Μετρό Θεσσαλονίκης: Το ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου - iefimerida.gr

Μετρό Θεσσαλονίκης: Το ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου

Εργασίες στον Σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον Σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης / Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ομόφωνα θετικά γνωμοδότησε του ΚΑΣ για τη μελέτη απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της μελέτης για την προσωρινή απόσπαση και τη μεθοδολογία επανατοποθέτησης των αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν εντός του κελύφους του Σταθμού Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, κατά τη β' φάση της ανασκαφικής διερεύνησης, σύμφωνα με την κοινή εισήγηση των αρμόδιων Διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΙΠΚΑ, ΔΒΜΑ, ΔΑΑΜ, ΔΑΒΜΜ) και τη σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα η ομόφωνη γνωμοδότηση του Συμβουλίου για την απόσπαση και επαναφορά των υποκείμενων αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τη διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε μετά την προσωρινή απόσπαση των υπερκείμενων αρχαιοτήτων.

Μενδώνη για Μετρό Θεσσαλονίκης: Τηρούνται η αρχαιολογική νομοθεσία και οι διεθνείς συμβάσεις

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Προχωρούμε αποτελεσματικά και με ταχείς ρυθμούς, στην έρευνα και αποκάλυψη των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, τηρώντας την αρχαιολογική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις. Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένως, οι επιλογές του ΥΠΠΟΑ έχουν επιβεβαιωθεί και από τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

»Οι αρχαιότητες του Σταθμού Βενιζέλου αποσπώνται προσωρινά και επανατοποθετούνται στην ίδια θέση. Η απόσπαση και η επανατοποθέτηση εξασφαλίζουν τη διατήρηση της μαρτυρίας της πολεοδομικής οργάνωσης της πόλης, της επαλληλίας των οικοδομικών φάσεων του πολεοδομικού ιστού της, αλλά και την ανάδειξη της ιστορίας και της μεγάλης διαχρονίας της.

»Ταυτόχρονα, εξασφαλίζουν την διδακτική προβολή και έκθεση των χρονολογικών φάσεων, η οποία σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσε να ερευνηθεί, να μελετηθεί, να εκτεθεί. Το 2023 οι Θεσσαλονικείς θα αποκτήσουν ένα υπερσύγχρονο μετρό με σταθμούς, που θα προβάλλει τη ζωντανή τη σύνδεση της πόλης τους με το παρελθόν της».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού, Γιώργος Διδασκάλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με τη νέα ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ επιβεβαιώνεται ότι η απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν μετά το πέρας της ανασκαφικής διερεύνησης διασφαλίζει τόσο την ανάδειξη του μνημειακού συνόλου όσο και την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό».

Συγκεκριμένα, το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά υπέρ της μελέτης για την προσωρινή απόσπαση και τη μεθοδολογία επανατοποθέτησης των αποκαλυφθέντων αρχιτεκτονικών καταλοίπων που αφορούν σε δίκτυο υποδομών κάτω από τα καταστρώματα των δύο κεντρικών δρόμων -Decumanus Maximus και Cardo στο ύψος της σημερινής οδού Βενιζέλου- καθώς και σε πυκνοδομημένο ιστό με επάλληλες φάσεις της πρώτης οικοδομικής νησίδας ΝΑ της διασταύρωσης των οδικών αξόνων.

Οι αρχαιότητες κατά την επαναφορά τους στο κέλυφος του Σταθμού Βενιζέλου θα συμπεριληφθούν στο προς επανατοποθέτηση μνημειακό σύνολο. Τις εργασίες απόσπασης και κυρίως επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων θα διευκολύνει η χρήση γερανογέφυρας, που σχεδιάστηκε από τους μελετητές ειδικά για τον σταθμό Βενιζέλου. Η συνολική μελέτη ανάδειξης των υπερκείμενων αρχαιοτήτων περιλαμβάνει και τον σχεδιασμό για την επανατοποθέτηση, στερέωση και κατά περιοχές ανάδειξη και των υποκείμενων αρχαιοτήτων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ