Μηνιγγίτιδα Β, μία επικίνδυνη νόσος που δεν κάνει διακρίσεις -Ο εμβολιασμός θωρακίζει τα παιδιά - iefimerida.gr

Μηνιγγίτιδα Β, μία επικίνδυνη νόσος που δεν κάνει διακρίσεις -Ο εμβολιασμός θωρακίζει τα παιδιά

Μαθητές σε σχολείο
Μαθητές σε σχολείο © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ΑΡΧΕΙΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το άνοιγμα των σχολείων τη φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερο, διαφορετικό και προσαρμοσμένο στις συνθήκες που έχει επιβάλλει ο κορωνοϊός.

Γονείς και εκπαιδευτικοί με πλήρη συναίσθηση της κατάστασης συμβουλεύουν και εκπαιδεύουν τα παιδιά, τους μαθητές στη χρήση της μάσκας, αλλά και στους τρόπους προφύλαξης από τον κορωνοϊό.
Όλη αυτή η διαδικασία έδειξε πως η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και έχει αντιληφθεί πως ο καλύτερος τρόπος θωράκισης της υγείας των παιδιών, δεν είναι άλλος από την πρόληψη. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την μηνιγγίτιδα Β.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος πρόληψης, είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός

Η ιατρική κοινότητα το λέει ξεκάθαρα, ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος πρόληψης της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών. Η πρώτη δόση του εμβολίου μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως παρότι ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη μηνιγγίτιδα Β

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος προκαλεί πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνη για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η επίπτωση της μηνιγγοκοκκικής νόσου είναι μεγαλύτερη κατά το χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που οι γονείς καλό θα ήταν να ενημερωθούν νωρίς από τον παιδίατρό τους για την ασθένεια, αλλά και για το πώς μπορούν να θωρακίσουν τα παιδιά τους, δεδομένου μάλιστα ότι καταγράφηκαν κρούσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες.

Σε ό, τι αφορά τα συμπτώματα της Μηνιγγίτιδας Β, συνήθως πρόκειται για αιφνίδια έναρξη πυρετού, κεφαλαλγία και μυαλγίες, γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα της νόσου, καθώς τα συμπτώματα μοιάζουν με της απλής γρίπης και μπορεί να μπερδέψουν τους γονείς, ενώ πρόκειται για μια νόσο που εξελίσσεται ραγδαία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς μεταδίδεται ο μηνιγγιτιδόκοκκος

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. Ωστόσο, η περίοδος μεταδοτικότητας του είναι όλη η περίοδος κατά την οποία ανευρίσκεται στο σάλιο και στις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις, έως και 24 ώρες μετά την έναρξη αποτελεσματικής αντιμικροβιακής αγωγής.

Η μετάδοση λοιπόν γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Έτσι, καθώς υπολογίζεται πως ένα 10% των ενηλίκων φέρουν τον ιό χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα, ενδέχεται ένα παιδί να μολυνθεί από στενή επαφή, όπως το φιλί.

Όπως είπαμε, σύμφωνα με τις πληροφορίες των επίσημων Αρχών Υγείας, ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι το 10% περίπου του γενικού πληθυσμού. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 2% σε παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό έως και 24-37% μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15-24 ετών.

Τα ποσοστά του μηνιγγιτιδόκοκκου στην Ελλάδα

Μελέτη στην Ελλάδα, υπολογίζει πως ένα 10,5% του γενικού πληθυσμού είναι φορείς του μηνιγγιτιδοκόκκου με τα ποσοστά να ανέρχονται σε 13,1% και 11,3% σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα. Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά φορέων στους νεοσύλλεκτους στον στρατό, που οι φορείς ανέρχονται στο 37,4%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ