Οι νέοι επιστρέφουν από διακοπές με τη μετάλλαξη Δέλτα στα σακίδιά τους -Ποια νησιά απειλούνται με lockdown - iefimerida.gr

Οι νέοι επιστρέφουν από διακοπές με τη μετάλλαξη Δέλτα στα σακίδιά τους -Ποια νησιά απειλούνται με lockdown

Τουρίστες με σακίδια μπροστά σε πλοίο
Τουρίστες με σακίδια μπροστά σε πλοίο / Φωτογραφία αρχείου: Intimenews/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η μετάλλαξη Δέλτα πολιορκεί τη χώρα και μια σειρά από δημοφιλή νησιά του Αιγαίου κινδυνεύουν με lockdown, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Ταυτόχρονα, αυξάνεται σημαντικά η πίεση στο σύστημα υγείας.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία, ο κορωνοϊός το φετινό καλοκαίρι δεν είναι εισαγόμενος -καθώς μόλις κατά 1% προέρχεται από τουρίστες-, αλλά φαίνεται ότι τον μεταφέρουν νέοι που επιστρέφουν από νησιά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.696 κρούσματα, 157 διασωληνωμένους και 9 νεκρούς. Από τις νέες μολύνσεις, οι 1.339 είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Οπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς, η Μύκονος και η Ιος είναι ένα βήμα πριν από τοπικό lockdown, ενώ και τα δύο αυτά νησιά έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για έξι νησιά, αφού, όπως είπε, η επιδημιολογική εικόνα τους προκαλεί ανησυχία.

Πρόκειται για τα νησιά:

  • Ζάκυνθος
  • Τήνος
  • Λευκάδα
  • Σαντορίνη
  • Πάρος
  • Ρόδος

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε αυτά τα έξι νησιά παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται ιδιαίτερα κατά το τελευταίο 10ήμερο. Για τον λόγο αυτό απηύθυνε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, καθώς, όπως τόνισε, «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, ενώ ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί προσοχή και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας και άρα είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε όλοι μας να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα, που αποτελούν την πρώτη γραμμή προστασίας απέναντι στην πανδημία».

Ο επικαιροποιημένος επιδημιολογικός χάρτης της χώρας:

  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
  • Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού έχει επιλέξει τον εμβολιασμό

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι χθες οι πλήρως εμβολιασμένοι υπερέβησαν τα πέντε εκατομμύρια, ενώ συνολικά οι πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση υπερβαίνουν τα 5,7 εκατομμύρια.

«Έχουμε ξεπεράσει συνεπώς το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας που έχει επιλέξει τον εμβολιασμό ως το βασικό όπλο αντιμετώπισης του ιού, ενώ το ποσοστό αυτό προσεγγίζει πλέον το 64% όταν αναφερόμαστε στον ενήλικο πληθυσμό. Η πρώτη μας, λοιπόν, γραμμή προστασίας απέναντι στον ιό είναι η πιστή τήρηση των μέτρων και η δεύτερη και πιο αποτελεσματική είναι ο εμβολιασμός. Γιατί ο εμβολιασμός του καθενός από εμάς χτίζει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Μέχρι τότε, όμως, η εφαρμογή των μέτρων αποτελεί απαρέγκλιτη προϋπόθεση προστασίας του εαυτού μας αλλά και των γύρω μας. Συνεχίζουμε λοιπόν να προσέχουμε -φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις. Συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε. Είμαστε μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας για να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στον ιό», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ξέσπασμα Χαρδαλιά για τους ανεμβολίαστους

Ερωτηθείς αν η χαλάρωση και από τους εμβολιασμένους έχει παίξει ρόλο για την αύξηση των κρουσμάτων και τη διασπορά στην κοινότητα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι κάθε χαλάρωση παίζει ρόλο: «Νομίζω η σύσταση του ECDC για μάσκες σε κλειστούς χώρους και για τους εμβολιασμένους το έχει αποδείξει αυτό. Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το κομμάτι των εμβολιασμών, με δεδομένη τη μετάλλαξη που κυριαρχεί, νομίζω ότι και οι αποστάσεις και η μάσκα, κυρίως, παίζουν ρόλο στο να στεγανοποιήσουμε συρροές και το βασικότερο είναι να επιβραδύνουμε τη διασπορά του ιού. Ειδικά όταν αυτή είναι μέσα στην ίδια την κοινότητα».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε ότι η τήρηση των μέτρων προστασίας αφορά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, ωστόσο, όπως επισήμανε, ειδικά για τους ανεμβολίαστους είναι στοίχημα ζωής.

«Οι εικόνες που βλέπετε εσείς, που βλέπουμε εμείς, που υπάρχουν εκεί έξω, εμένα με λυπούν, διότι οι άνθρωποι αυτοί παίζουν με τη ζωή τους και κάποιοι παίζουν και με τις ζωές των υπολοίπων, κι αυτό δεν ξέρω πόσο πραγματικά, ηθικά ή όχι, είναι ανεκτό», κατέληξε.

Xαρδαλιάς-Μαγιορκίνης για τους χάρτες του ECDC: Δεν είναι και πολύ αντικειμενικοί

Σχετικά με τον χάρτη του ECDC και ερωτηθείς αν υπάρχουν πλάνα για lockdown αντίστοιχο με αυτό της Μυκόνου και σε άλλες περιοχές που έχουν «κοκκινίσει», ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι κοιτάζουν παράλληλα και τις συρροές που υπάρχουν, και τα clusters, αν είναι στεγανοποιημένα, αν είναι διάσπαρτα μέσα στην κοινότητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που βλέπει το ECDC ως τάση διαφαίνεται και στις πλατφόρμες τις δικές μας. Το τι θα συμβεί αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η αναφορά που κάνουμε σε συγκεκριμένες περιοχές δεν την κάνουμε για να λειτουργήσουμε τιμωρητικά ή να στοχοποιήσουμε αρνητικά κάποια περιοχή, το κάνουμε γιατί πραγματικά θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον ενεργό πληθυσμό και τους εμπλεκόμενους στα ζητήματα της καθημερινότητας, γιατί από κοινού πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα να σταματήσει η διασπορά στην κοινότητα. Όταν όμως αυτό δεν συμβαίνει, είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε συγκεκριμένα μέτρα, μέτρα τα οποία μπορεί να μην είναι ευχάριστα, μέτρα όμως που έρχονται να υπηρετήσουν την ανθρώπινη ζωή», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης σχολίασε ότι το ECDC βγάζει δύο ή τρεις χάρτες που έχουν διαφορετικούς δείκτες.

«Ο χάρτης στον οποίο αναφέρεστε έχει μέσα το notification rate, δηλαδή πόσα κρούσματα υπήρχαν τις τελευταίες 14 ημέρες, και το δείκτη θετικότητας. Αυτές οι κόκκινες περιοχές, που αναφερόμαστε αυτή τη στιγμή, αναφέρονται μόνο στο notification rate, δηλαδή στα κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες. Το ECDC γνωρίζει, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι και πολύ αντικειμενικό, και γι' αυτόν τον λόγο βγάζει και ένα δεύτερο χάρτη, που έχει τις θετικότητες. Και οι θετικότητες στην Ελλάδα είναι κίτρινο και πράσινο».

Για να προσθέσει ο κ. Μαγιορκίνης: «Εμείς, όταν παίρνουμε τις αποφάσεις μας, λαμβάνουμε υπ' όψιν πολύ περισσότερους δείκτες. Και ένας από τους δείκτες είναι σίγουρα η θετικότητα, που είναι σε χαμηλά επίπεδα, εξακολουθεί και είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, και το δεύτερο είναι κοιτάμε και την πίεση στο σύστημα Υγείας, που αυτή τη στιγμή είναι πλήρως διαχειρίσιμη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαγιορκίνης: Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας

Ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημάδια σταθεροποίησης και πολύ μικρής υποχώρησης, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πίεση στο σύστημα υγείας έδειξε σημεία σημαντικής αύξησης. Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντός της τελευταίας εβδομάδας, αυξήθηκε κατά 25%, και ο αριθμός των νέων εισαγωγών αυξήθηκε σε περισσότερες από 150 τις τελευταίες ημέρες, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων τις τελευταίες ημέρες παραμένει μεγαλύτερο από το 1. Ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκε 28%, σε περίπου 6 ανά ημέρα.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιδημιολογική εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς ήταν από τις χώρες που προχώρησε γρήγορα στον εμβολιασμό και μπήκε στο 4ο κύμα πιο γρήγορα. Όπως είπε, δείχνει σαφή σημεία συρρίκνωσης. Παρατηρήθηκε μείωση 31% στις νέες διαγνώσεις και αυτή η τάση είναι αντίθετη στις προβλέψεις δραματικής αύξησης των κρουσμάτων ως αποτέλεσμα της πλήρους κατάργησης των περιορισμών στις 16 Ιουλίου.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι οι 9 ημέρες που έχουν περάσει είναι σχετικά λίγες για την ασφαλή καταγραφή της επίπτωσης της κατάργησης των περιορισμών», είπε. Από την άλλη όμως, από την άνοδο των διαγνώσεων που άρχισε να καταγράφεται στις αρχές Ιουνίου, δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και η πιο πιθανή εξήγηση μείωσης κρουσμάτων, είπε ο καθηγητής, είναι η επέκταση του εμβολιασμού στις πιο νέες ηλικίες. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία του εμβολιασμού στους νέους, που, όπως είπε, έχουν τις περισσότερες κοινωνικές επαφές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με την παρέμβαση Δημόσιας Υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 38 εκατομμύρια συσκευές σε περίπου 4,5 εκατομμύρια πολίτες.

Περισσότερες από 30 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματίες υγείας είναι σχεδόν 63.000.

Παπαευαγγέλου: Σταθεροποιείται το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά παραμένει ψηλά

Σχετική σταθεροποίηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, αλλά σε υψηλά επίπεδα, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Υπολογίζεται ότι 1.344 άνθρωποι νοσηλεύονται στην επικράτεια και ένας στους δύο είναι ηλικίας κάτω των 54 ετών.

Η πτωτική πορεία των διασωληνωμένων και των θανάτων έχει σταματήσει, ενώ παρατηρήθηκε μια μείωση στη διάμεση ηλικία των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, με τη διάμεση ηλικία να είναι στα 57 έως 60 έτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των 7 τελευταίων ημερών ανέρχεται στα 2.574 κρούσματα ανά ημέρα.

Ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 3,26% στην επικράτεια, ενώ σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος. Ανέφερε ενδεικτικά ότι ο δείκτης θετικότητας ανήλθε στο 5,5 στην Πάρο, στο 4,27 στη Μύκονο, στο 4,2 στην Τήνο, 3,76 στο Ρέθυμνο και 3,4 στην ΠΕ Θήρας.

Παπαευαγγέλου: Κάτω από το 1% τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό

Αναφερόμενη στα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι αποτελούν ποσοστό κάτω από το 1%, γεγονός που οφείλεται τόσο στον εμβολιασμό σημαντικού αριθμού τουριστών όσο και στη θέσπιση απαραίτητου αρνητικού τεστ για να ταξιδέψουν.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερή στα 25 έτη και παρατηρείται μια μικρή μείωση των κρουσμάτων κάτω των 34 ετών, που αποτελούν το 63%, όταν δύο εβδομάδες πριν τα άτομα κάτω των 39 ετών αφορούσαν το 80% των κρουσμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός νέων κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα περίπου 2.500 άτομα άνω των 40 ετών νόσησαν και στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν ανεμβολίαστοι. Το 10% αυτών θα χρειαστεί να νοσηλευθεί.

Συναθροίσεις, κορωνοπάρτι, εγχώριος τουρισμός συμβάλλουν στη διασπορά

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι αυτό που αποτυπώνεται από την ιχνηλάτηση είναι ότι οι συναθροίσεις, συνυφασμένες με τη νυχτερινή διασκέδαση, αποτελούν την κύρια έκθεση στον ιό στις μικρές ηλικίες, ενώ η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η εργασία αποτελεί την πιθανότερη οδό έκθεσης για μεγαλύτερες ηλικίες. Σημείωσε ότι στις μεγαλουπόλεις σημαντικός αριθμός νέων κρουσμάτων αναφέρουν επαφή κυρίως ενδοοικογενειακή με νεαρό άτομο που επιστρέφει από εγχώριο τουρισμό και κυρίως νησιά.

Παπαευαγγέλου: Και την επόμενη εβδομάδα ήπια αύξηση κρουσμάτων και διασωληνώσεων

Οι εκτιμήσεις για την επόμενη εβδομάδα είναι ότι θα συνεχιστεί μια ήπια αλλά σαφής αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των διασωληνώσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε με έμφαση στο όφελος του εμβολιασμού, λέγοντας ότι την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχαμε ένα μέσο κυλιόμενο επταημέρου στο επίπεδο των 2.500 κρουσμάτων ανά ημέρα, όπως και σήμερα, και ένα συγκρίσιμο αριθμό ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια, είχαμε κατά μέσο όρο 813 διασωληνωμένους και 79 θανάτους την ημέρα.

Σήμερα, με το 62% περίπου του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους.

Τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι με τη σημαντική διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα είναι απαραίτητο ακόμα και οι εμβολιασμένοι να είναι προσεκτικοί.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο κίνδυνος να κολλήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί είναι τουλάχιστον 20 έως και 80 φορές μικρότερος σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Είπε ότι σε ένα σύνολο 5 εκατομμυρίων πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι έχει νοσήσει μόλις το 0,17%. Καθώς όμως αυξάνεται το ποσοστό των εμβολιασμένων και επιβαρύνεται το επιδημιολογικό φορτίο είναι φυσικό, είπε, να βλέπουμε κάποια κρούσματα ανάμεσα σε εμβολιασμένους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το εμβόλιο σώζει ζωές. Εμβολιαζόμαστε για να μη νοσήσουμε βαριά, να μειώσουμε την πιθανότητα να χρειαστεί να νοσηλευθούμε και να κινδυνέψουμε να χάσουμε τη ζωή μας» και αυτό παραμένει αδιαμφισβήτητο, σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το προφίλ των εμβολιασμένων που μολύνονται με τον ιό, είπε ότι έχει σίγουρα σχέση ο βαθμός έκθεσης στον ιό, και υπάρχουν μελέτες σε εξέλιξη ως προς την ηλικία, όπου φαίνεται ότι πιο ευάλωτα είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αυτά που έχουν αδυναμία να απαντήσουν ανοσολογικά.

Επίσης, οι εμβολιασμένοι που μολύνονται μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ωστόσο -όπως είπε- είναι μικρότερη η διάρκεια που φιλοξενούν τον ιό, καθώς λόγω του εμβολίου «καθαρίζουν τον ιό πολύ πιο γρήγορα από κάποιον ανεμβολίαστο».

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή των αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώιμη αναγνώριση των κρουσμάτων. Την τελευταία εβδομάδα οδήγησαν στο 35% των νέων διαγνώσεων και το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο στο εργατικό δυναμικό, ηλικίας 18-65 ετών, όπου τα μισά περιστατικά διαγνώστηκαν από self test. «Είναι σημαντικό να τηρείται και να επιτηρείται η διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων», επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ