Νέα μέτρα ελευθερίας για τους πλήρως εμβολιασμένους -Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις - iefimerida.gr

Νέα μέτρα ελευθερίας για τους πλήρως εμβολιασμένους -Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις

Πελάτες σε καφέ
Πελάτες σε καφέ / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανακοινώσεις την Τετάρτη για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση, όπως είπαν οι ειδικοί κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η «πλήρης αποκατάσταση δραστηριοτήτων για τους εμβολιασμένους» όπως ανέφερε αρμόδια πηγή στο iefimerida.gr

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους ειδικούς, ετοιμάζουν κατάργηση των όποιων περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους, με ελευθερία κινήσεων και κανέναν περιορισμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι να μπορούν να απολαμβάνουν μουσική στην εστίαση και στις χαρακτηρισμένες «κόκκινες περιοχές», κάτι που δεν συνέβαινε ως τώρα, και η απαγόρευση αφορούσε άπαντες, -εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους - και ενδεχομένως και τον χορό.

Μερικές σκέψεις που έχουν πέσει επίσης στο τραπέζι είναι να μπορούν, για παράδειγμα, να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμό στο ωράριο ή να επισκέπτονται τον οδοντίατρο χωρίς rapid test.

Θεμιστοκλέους: Οποιος εμβολιάζεται φτάνει πιο κοντά σε φυσιολογική ζωή

Οπως τόνισε ο Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν είναι ούτε θέμα τιμωρίας ή περισσότερης ελευθερίας. Είναι θέμα επιστημονικών δεδομένων. «Βλέπουμε και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής, κανονικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Και εδώ, συνεπώς, θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, ότι όποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν. Γιατί στο διάστημα της πανδημίας, έχουμε στέρηση διαφόρων πραγμάτων λόγω της πανδημίας. Κάποιος ο οποίος εμβολιάζεται φτάνει πιο κοντά σε μια φυσιολογική ζωή».

Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Open. Όπως είπε, τις επόμενες μέρες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεννόηση με την Επιτροπή Ειδικών θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα, ενώ θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για θέματα δημόσιας υγείας και διαχείρισης της πανδημίας σε σχέση με την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων των εμβολιασμένων πολιτών, αλλά και των μέτρων που πρέπει να υπάρχουν για να προστατευθούν οι πολίτες που δεν εμβολιάζονται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βίντεο: «Έρχεται σχέδιο για τους εμβολιασμένους», λέει ο υπουργός Υγείας

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι έρχεται σχέδιο για τους εμβολιασμένους «σε σημείο κανονικότητας».

Πλήρως εμβολιασμένο το 58,7% του πληθυσμού

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες πειθούς των ανεμβολίαστων, όπως είπε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες (Κυριακή) έγιναν μόνο 390 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους έχουμε ξεπεράσει τους 12.235.000 εμβολιασμούς. Περισσότεροι από 6.460.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 61,5% του γενικού πληθυσμού και 70,1% του ενήλικου πληθυσμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότεροι από 6.165.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 58,7% επί του γενικού πληθυσμού και 68% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, τις τελευταίες 7 ημέρες, 50.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης. Όσον αφορά την 3η δόση, μέχρι στιγμής έχουν κλειστεί 84.000 ραντεβού και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 46.500 εμβολιασμοί με την 3η δόση.

Μόνο 58 παιδίατροι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για εμβολιασμό στα ιατρεία

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, σε σχέση με τους ιδιώτες ιατρούς και τα πολυϊατρεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2.487 εμβολιασμοί, 767 στα ιατρεία και 1.720 εμβολιασμοί κατ’ οίκον.

Επιπλέον, μέχρι στιγμής, μόλις 58 παιδίατροι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν υπογραφεί οι 14 πρώτες συμβάσεις με τους παιδιάτρους. Οπότε τις επόμενες ημέρες αρχίζουν και οι εμβολιασμοί στα ιδιωτικά ιατρεία των παιδιάτρων.

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Η ηλικιακή ομάδα 85 και άνω έχει εμβολιαστεί το 75,6%,
 • 80 – 84 το 74%,
 • 75 – 79 το 86%,
 • 70 – 74 το 80%,
 • 65 -69 το 82%,
 • 60 – 64 το 78,7%,
 • 55 – 59 το 77%,
 • 50-54 το 74%,
 • 45 – 49 το 71,6%,
 • 40 – 44 το 67,5%.
 • 35 – 39 το 61%,
 • 30 – 34 το 60,6%,
 • 25- 29 το 60,5%,
 • 18 – 24 το 57%,
 • 15 – 17 το 32,1%
 • 12 – 14 το 19%.

Στη βόρεια Ελλάδα συγκεντρώνονται τα νέα κρούσματα

Την ίδια ώρα, η διασπορά του κορωνοϊού συγκεντρώνεται στις περιφέρειες της βόρειας Ελλάδας, όπως δείχνει ο πίνακας κατανομής νέων κρουσμάτων του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, ενώ ο αριθμός περιφερειακών ενοτήτων που καταγράφουν κρούσματα είναι μειωμένος (απουσιάζουν πολλά νησιά που το καλοκαίρι σημείωναν αυξημένη διάδοση), ορισμένες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και άλλες πόλεις στη βόρεια Ελλάδα καταγράφουν αυξημένη διάδοση.

Συγκεκριμένα, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο 390 νέα κρούσματα κορωνοϊού, την ώρα που στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής διαπιστώθηκαν 419. Εξ αυτών, 107 περιστατικά εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, 63 στα δυτικά προάστια και 55 στην ανατολική Αττική.

Στα ύψη η διάδοση κορωνοϊού στη Λάρισα

Ανησυχητική παραμένει η διάδοση του κορωνοϊού στη Λάρισα, που το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 144 νέα κρούσματα. Θυμίζουμε πως η ΠΕ της κεντρικής Ελλάδας έχει ενταχθεί σε επίπεδο 4 (κόκκινο) στον χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης.

Στη βόρεια Ελλάδα, 58 περιστατικά καταγράφει η Δράμα, 50 η Ημαθία, 61 η Καβάλα, 43 το Κιλκίς, 71 η Πιερία και 46 η Πέλλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου

Από το σύνολο των 2.125 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα, 14 είναι εισαγόμενα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η κατανομή των 2.111 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα:

Η κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου
Η κατανομή κρουσμάτων κορωνοϊού τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ