Οι σεισμοί στην Εύβοια ταρακουνούν και την Αττική -«Πιθανό να έχουμε δόνηση 5,5 Ρίχτερ», λένε οι σεισμολόγοι - iefimerida.gr

Οι σεισμοί στην Εύβοια ταρακουνούν και την Αττική -«Πιθανό να έχουμε δόνηση 5,5 Ρίχτερ», λένε οι σεισμολόγοι

Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια
Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια / Φωτογραφία: SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν τις τελευταίες ώρες οι σεισμολόγοι τη σεισμική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της βόρειας Εύβοιας, με τις δονήσεις να γίνονται ιδιαίτερα αισθητές και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Η τελευταία δυνατή δόνηση στη Βόρεια Εύβοια καταγράφηκε στις 3:23 τα ξημερώματα και ήταν μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας και είχε εστιακό βάθος 16,9 χλμ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είκοσι λεπτά αργότερα ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,6 της κλίμακας Ρίχτερ, οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή είχαν σημειωθεί δεκάδες δονήσεις με επίκεντρο το Προκόπι Ευβοίας, με τις δύο μεγαλύτερες να είναι 4,4 και 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πρόκειται για δονήσεις με μικρό εστιακό βάθος, 13 και 12 χιλιόμετρα αντίστοιχα. Γι' αυτό και έγιναν αισθητές ακόμη και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στην Εύβοια

Οι σεισμολόγοι, αν και εν μέρει εμφανίζονται καθησυχαστικοί, ζητούν την προσοχή των κατοίκων, μετά και την τελευταία δόνηση τα ξημερώματα, ενώ αναφέρουν πως δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα κύριο σεισμό.

Χαρακτηριστικά, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews, σημείωσε: «Είναι ο τρίτος σεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ το τελευταίο 24ωρο που έχει αρχίσει η σεισμική δραστηριότητα. Όπως είχα τονίσει από την αρχή, θα είχαμε τέτοιους σεισμούς της τάξεως των 4 και 5 Ρίχτερ για τις επόμενες ημέρες. Αυτό το λέμε γιατί την ίδια εικόνα είχαμε και στις προηγούμενες σεισμικές διεγέρσεις. Το τεκτονικό καθεστώς της περιοχής είναι τέτοιο που μας δίνει αυτή την εικόνα. Δηλαδή σεισμούς από 4 έως 5 Ρίχτερ οι οποίοι εξελίσσονται μέσα στον χρόνο τριών, τεσσάρων και πέντε ημερών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, ωστόσο παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στους κατοίκους και στις Αρχές της περιοχής. Θεωρώ ότι θα παραμείνουν τα μεγέθη σε αυτό το επίπεδο», πρόσθεσε.

Καραστάθης: «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό»

Για 35 σεισμούς στην περιοχή αυτή με μεγαλύτερο τον σημερινό των 4,5 Ρίχτερ έκανε λόγο, με τη σειρά του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, προσθέτοντας ότι «γι' αυτό δεν μιλήσαμε για κύριο σεισμό χθες (σ.σ. την Κυριακή σημειώθηκε σεισμός 4,4 Ρίχτερ).

«Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε κάτι για την εξέλιξη του φαινομένου» σημείωσε ο κ. Καραστάθης, χαρακτηρίζοντας «θετικό ότι στην περιοχή δεν έχουν σημειωθεί στο παρελθόν καταστροφικοί σεισμοί». Όπως τόνισε, όμως, «οι επιταχύνσεις μπορεί να φτάσουν το 7%, που δεν είναι μικρό για ορισμένες παλαιές κατασκευές. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι σεισμοί εντάσσονται στην ίδια περιοχή που έδωσε τους σεισμούς του Νοεμβρίου του 2023. Πρόκειται για ένα τμήμα της ζώνης δίπλα στο Προκόπι που έχει ενεργοποιηθεί και δίνει αυτούς τους σεισμούς, ελπίζουμε ότι θα πάει καλά».

Τσελέντης: Απαιτείται προσοχή από τους κατοίκους

Σε σημερινή του ανάρτηση ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «απαιτείται προσοχή από τους κατοίκους, ειδικά για όσους κατοικούν σε παλιά σπίτια ή σπίτια που έχουν αστοχίες».

Μάλιστα, τονίζει ότι «η πιθανότητα να έχουμε έναν σχετικά ισχυρό σεισμό της τάξης των 5,5R είναι εφικτή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

Σεισμός μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (βάθους 13Χμ) σημειώθηκε στις 03.23 τα ξημερώματα της Δευτέρας, στην Εύβοια. Είναι η τρίτος σεισμός πάνω από 4 το τελευταίο 24ωρο, οι σεισμοί αυτοί έγιναν στην ίδια ζώνη στην οποία τον Νοέμβριο του 2023 είχε καταγραφεί δόνηση 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι νέες δονήσεις έγιναν σε κάποιο κομμάτι της ζώνης αυτής που δεν είχε σπάσει ακόμη από το 2023.

Απαιτείται προσοχή από τους κατοίκους ειδικά για όσους κατοικούν σε παλιά σπίτια ή σπίτια που έχουν αστοχίες (ρωγμές) και να μην μπουν αν δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των μηχανικών του ΟΑΣΠ που έχουν καταφθάσει στη περιοχή.

Η πιθανότητα να έχουμε έναν σχετικά ισχυρό σεισμό της τάξης των 5,5R είναι εφικτή (για μεγαλύτερο το βλέπω πολύ δύσκολο). Αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ήδη επιβαρυμένο οικοδομικό ιστό της περιοχής και μερικές καταρρεύσεις πολύ παλιών ήδη επιβαρυμένων κατοικιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Μολονότι κλάδος του ρήγματος της Β Ανατολίας, που έδωσε τον σεισμό της Τουρκίας (6,2R), περνά κοντά από την επικεντρική περιοχή, οι σεισμοί στην Εύβοια ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ με τον πρόσφατο σεισμό της Τουρκίας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ