fbpx Νovartis: Ερωτηματολόγιο αστυνομικών στον Αρειο Πάγο για τους προστατευόμενους μάρτυρες -Ζητούν οδηγίες χειρισμού | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

Νovartis: Ερωτηματολόγιο αστυνομικών στον Αρειο Πάγο για τους προστατευόμενους μάρτυρες -Ζητούν οδηγίες χειρισμού

Novartis αστυνομία
21|02|2020 | 08:03
© EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Προβληματισμό ακόμα και στην Ελληνική Αστυνομία φαίνεται πως έχει δημιουργήσει το ζήτημα με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis μετά τη μη εμφάνιση τους του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη διατάχθηκε η βίαιη προσαγωγή τους με αποτέλεσμα τη σύγκρουση κυβέρνησης -ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο το γεγονός ότι η υπόθεση έχει λάβει σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής απέστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ερωτηματολόγιο με απορίες για ενδεχόμενα κωλύματα που είναι πιθανό να ανακύψουν στην περίπτωση του εντοπισμού των δύο προστατευόμενων μαρτύρων της υπόθεσης Novartis.

Επί της ουσίας, αστυνομία ζητεί ένα εγχειρίδιο οδηγιών και καθώς όπως τονίζουν αρμόδιοι αξιωματικοί ο νόμος για την προστασία μαρτύρων δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες παραμέτρους που ενδεχομένως δεν είχαν υπολογιστεί, ως προς τις συνθήκες εντοπισμού και προσαγωγής τους.

Το πλαίσιο των ερωτήσεων για το οποίο ζητούν κατεύθυνση οι αρμόδιοι αστυνομικοί από τις εισαγγελικές αρχές είναι περίπου το εξής:

  • Στην περίπτωση εντοπισμού ενός προστατευόμενου μάρτυρα σε κάποιο από τα σημεία διαμονής που έχει δηλώσει ή συγγενικού ή φιλικού προσώπου, μπορεί η αστυνομία να μπει σε αυτό;
  • Επίσης, μπορεί η αστυνομία να προχωρήσει σε κατ’ οίκον έρευνα και προσαγωγή;
  • Αν η αστυνομία εντοπίσει κάποιον από τους προστατευόμενους μάρτυρες και εκείνος επικαλεστεί ασθένεια, σε ποιες ενέργειες πρέπει να προβεί;
  • Σε περίπτωση εντοπισμού του προστατευόμενου μάρτυρα Παρασκευή ή Σάββατο, και εν συνεχεία προσαγωγής του, αυτός μπορεί να κρατηθεί μέχρι τη Δευτέρα και με ποιο καθεστώς;
  • Επίσης, σε ποιες ενέργειες πρέπει να προχωρήσει ο αστυνομικός στην περίπτωση που ο προστατευόμενος μάρτυρας δυσανασχετήσει η αρνηθεί την προσαγωγή;
  • Παράλληλα, οι αστυνομικοί ζητούν διευκρινίσεις αν για το αδίκημα που έχουν διαπράξει οι προστατευόμενοι μάρτυρες, μπορούν να προβούν σε άλλες ενέργειες προκειμένου να τους εντοπίσουν, όπως για παράδειγμα σε άρση τηλεφωνικού ή τραπεζικού απορρήτου.

Ο λόγος του ερωτηματολόγιου

Σημειώνεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής ζητά διευκρινίσεις για τον χειρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων είναι το γεγονός ότι η εγχώρια αλλά και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία μαρτύρων είναι αυστηρή, και έτσι οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν επιθυμούν να γίνουν αστοχίες που θα είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει η Ελλάδα θέμα διεθνών επικρίσεων.

5 αστυνομικοί γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά τους

Σύμφωνα με πληροφορίες τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis αναζητούν πέντε αστυνομικοί που γνωρίζουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και τα φυσικά τους χαρακτηριστικά.

«Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» αναζητήθηκαν στους τόπους διαμονής τους και ουδέτερα σημεία που είχαν δηλώσει, ενώ είχαν και κλειστά τα κινητά τους, και έτσι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα ως προς τον εντοπισμό τους.

Η τελευταία φορά που τους είχαν δει οι αστυνομικοί ήταν στις 14 Φεβρουαρίου 2020, όταν τους παρέδωσαν τις κλήσεις για κατάθεση, ενώ ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε μία τηλεφωνική επικοινωνία με τους χειριστές αστυνομικούς στις 14:30 το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, λίγο πριν την προθεσμία να προσέλθει να καταθέσει, και είπε ότι δεν επιθυμεί να το κάνει με τις παρούσες συνθήκες.

Σημειώνεται ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Νovartis μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό καθώς δεν υπάρχει απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας, εκτός και αν με αυτά τα στοιχεία εκκρεμούν διωκτικά έγγραφα που τους επιβάλλουν περιοριστικό όρο εξόδου από την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ