Ναυάγιο Ζακύνθου: Γιατί ήταν αναμενόμενη η απόφαση να κλείσει η παραλία -Οι προειδοποιήσεις του Ε.Λέκκα [έγγραφο] - iefimerida.gr

Ναυάγιο Ζακύνθου: Γιατί ήταν αναμενόμενη η απόφαση να κλείσει η παραλία -Οι προειδοποιήσεις του Ε.Λέκκα [έγγραφο]

Ναυάγιο Ζακύνθου
Ναυάγιο Ζακύνθου / Shutterstock
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Αναμενόμενη θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το Ναυάγιο -τη διεθνούς φήμης παραλία της Ζακύνθου- για τη φετινή σεζόν, καθώς ήδη από το 2018 υπήρχαν έγγραφες προειδοποιήσεις των ειδικών για τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων.

Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια πρότειναν τη λήψη μιας σειράς μέτρων, όπως τη ζωνοποίηση της παραλίας σε υψηλού, χαμηλού κινδύνου και ελεύθερης πρόσβασης, τη φύλαξη του Ναυαγίου κ.ά. Στην πράξη όμως τα μέτρα αυτά κρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό ανεφάρμοστα λόγω της ιδιομορφίας του χώρου, και σε συνδυασμό με το ότι στην παραλία σημειώνονται αλλεπάλληλες κατολισθήσεις οδήγησαν στην πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση για απαγόρευση πρόσβασης στον όρμο του Ναυαγίου τόσο από θαλάσσης όσο και από στεριάς μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν συμβεί κάποιο ατύχημα θα ήταν ολέθριο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας. Μετά και το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, για το οποίο επίσης είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις, είναι ξεκάθαρο ότι τα περιθώρια ολιγωρίας ήταν ανύπαρκτα, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση από μέρους επαγγελματιών και τοπικών θεσμικών παραγόντων.

Το έγγραφο του Ευθύμιου Λέκκα με το οποίο προειδοποιούσε για τον κίνδυνο κατολισθήσεων

Στην πρόταση δράσης για το Ναυάγιο προς τον Δήμο Ζακυνθίων, με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 2019, ο κ. Λέκκας αποτύπωνε το μέγεθος του κινδύνου ζητώντας τη λήψη εννέα μέτρων. Στο έγγραφο που αποκαλύπτει το iefimerida.gr τόνιζε ότι «από τη μελέτη των πρωτογενών και των δευτερογενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων, που έχουν προκληθεί από την εκδήλωση μεγάλων σεισμών στη Ζάκυνθο κατά την ιστορική και πρόσφατη περίοδο, διαπιστώνεται ότι η εκδήλωση αντίστοιχων και παρόμοιων κατολισθητικών φαινομένων είναι συνεχής και επαναλαμβανόμενη στο παράκτιο αυτό τμήμα».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αναφερόταν σε χαρακτηριστικά παραδείγματα αστοχιών των απότομων πρανών παραλιών, όχι μόνο του Ναυαγίου. Όπως οι κατολισθήσεις και καταπτώσεις μεγάλων βράχων στην παραλία του Μύρτου και των Πετανών κατά τους σεισμούς μεγέθους 6 ρίχτερ τον Φεβρουάριο του 2014, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμούς, οι εκτεταμένες κατολισθήσεις στις παραλίες Εγκρεμνών και Πόρτο Κατσίκι κατά το σεισμό μεγέθους 6,4 ρίχτερ στη Λευκάδα τον Νοέμβριο του 2015 και τέλος τις καταπτώσεις μετά από έντονες βροχοπτώσεις στο Ναυάγιο της Ζακύνθου τον Σεπτέμβριο του 2018, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 επισκέπτες της παραλίας και τον Οκτώβριο του 2018.

Για την παραλία του Ναυαγίου προτεινόταν ως «αναγκαία και απαραίτητη» η εφαρμογή νέων μεθοδολογιών παρακολούθησης για τη μείωση της κατολισθητικής επικινδυνότητας κατά μήκος των πρανών του Ναυαγίου με τη χρήση drones, λέιζερ καταγραφής, μοντέλων προσομοίωσης πτώσεων κ.ά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιστολή του Ε.Λέκκα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ