Ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας για το AstraZeneca: Το όφελος σε ζωές είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερο - iefimerida.gr

Ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας για το AstraZeneca: Το όφελος σε ζωές είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερο

Θεοδωρής Λύτρας και Παύλος Πολάκης
Θεοδωρής Λύτρας και Παύλος Πολάκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αφήνιασε ο Παύλος Πολάκης κατά πάντων όταν έγινε γνωστή η είδηση της απόσυρσης του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό.

Ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις ειδικά για το εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας και είχε κατηγορηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως αντιεμβολιαστής, έσπευσε να επαναλάβει τις αντιεμβολιαστικές του απόψεις, επιτέθηκε στον πρώην υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό, αλλά και κατά του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Από το στόχαστρό του δεν ξέφυγαν ο πρωθυπουργός και υπουργοί της κυβέρνησης. «Ελα «επιστημονες» των πρωιναδικων και πολτικοι τυπου Σκερτσου και Μητσοτακη για παμε παλι!!! ΟΛΑ ΕΔΩ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝΝ!!!», έγραψε χαρακτηριστικά, σε απειλητικό ύφος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον αντίποδα ο επιδημιολόγος του ΕΟΔΥ Θεόδωρος Λύτρας, ο οποίος απέκρουσε τις αιτιάσεις για επικίνδυνα εμβόλια:« Εγώ λοιπόν που δεν είμαι επιστήμονας "του πρωϊνάδικου" ή "των διακοπών", είμαι στη διάθεση σας αν θέλετε σοβαρή συζήτηση. Στο μεταξύ εδώ η αλήθεια, προς ενημέρωση των ακολούθων σας».

Δείτε αναλυτικά τα επιχειρήματα του Θεόδωρου Λύτρα για τα εμβόλια.

1.Τι έχει συμβεί: Η εταιρία κατέθεσε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για απόσυρση της άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου, καθώς αυτό ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ εδώ και >2 χρόνια κ έχει σταματήσει η παραγωγή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. "Μα εγώ κάτι άκουσα για παρενέργειες και θρομβώσεις!" Ήδη από τις 7 Απρίλη 2021 (!) ο EMA επισήμανε ως πιθανή πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου AZ αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως σύνδρομο VITT (Vaccine-induced Immune Thrombotic Thrombocytopenia).

3.Η συχνότητα του VITT εκτιμάται περίπου σε 1 ανά 100.000 δόσεις εμβολίου AZ. https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8820951/… Το οτι αναγνωρίστηκε μια τόσο σπάνια παρενέργεια αποτελεί τεράστια επιτυχία της φαρμακοεπαγρύπνησης, που αποδεικνύει οτι ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ και διασφαλίζει την ασφάλεια των εμβολίων.

4."Μα γιατί δε το είδαμε αυτό στις μελέτες?" Διότι η αρχική μελέτη του εμβολίου AZ (https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7894131/…) συμπεριέλαβε ~25.000 άτομα, άρα δε θα μπορούσε να ανιχνεύσει μια τόσο σπάνια παρενέργεια. Μήπως έπρεπε λοιπόν να περιμένουμε μια μεγαλύτερη μελέτη πριν κυκλοφορήσει? ΟΧΙ

6.Διότι *απόλυτη* ασφάλεια (0% κίνδυνος) δεν υπάρχει σε τίποτα στη ζωή. Κι η έγκριση κυκλοφορίας κάθε εμβολίου και κάθε φαρμάκου βασίζεται στην ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ όφελους και κινδύνων: Από τη μια ο κίνδυνος του ιού (γνωστός, μετρημένος και μεγάλος) και από την άλλη ο κίνδυνος του εμβολίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήδη από τις 23/4/2021 ο EMA προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει αυτούς τους κινδύνους (https://ema.europa.eu/system/files/documents/chmp-annex/visuals_risk_contextualisation_az_vaccine_annex_for_chmp_opinion-corr_en.pdf…), και είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω διάγραμμα. Το όφελος (σε ζωές!!) του εμβολίου AZ είναι ξεκάθαρα πολύ μεγαλύτερο από τη ζημία (σ. VITT), ιδίως για τις μεγάλες ηλικίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ