Μίκης Θεοδωράκης: Ασφαλιστικά μέτρα τη Δευτέρα για τον ενταφιασμό του - «Δεν θα τον αψηφήσω» λέει ο γιος του - iefimerida.gr

Μίκης Θεοδωράκης: Ασφαλιστικά μέτρα τη Δευτέρα για τον ενταφιασμό του - «Δεν θα τον αψηφήσω» λέει ο γιος του

Ο Μίκης Θεοδωράκης με τα παιδιά του Γιώργο και Μαργαρίτα
Ο Μίκης Θεοδωράκης με τα παιδιά του Γιώργο και Μαργαρίτα -Φωτογραφία αρχείου: NDP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε θρίλερ εξελίχθηκε ο ενταφιασμός του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς μέχρι σήμερα το πρωί, δεν είχε βρεθεί λύση για τον ακριβή τόπο που θα «αναπαυθεί».

Τελικά, όπως έγραψε το iefimerida.gr, η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη έπεισε και την κόρη του Μαργαρίτα και έτσι θα γίνει σεβαστή η επιθυμία του μουσικοσυνθέτη και η ταφή θα γίνε στον Γαλατά Χανίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Τετάρτη το βράδυ θα φτάσει στα Χανιά η οικογένεια και η 20μελής ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, προκειμένου να γίνει η ταφή στο νεκροταφείο στον Γαλατά Χανίων.

Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, πριν πεθάνει είχε ζητήσει να ταφεί στον Γαλατά Χανίων μαζί με τους γονείς του και τον αδερφό του. Ωστόσο η Μαργαρίτα Θεοδωράκη επέμενε η ταφή του πατέρα της να γίνει στο Βραχάτι Κορινθίας.

ΚΚΕ: Στα Χανιά την Πέμπτη η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη - Πώς θα γίνει το λαϊκό προσκύνημα

Το ΚΚΕ επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του ότι η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει στο Γαλατά Χανίων την Πέμπτη.

Παράλληλα, δίνει διευκρινίσεις για τις ώρες και τις ημέρες που η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών.

Λίγη ώρα αφότου δημοσιεύτηκαν οι πληροφορίες ότι ο ενταφιασμός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη θα γίνει στην γενέτειρά του, όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία, το ΚΚΕ ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος «σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 15.00 και θα ολοκληρωθεί στις 19.00. Θα συνεχιστεί επίσης την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 έως τις 19.00 το απόγευμα και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 14.00. Θα ακολουθήσει στις 3.00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία».

Υπενθυμίζεται ότι Μίκης Θεοδωράκης στις 5 Οκτωβρίου 2020 έστειλε προσωπική επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σε αυτή ανέφερε ότι πέρασε τα ωραιότερα χρόνια της ζωής του κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ.

«Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής»

«Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Τυπική διαδικασία τα ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο

Τα ασφαλιστικά μέτρα για τον ενταφιασμό του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, συζητούνται αύριο, Δευτέρα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Πλέον, μετά την συμφιλίωση της οικογένειας, η απόφαση αποκτά τυπικό χαρακτήρα.

Νωρίτερα, ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, με ανάρτησή του, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραστεί στη διαδικασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια. Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά» αναφέρει με νόημα.

Ας σημειωθεί ότι προσωρινή διαταγή που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη, σε χώρο που δεν συνάδει με την τελευταία του επιθυμία εξέδωσε, σύμφωνα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε αναθέσει σε πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του όλα τα διαδικαστικά σχετικά με την κηδεία και την ταφή του. Μάλιστα, στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο, ο εκλιπών είχε προβλέψει αρκετές λεπτομέρειες, μεταξύ των οποίων ακόμα και το γραφείο τελετών που θα αναλάμβανε την κηδεία του, έχοντας συνάψει και το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό.

Ετσι, παρά την επιθυμία της Μαργαρίτας Θεοδωράκη να ταφεί ο πατέρας της στο Βραχάτι, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος. Μετά την προσωρινή διαταγή ακολουθούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η συζήτηση των οποίων ορίστηκε για τη Δευτέρα λόγω της κατεπείγουσας κατάστασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε την ανάρτηση του Γιώργου Θεοδωράκη:

«Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι αυτό. Μέσα από το έργο του, το ταλέντο του, με την αδιάκοπη εργασία του, να γίνει ο Μίκης όλων. Του κόσμου και του χρόνου.

Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια.

Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ.

Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά.

Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σας Ευχαριστούμε για την Αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες. Γι'αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε την συγγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, κι όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα.
Γιώργος Θεοδωράκης»

Νωρίτερα, η κόρη του Μαργαρίτα, έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook ότι «αυτός που φεύγει δεν μπορεί να έχει καμιά επιθυμία πλέον. Επιθυμία μπορεί να έχει μόνο η οικογένεια», ενώ στην αρχή της ανάρτησής της σημειώνει: «Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν;».

Η ανάρτηση της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιθυμία του Μίκη να ταφεί στα Χανιά και η διαφωνία της οικογένειας

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί στο Γαλατά Χανίων, στο κοιμητήριο που βρίσκονται οι γονείς και ο αδελφός του.

Η επιθυμία του είχε γίνει γνωστή από το 2013 όταν έστειλε σχετική επιστολή στον τότε Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη.

Σε αυτή μάλιστα, ο μουσικοσυνθέτης αποκάλυπτε πως η οικογένειά του διαφωνούσε με την απόφασή του και ζητούσε από τον τότε δήμαρχο να μεταβιβάσει την επιθυμία του στον διάδοχό του, σε περίπτωση που ο ίδιος δεν ήταν δήμαρχος όταν θα έφευγε από τη ζωή.

Δείτε τη σχετική επιστολή

Μίκης Θεοδωράκης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, η κόρη του, Μαργαρίτα, εξέφρασε την επιθυμία της να κηδευτεί ο πατέρας της στο Βραχάτι Κορινθίας, όπου βρίσκεται το εξοχικό της οικογένειας και τρία χρόνια αργότερα να μεταφερθεί στα Χανιά.

Η οικογένεια θα σεβαστεί την επιθυμία του

Ωστόσο, με ανάρτησή του στο Facebook, ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, διαβεβαίωσε πως η οικογένεια θα σεβαστεί την τελευταία του επιθυμία να ταφεί στο Γαλατά Χανίων. «Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή κ σεβασμό αυτό λένε κ όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος που έχουμε…».

Αντίστοιχη ήταν και η ανάρτηση του εγγονού του, Αλέξανδρου, ο οποίος έκανε λόγο για ανθρωποφαγία. Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook, έγραψε: Αυτήν την τόσο δύσκολη ώρα για την οικογένειά μας, που αντιμετωπίζουμε μια τεράστια απώλεια, θα περιμέναμε τουλάχιστον, το λιγότερο σεβασμό! Δυστυχώς όμως η ανθρωποφαγία είναι ένα "άθλημα" που έχει αγαπηθεί πολύ από τους ανθρώπους και δεν σταματάει και ποτέ. Παππού μου ΓΙΓΑΝΤΑ είσαι στο αίμα μου και στην καρδιά μου! Καλή αντάμωση με τον Γιάννη και τους προπαππούδες μου! Σεβόμαστε την επιθυμία σου, η θλίψη μας έγινε τροφή για τους βρικόλακες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ο άλλος εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη, ο μικρός γιος της Μαργαρίτας Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης σε ανάρτησή του στο Facebook αφήνει να εννοηθεί ότι η επιθυμία του μεγάλου δημιουργού θα εκπληρωθεί. «Ο άνθρωπος διένυσε τη πορεία του και της έδωσε και κατάληξη. Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλοι την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί και εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο», αναφέρει.

Μίκης Θεοδωράκης εγγονός
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μίκης Θεοδωράκης γιος ταφή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ