναού του Ολυμπίου Διός, της Ελευσίνας και το παλιό Μουσείο Ακροπόλεως

Για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην κατασκευή προβλήτας για την κρουαζιέρα στο λιμάνι του Πειραιά, στην προβολή της Αττικής και των νησιών της, με βραβευμένες καμπάνιες στη προώθηση του τουρισμού υγείας και ευεξίας και των ξεχωριστών προϊόντων της Αττικής Γης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος για την στήριξη της επιχειρηματικότητας ο κ. Πατούλης υπενθύμισε τη διάθεση 250 εκ. ευρώ δωρεάν κεφάλαιο κίνησης, σε 10.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με συνέπεια «τη διάσωση πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας», όπως επισήμανε ο ίδιος.

Δύναμη Ζωής

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη " Δύναμη Ζωής" υπογραμμίζει ότι: η παρουσίαση των έργων του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, του ΕΣΠΑ δηλαδή που διαχειρίστηκε ο κ. Πατούλης και πρόβαλε ως δικά του στον απολογισμό του ενώ είχε μόνο δυο έτη θητεία, αφορούσαν «όλα αυτά τα έργα που εντάχθηκαν σε αυτό είχαν επιλεγεί, ενταχθεί και εκτελούνταν από την θητεία της κ. Ρ. Δούρου» Χαρακτηριστικά αναφέρει τα εξής έργα και δράσεις: Η ενίσχυση με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ και της Ελληνικής Αστυνομίας , ο μηχανολογικός εξοπλισμό των νοσοκομείων Αττικής, το αντιπλημμυρικό έργο της Μάνδρας κ.λπ.

«Απολογισμός με δανεικά, όπως ακριβώς επιχείρησε να πράξει και προεκλογικά, επισκεπτόμενος τους Δήμους της Αττικής», σημειώνει η παράταξη " Δύναμη Ζωής" ενώ για τη συνεδρίαση στην Π. Βουλή, αποδίδει στον περιφερειάρχη τις σκοπιμότητες «προβολής και επικοινωνίας» καθώς «μετά από 4 χρόνια θητείας του για πρώτη φορά μετά την πανδημία έγινε δια ζώσης αντί της συνήθους τηλεδιάσκεψης».

Σχολιάζοντας τη «συστηματική υποβάθμιση του Περιφερειακού Συμβουλίου» ως «έλλειψη δημοκρατία και λαϊκής έκφρασης» για την οποία συνεχώς διαμαρτυρόταν η " Δύναμη Ζωής" , θεωρεί πρωταίτιο τον περιφερειάρχη με αρωγό τη κυβέρνηση η οποία και «νομοθέτησε τις συνεδριάσεις από απόσταση (με τηλεδιάσκεψη) ακόμη και μετά την άρση των μέτρων, μια διαδικασία που ορίστηκε ως πάγιος τρόπος συνεδρίασης για την νέα περιφερειακή θητεία 2024-2028.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ