Ν. Χαρδαλιάς: «Το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μη μας γυρίσει πίσω σε καταστάσεις που κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσει» - iefimerida.gr

Ν. Χαρδαλιάς: «Το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μη μας γυρίσει πίσω σε καταστάσεις που κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσει»

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την πανδημία / Φωτογραφία: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Έκκληση προς όλους ώστε το σταδιακό άνοιγμα κάποιων κλάδων της αγοράς από τη Δευτέρα «να μη μας γυρίσει πίσω σε καταστάσεις που κανείς μας δεν θέλει να ξαναζήσει» απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από εδώ και πέρα θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Ζητούμε την προσοχή, τη συνέπεια, τη συνεργασία όλων μας. Για να επιστρέψουμε με σίγουρα βήματα σε μια πιο περιορισμένη αυτή τη στιγμή κανονικότητα, μέχρις ότου ο εμβολιασμός, που προχωρά με γοργούς ρυθμούς, μας απελευθερώσει οριστικά από την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Επαναλειτουργία λιανεμπορίου: Τα SMS και οι κανόνες

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η θετική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα οδήγησε στην απόφαση για τη σταδιακή άρση κάποιων περιορισμών.

Συγκεκριμένα, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου:

  • Ξεκινά η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας στα καταστήματα (προαιρετικά) την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Επίσης, οι επιχειρήσεις εφ' όσον το επιθυμούν μπορούν να λειτουργούν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση προς κάθε επιχείρηση που λειτουργεί γίνεται αποκλειστικά και μόνο με την αποστολή SMS με την επιλογή 2. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και η έγκριση της μετακίνησης στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του.
  • Διατηρείται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν.
  • Επίσης, διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων. Κανείς δεν μπορεί να μετακινηθεί από περιφερειακή ενότητα, από νομό δηλαδή, σε άλλη περιφερειακή ενότητα, παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως αυτοί ισχύουν και τώρα.
  • Για τους λατρευτικούς χώρους ισχύουν τα εξής: κατά τις Λειτουργίες επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατο όριο τα 50 άτομα.
  • Το κυνήγι και το ψάρεμα παραμένουν προσωρινά σε αναστολή.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι ισχύει με τα πρόστιμα

Όσον αφορά τα πρόστιμα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι υπάρχει συζήτηση σχετικά με την αύξηση των προστίμων, ωστόσο είναι κάτι που θα αξιολογηθεί σε λίγες ημέρες, εφόσον διαπιστωθεί αν υπάρχει συμμόρφωση με τα μέτρα ή αν υπάρχει διάθεση κατάχρησης αυτών των δικαιωμάτων που δίνονται για τις μετακινήσεις.

«Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε πλήρη συναγερμό και εγρήγορση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όρους ασφάλειας και να είμαστε σίγουροι ότι την ώρα που θέλουμε να ανοίξει η οικονομία μας, που θέλουμε να ανοίξει η αγορά, δεν θα πρέπει να μπει σε κίνδυνο η υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πού αίρονται τα lockdown και πού επιβάλλονται νέα

Επιπλέον, ανακοίνωσε την άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στους δήμους Ελευσίνας, Κοζάνης (πλην της Δημοτικής Κοινότητας Κρόκου) και Βοΐου -πλην της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας-, και τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων στον Δήμο Αχαρνών της Αττικής.

Όσον αφορά τη Δυτική Αττική, τα επιπλέον μέτρα αίρονται για τον Δήμο Ελευσίνας, όπου παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου, ενώ για τον Δήμο Ασπροπύργου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 102 ενεργά κρούσματα με 188 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπροσθέτως, η επιτροπή αποφάσισε τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τον Δήμο Αχαρνών της Αττικής, καθώς αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα.

Όσον αφορά την περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, η επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε την άρση των μέτρων στον Δήμο Κοζάνης και στον Δήμο Βοΐου, λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας των περιοχών αυτών.

Στην περίπτωση του Κρόκου και της Σιάτιστας, καθώς και του Δήμου Εορδαίας τα μέτρα παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, καθώς αυτή τη στιγμή ο Δήμος Εορδαίας έχει 104 ενεργά κρούσματα με 196 στενές επαφές, ενώ ο Κρόκος 31 ενεργά κρούσματα σε σύνολο 2.900 περίπου κατοίκων (σύμφωνα με την τελευταία απογραφή) και 35 στενές επαφές, και η Σιάτιστα 19 ενεργά κρούσματα και 34 στενές επαφές.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και για τις τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του Δήμου Αρριανών της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, την τοπική κοινότητα Σπερχειάδας του Δήμου Μακρακώμης, αλλά και την τοπική κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμυνταίου Φλώρινας, καθώς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο έχει σχεδόν μηδενιστεί. Ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τους κατοίκους των περιοχών αυτών καθώς και τους κατοίκους Κοζάνης και Ελευσίνας για τη συνεργασία τους και την υπομονή τους καθ' όλη τη διάρκεια της εφαρμογής των πρόσθετων μέτρων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη, αποφασίστηκε η παράταση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων μέχρι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την τοπική κοινότητα Ανθήλης του Δήμου Λαμιέων, και Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου, στη νήσο Κάλυμνο, στον Δήμο Σπάρτης και στις περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας.

Τα ενεργά κρούσματα στην Ανθήλη είναι 16, στο Παλαίκαστρο 18, στην Κάλυμνο 25 και η ιχνηλάτηση έχει εντοπίσει 74 στενές επαφές τους.

Στον Δήμο Σπάρτης υπάρχουν 48 ενεργά κρούσματα με 103 στενές επαφές που βρίσκονται ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό, στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας 139 ενεργά κρούσματα με 225 στενές επαφές, στη Λέσβο 101 ενεργά κρούσματα με 199 στενές επαφές και στην Αργολίδα 57 ενεργά κρούσματα με 169 στενές επαφές.

Χαρδαλιάς: Γιατί οδηγηθήκαμε σε πρόσθετα μέτρα σε κάποιες περιοχές

Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε τα δεδομένα που οδήγησαν στη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, ώστε, όπως είπε, «να μην ακούγονται ανακρίβειες σε σχέση με κάποιες περιοχές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα:

Για την περιφερειακή ενότητα Αργολίδας, στις 13 Ιανουαρίου η περιοχή είχε 65 ενεργά κρούσματα από την ιχνηλάτηση των οποίων εντοπίστηκαν 156 στενές επαφές. Επιπρόσθετα, πέρα από 14 κρούσματα στο Ναύπλιο και 10 στο Αργος, τα υπόλοιπα ήταν διάσπαρτα στην περιφερειακή ενότητα. Το γεγονός αυτό, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, κατέστησε απαραίτητη τη λήψη μέτρων για όλη την περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

«Τα στοιχεία τέθηκαν εις γνώσιν της επιτροπής από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Παπαγεωργίου, για να μπορέσουν να ληφθούν και οι κατάλληλες αποφάσεις. Ταυτόχρονα, επειδή διαβάζω αιτιάσεις κάποιων αυτοδιοικητικών που προσπαθούν να εξηγήσουν τις αποφάσεις μας σε σχέση αποκλειστικά και μόνο με τον αριθμό των κρουσμάτων, να υπενθυμίσουμε, να επαναλάβουμε ότι για να αξιολογηθεί η επιδημιολογική εικόνα μιας περιοχής δεν εξετάζουμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, όπως το αν τα κρούσματα ανήκουν σε συγκεκριμένο πυρήνα (cluster) ή είναι διάσπαρτα σε όλη την κοινότητα, πόσες high risk επαφές δείχνει η ιχνηλάτησή τους, αλλά και αν υπήρχε μετακίνηση των κρουσμάτων και των επαφών τους από δήμο σε δήμο», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε ότι, για παράδειγμα, στον Δήμο Λιβαδειάς μπορεί τα κρούσματα να ήταν 22, αλλά το 64% αυτών και των στενών τους επαφών είχαν τουλάχιστον μία μετακίνηση προς άλλες περιοχές της Βοιωτίας, ενώ το 53% των κρουσμάτων και των στενών επαφών τους στην περιοχή της Θήβας σχετίζονται με επισκέψεις και μετακινήσεις προς τη Λιβαδειά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

'Αρα, όπως υπογράμμισε, η εντός περιφερειακών ενοτήτων κινητικότητα και η αμοιβαιότητα μετακινήσεων μεταξύ αστικών κέντρων είναι ένα ακόμα κριτήριο για αξιολόγηση.

«Στην Πολιτική Προστασία δεν βιαζόμαστε να κλείσουμε περιοχές, αντίθετα έχουμε άμεσα αντανακλαστικά για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές. Για αυτό και οι αποφάσεις λαμβάνονται ως προληπτικό μέτρο, ώστε κάθε εστία που εντοπίζεται να ελέγχεται και να στεγανοποιείται άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά, χωρίς χαραμάδες εξάπλωσης, χωρίς περιθώρια δημιουργίας επιδημιολογικών πολλαπλασιαστών. Και για αυτό άλλωστε και η Πολιτική Προστασία διατηρεί πάντα τη δυνατότητα, εάν δει σε τοπικό επίπεδο κάποια ανησυχητική έξαρση της πανδημίας ή οποιαδήποτε ένδειξη αυτής, να επιβάλει γρήγορα τοπικά περιοριστικά μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χαρδαλιάς διεμήνυσε ότι τα στατιστικά στοιχεία για την πορεία της επιδημίας σήμερα και το σταδιακό άνοιγμα, με βάση πάντα τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, προφανώς και δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία.

«Έχουμε δει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες τα πήγαιναν καλά σε άλλες περιόδους αυτής της επιδημίας, πολύ γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων από τη στιγμή που υπήρξε μία χαλάρωση, που όπως απεδείχθη εκ των υστέρων σε αυτές τις χώρες προφανώς ήταν πιο επιθετική από αυτό το οποίο θα μπορούσαν να ανεχτούν οι χώρες αυτές», επισήμανε ενώ συμπλήρωσε ότι γνωρίζουν ότι κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο αρκεί αυτή η αύξηση των κρουσμάτων να είναι λελογισμένη, ελεγχόμενη και κυρίως να μη βάζει σε πίεση το Σύστημα Υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι τα δεδομένα είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα. «Είναι σαν να οδηγεί κανείς σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, ένα δρόμο με πολλές στροφές, με πολλές παγίδες. Σε έναν τέτοιο δρόμο άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε πατάς φρένο, συχνά αλλάζεις ταχύτητες και όταν πρέπει στρίβεις το τιμόνι. Και νομίζω ότι θα ήταν ολέθριο σε τέτοιες συνθήκες να μένεις εγκλωβισμένος σε μία μόνο πορεία, ακολουθώντας την ίδια ταχύτητα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι αυτά είναι σαφή: «Η διατήρηση των μέτρων προστασίας, η σταδιακή και προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομίας ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις των ειδικών, και βέβαια οι στοχευμένοι περιορισμοί στις εστίες έξαρσης του ιού και η αύξηση του εμβολιασμού».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι είναι μια στιγμή που όλοι πρέπει να παραμείνουν συνετοί και προσεκτικοί, καθώς, όπως ανέφερε, «οι σημερινές ανακοινώσεις, όσο κι αν δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση, με την πανδημία υπό σχετικό έλεγχο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας κάνουν αμελείς στην πιστή εφαρμογή των μέτρων».

«Είναι απολύτως απαραίτητο να περάσουμε σε μια νέα συναντίληψη -ότι η άρση των μέτρων πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και σταδιακά, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Είναι πολύ εύκολο να ξαναζήσουμε μια έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων και στους λοιπούς επιδημιολογικούς δείκτες, όπως αυτή που βιώσαμε στις αρχές Νοεμβρίου», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρδαλιάς: Ακόμη πιο εντατικοί οι έλεγχοι

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός για την τήρηση του μέτρου ένας πελάτης ανά 25 τμ κι αν θα υπάρξει όριο στα sms για να μην βρίσκεται κάποιος καταναλωτής όλη τη μέρα στα μαγαζιά ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν χρειάζεται ειδικός ελεγκτικός μηχανισμός, καθώς υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί όλους αυτούς τους μήνες που «κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους», ωστόσο διεμήνυσε ότι οι έλεγχοι θα είναι ακόμα πιο εντατικοποιημένοι, καθώς, όπως ανέφερε, «αυτό συμβαίνει σε κάθε περίπτωση όταν έχουμε άνοιγμα μιας φάσης ή όταν αυξάνεται μετά τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων μας η κινητικότητα σε σχέση με κάποιες δραστηριότητες».

«Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ζήτημα για ειδικό ελεγκτικό μηχανισμό. Οι υπάρχοντες ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους», επισήμανε.

Σχετικά με τη συζήτηση για την αύξηση των προστίμων, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα ποσού, τίθεται θέμα ατομικής ευθύνης. «Από τη στιγμή που έχουμε μια αύξηση σε δραστηριότητες θα πρέπει να αξιολογήσουμε και με βάση και την έκκληση που κάνουμε σε όλους τους πολίτες για πιστή τήρηση των μέτρων, ειδικά τώρα, θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί», ενώ πρόσθεσε ότι «το θέμα δεν είναι αν θα αυξήσουν το πρόστιμο, το ζήτημα είναι αν ο καθένας από εμάς θα αναλάβει την ευθύνη απέναντι στα πραγματικά δεδομένα».

«Σε κάθε περίπτωση όμως, πέρα από την ατομική ευθύνη, υπάρχει η ευθύνη του κράτους που αξιολογεί και ανάλογα με τα δεδομένα που υπάρχουν, θέλοντας να δώσει κι ένα συγκεκριμένο κατά καιρούς στίγμα σε σχέση με τις προθέσεις του. Οι προθέσεις είναι να προασπίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που έχει κάνει η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού που τηρεί τα μέτρα. Αρα το ζήτημα προφανώς δεν έχει να κάνει με οικονομικά δεδομένα, αλλά έχει να κάνει με το πώς ο καθένας από εμάς μπορεί να αναλάβει την ευθύνη που επιβάλλεται σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την πατρίδα», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ