Στον Ελληνορθόδοξο Ναό της Παναγίας στην πόλη του Παναμά, ο Μιχάλης Καρλούτσος χειροτονήθηκε διάκος από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, παρουσία του Μητροπολίτη Μεξικού Ιακώβου με τον οποίο συνδέεται με μακρόχρονη φιλιά.
Αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους στενούς του φίλους ο πρώην επικεφαλής πρωτοκόλλου του Λευκού Οίκου -στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ- και Αντιπρόεδρος δημοσίων σχέσεων της Hard Rock International, αποφάσισε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του father Alex Καρλούτσου, αλλά και του παππού του Μιχάλη εισερχόμενος στον κλήρο.
«Καθώς συλλογίζομαι την πορεία μου, θυμάμαι αμέτρητους τρόπους με τους οποίους ο Θεός με οδήγησε σε αυτή ακριβώς την στιγμή», είπε στην ομιλία του προσθέτοντας ότι ως τώρα δεν ένιωθε έτοιμος. «Ποτέ δεν ήμουν έτοιμος, πότε δεν ένιωθα άξιος. Πάντα φοβόμουν ότι θα βρεθώ υπό κακούς επισκόπους όπως τους ορίζει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος… αλλά επιτέλους, Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατε, στέκομαι σήμερα ενώπιον σας παραδίδοντας τη ζωή μου στην υπηρεσία της εκκλησίας και δεσμευόμενος να εκτελέσω τα ιερά καθήκοντα που μου εμπιστεύεστε», είπε ο Μιχάλης Καρλούτσος.
Συγκινημένοι παρακολούθησαν την τελετή ο πατέρας του, Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου , γνωστός ως father Alex , η μητέρα του πρεσβυτέρα Ξάνθη, η σύζυγός του Αναστασία με τα πέντε παιδιά τους και οι αδερφές του Αναστασία και Όλγα. Το παρόν έδωσε και αντιπροσωπεία των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με επικεφαλής τον Διοικητή του Τάγματος Αντώνη Λυμπεράκη.
Ο διάκος ή διάκονος είναι ο πρώτος βαθμός της ιεροσύνης στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν τελεί μόνος του μυστήρια αλλά συμμετέχει στη θεία λειτουργία ως βοηθός του επισκόπου ή του ιερέα. Ο Μιχάλης Καρλούτσος συνεχίζει παράλληλα τα επαγγελματικά του καθήκοντα στη Hard Rock και την επένδυση Hard Rock Hotel & Casino Athens στο Ελληνικό.