Οι μετεωρολόγοι Μαρουσάκης και Καλλιάνος απαντούν στην κριτική: «Είχαμε προειδοποιήσει με ακρίβεια για την κακοκαιρία Ελπίδα» - iefimerida.gr

Οι μετεωρολόγοι Μαρουσάκης και Καλλιάνος απαντούν στην κριτική: «Είχαμε προειδοποιήσει με ακρίβεια για την κακοκαιρία Ελπίδα»

Οι μετεωρολόγοι Γιάννης Καλλιάνος και Κλέαρχος Μαρουσάκης
Οι μετεωρολόγοι Γιάννης Καλλιάνος και Κλέαρχος Μαρουσάκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι γνωστοί μετεωρολόγοι υπεραμύνονται των προβλέψεων τους για την κακοκαιρία «Ελπίδα», καθώς κατηγορήθηκαν ότι δεν μετέδωσαν την πλήρη έκταση του φαινομένου, με αποτέλεσμα ο κρατικός μηχανισμός να εμφανιστεί ανέτοιμος.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης και ο Γιάννης Καλλιάνος, με κείμενά τους που δημοσίευσαν σήμερα, επισημαίνουν ότι στις προγνώσεις τους είχαν προβλέψει με ακρίβεια την κακοκαιρία και το μέγεθος της χιονόπτωσης, όσο και την χρονική διάρκεια του φαινομένου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από δύο μέρες, δε, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς, είχε τοποθετηθεί με αντίστοιχο τρόπο, λέγοντας ότι «η κακοκαιρία Ελπίδα χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο. Δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια».

Ακολουθούν τα κείμενά τους.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΟΝΟΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το αν οι προγνώσεις ήταν επαρκείς ώστε να κινητοποιηθεί έγκαιρα η πολιτεία και ως επιστήμονας που έχει δημόσιο βήμα μέσω του τηλεοπτικού σταθμού που εργάζομαι OPEN - Το Ανοιχτό Κανάλι και που είμαι υπεύθυνος για την πρόγνωση του καιρού, αισθάνομαι την ανάγκη να αναφέρω τα παρακάτω.

1. Από τις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Φώτων σε ανάρτησή μου μέσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό εδώ στο facebook και η οποία δημοσιεύτηκε σε πάρα πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες, στο ραδιόφωνο αλλά και σε τηλεοπτικούς σταθμούς, έκανα λόγο για τον αντικυκλώνα που άρχισε να αναπτύσσεται στη βορειοδυτική Ευρώπη "ΩΜΕΓΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ" και που πολύ πιθανό θα έφερνε βαρυχειμωνιά στη χώρα μας με πολικό ψύχος και πολλά χιόνια ακόμη και χαμηλά στην Αττική στο δεύτερο μισό του μήνα Ιανουαρίου. Αντιγράφω από την ανάρτησή μου το παρακάτω:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"ΠΙΘΑΝΗ ΒΑΡΥΧΕΙΜΩΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

Η ροή των προγνωστικών στοιχείων θέλει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ο Χειμώνας να μας δείχνει για τα καλά τα δόντια του με πολύ κρύο και τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και πολύ χαμηλά. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα βλέπαμε τα χιόνια να "χτυπούν" την πόρτα και της Αττικής μιας και υπάρχουν ενδείξεις ο Αζορικός αντικυκλώνας να συνδυάζεται με τον Σιβηρικό οδηγώντας το πολύ κρύο προς την περιοχή μας.

Παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη όπου αν και μακρινή σαν πρόγνωση αξίζει να τη λάβουμε υπόψη μας σε συνδυασμό και με τις ανάγκες του καθενός μας. " Ολόκληρο το άρθρο για όποιον / όποια επιθυμεί υπάρχει στο προφίλ μου με ημερομηνία ανάρτησης την 6η Ιανουαρίου του 2022.

2. Μία και πλέον εβδομάδα πριν την εκδήλωση της κακοκαιρίας μέσα από όλες τις εκπομπές ενημερωτικές / ψυχαγωγικές του τηλεοπτικού σταθμού OPEN - Το Ανοιχτό Κανάλι ενημερώναμε διαρκώς για το πολικό ψύχος που ερχόταν και μάλιστα λέγαμε χαρακτηριστικά ότι ενδέχεται να θυμίσει το αντίστοιχο περσινό κύμα και ότι θα χρειαστούν αλυσίδες και στο κέντρο της Αθήνας. Το τελευταίο δημοσιεύτηκε και σε πολλές ιστοσελίδες μιας και φαινόταν "ακραίο" σαν εκτίμηση και μάλιστα ακόμη και οι δημοσιογράφοι από το τμήμα ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού που εργάζομαι επέμεναν και με ρωτούσαν διαρκώς αν όντως ευσταθεί μια τέτοια εκτίμηση τη στιγμή που αυτό το τόνιζα και όταν έβγαινα ζωντανά μέσα στα δελτία ειδήσεων. 3.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Κυριακή που μας πέρασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού μας σταθμού OPEN - Το Ανοιχτό Κανάλι με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, δώσαμε αναλυτικά τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας για την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Μάλιστα ΤΟΝΙΣΑΜΕ ότι η κακοκαιρία έρχεται νωρίτερα και θα "χτυπούσε" πριν το μεσημέρι δημιουργώντας προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την ανάλυση έτσι όπως παρουσιάστηκε μέσα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Σχετικά με την ΕΜΥ και αν σωστά κινήθηκε ή όχι, μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτησή μου στην πρωινή εκπομπή Ωρα Ελλάδος του τηλεοπτικού μας σταθμού OPEN - Το Ανοιχτό Κανάλι με τους Akis Pavlopoulos και Ευλαμπία Ρέβη.

5. Η πρόγνωση του καιρού είναι ένα χαοτικό φαινόμενο. Η λύση των μαθηματικών εξισώσεων γίνεται προσεγγιστικά. Τα μοντέλα καιρού κάνουν προσομοίωση της κατάστασης. Πώς είναι δυνατόν να απαιτούμε να έχουμε ακριβή πρόγνωση ως προς το χώρο και τον χρόνο? Για όσους έχουν περάσει από τα πανεπιστημιακά έδρανα και διδάχτηκαν Μετεωρολογία, αυτό το μαθαίνουν από τις πρώτες ημέρες των μαθημάτων. Σε ένα χαοτικό σύστημα ζητάμε ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τι ώρα θα ξεκινήσει το φαινόμενο? Αν θέλουμε να αποδώσουμε ευθύνες, να τις αποδώσουμε εκεί που πρέπει γιατί αλλιώς και την επόμενη φορά θα ζήσουμε μια από τα ίδια. Υ.Γ. Τρίτη ημέρα από την κακοκαιρία και ακόμα περιμένω να περάσει εκχιονιστικό από ΚΕΝΤΡΙΚΟΥΣ δρόμους της γειτονιάς μου. 40 με 60 πόντοι χιόνι που πλέον παγώνει και αν χτύπα ξύλο συμβεί κάτι ούτε ασθενοφόρο δεν θα μπορεί να προσεγγίσει.

Ευτυχώς που ο γείτονάς μου Nikos Bomber Sp είχε ειδικό αυτοκίνητο και μπόρεσα να φτάσω σπίτι μου για να συναντήσω τη γυναίκα μου που δύο μέρες πάλευε μόνη με διακοπές ρεύματος και τηλεφώνου και το χιόνι έξω να αναπτύσσεται ακαριαία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελπίζω την επόμενη φορά όταν θα βγείτε και θα πείτε "η κρατική μηχανή είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία", να μην εννοείται την ετοιμότητα που δείξατε σε αυτήν την κακοκαιρία. Καλή συνέχεια σε όλες και σε όλους!

Το κείμενο του Γιάννη Καλλιάνου:

ΖΗΤΗΣΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΛΛΑ ΩΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΕΙΧΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Έχει ξεκινήσει ήδη η "Τιτλολαγνεία" από διάφορες ιστοσελίδες, εφημερίδες η ακόμη και τηλεοπτικούς σταθμούς προσπαθώντας να πουν ότι "άδειασα" την Κυβέρνηση σε ότι αφορά στην κακοκαιρία που πέρασε.
Λοιπόν, επειδή πλήττω αφόρητα να αποδεικνύω κάθε φορά ότι δεν είμαι ελέφαντας και προς αποκατάσταση της αλήθειας, όχι, δεν άδειασα καμία Κυβέρνηση, δεν άδειασα τη Νέα Δημοκρατία που έχω την τιμή να είμαι Βουλευτής της, αντιθέτως, εκτιμώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος δίνει καθημερινές "μάχες" για να ζήσουμε σε μια καλύτερη Ελλάδα αλλά από την άλλη όμως σέβομαι και την επιστήμη της Μετεωρολογίας την οποία έχω την τιμή να υπηρετώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα μπορούσα να είμαι Βουλευτής και δικηγόρος, Βουλευτής και Ιατρός, Βουλευτής και μηχανικός, Βουλευτής η οτιδήποτε άλλο όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοι μου (ανεξαρτήτως κομμάτων) που με πάθος και ευθύνη συνεχίζουν να υπηρετούν τα επαγγέλματα τους σε συνδυασμό βέβαια και με Κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα τα οποία είναι άπειρα. Το ίδιο και εγώ, είμαι Βουλευτής και Μετεωρολόγος στο Mega και είναι τιμή μου και οφείλω και εγώ πέρα από το Κοινοβουλευτικό έργο που ασκώ με όλες μου τις δυνάμεις (και το γνωρίζετε) να είμαι και υπεύθυνος και ως Μετεωρολόγος.
Είχα αποφασίσει λοιπόν να μη γράψω τίποτα αλλά επειδή βλέπω ότι η κάθε σελίδα βγάζει τα δικά της συμπεράσματα, οφείλω να τοποθετηθώ :

Αλήθεια 1η :
7-8 ημέρες πριν την έναρξη της κακοκαιρίας, είχα ξεκινήσει να ενημερώνω από το Mega Channel αλλά και από τα δικά μου Social Media ότι έρχεται κάποια σημαντική ψυχρή εισβολή με χιόνια. Όσο πλησίαζαν οι μέρες, έβγαινα καθημερινά σε εκπομπές και δελτία του Mega και ανέλυα τα νεότερα στοιχεία της κακοκαιρίας με σκοπό να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες από το επερχόμενο κύμα χιονιά. Το ίδιο συνέχισα να κάνω και από τα Social Media μου.

Αλήθεια 2η :
Δεν είμαι ο Μετεωρολόγος της Κυβέρνησης και ουδέποτε μου ζητήθηκε σε αυτή την κακοκαιρία να κάνω πρόγνωση. Πρόγνωση έκανα για το Mega, το μέσο που εργάζομαι, έκανα και για τους ακόλουθους μου στα Social Media και πιστεύω ότι τους ενημέρωσα αναλυτικότατα. Η Κυβέρνηση ενημερώνεται ως οφείλει από την ΕΜΥ. Η ΕΜΥ λοιπόν είναι η υπεύθυνη για να ενημερώσει Κυβέρνηση, Πολιτική Προστασία, αρμόδιους φορείς, Υπουργούς, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Στρατό κτλπ. Επαναλαμβάνω, δεν βρέθηκα ποτέ στην αίθουσα συσκέψεων με την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης γιατί δεν είμαι αρμόδιος γι' αυτό.

Αλήθεια 3η :
Πράγματι, 48 ώρες πριν την έναρξη της κακοκαιρίας, τα προγνωστικά στοιχεία ήθελαν την κακοκαιρία να επηρεάζει την Αττική από το μεσημέρι της Δευτέρας και έπειτα. Σφοδρά όμως να την επηρεάζει, με χιόνια μέχρι και τις βάρκες. 24 ώρες πριν την έναρξη των φαινομένων, δηλαδή περίπου το πρωί της Κυριακής, τα δεδομένα άλλαξαν και τα προγνωστικά στοιχεία έδειχναν πλέον ότι η κακοκαιρία θα επηρεάσει την Αττική από νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Γι' αυτό λοιπόν και την Κυριακή το απόγευμα έγραψα βίντεο (το οποίο υπάρχει σε όλα μου το Social Media) που κατά λέξη λέω : Η έναρξη των σφοδρών χιονοπτώσεων θα είναι περίπου στις 6-7-8 το πρωί. Αυτό βγήκα και είπα και από το Mega Channel. Δεν ξέρω σε αυτό το σημείο τι επικοινωνία είχε η ΕΜΥ με την Κυβέρνηση, δεν μπορώ να το ξέρω, δεν ήμουν εκεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Με τον κ. Πατούλη μιλήσαμε 3-4 φορές μέσα στο ΣΚ γιατί ήθελε να ξέρει για τον καιρό κάθε λεπτομέρεια. Του είπα, «κλείσε τα σχολεία από τη Δευτέρα. Μπορεί κάποια παιδιά να μπορέσουν να πάνε το πρωί αλλά το μεσημέρι θα επικρατεί χάος από τα χιόνια». Και πράγματι σε επικοινωνία με την κ. Κεραμέως τα έκλεισαν και σωστά έπραξαν.

Αλήθεια 4η :
Πράγματι, ως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να φταίω κάπου, όφειλα να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη από όλους όσοι ταλαιπωρήθηκαν μέσα στα χιόνια όντες εγκλωβισμένοι. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη και προφανώς ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο υπεύθυνος για να αποδώσει τις ευθύνες. Ζητώ και πάλι συγγνώμη όμως. Εγώ από τη μεριά μου προσπάθησα να σας ενημερώσω. Ότι καλύτερο μπορούσα να κάνω πιστεύω ότι το έκανα.

Αλήθεια 5η :
Τι κοινό έχουν, η Κατεχάκη, η Μεσογείων, η Αττική οδός, η Μαραθώνος και η περιφερειακή Υμηττού που δημιουργήθηκε αυτό το χάος από τα χιόνια; Σε όλες αυτές τις οδούς, τα μεγαλύτερα μέρη τους, βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 150 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Εδώ και μέρες ήμουν σίγουρος ότι από τα 150 μέτρα και υψηλότερα στην Αττική, οι χιονοπτώσεις θα ήταν ακόμη πιο σφοδρές με αποτέλεσμα, πολλές περιοχές να βρεθούν στο έλεος της κακοκαιρίας. Αυτό δεν ξέρω κατά πόσον το γνώριζαν στην Πολιτική Προστασία και στο Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής. Αλλά σας ξαναλέω, δεν μου ζητήθηκε να κάνω κάποια πρόγνωση για την Κυβέρνηση λόγω του ότι υπεύθυνη ήταν -ως όφειλε- η ΕΜΥ. Η ΕΜΥ έχει δώσει της εξηγήσεις της. Δεν είναι δικό μου θέμα όμως αυτό.

Αλήθεια 6η :
Οι χιονοπτώσεις στην Αττική ήταν τόσο σφοδρές που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Ακόμη και αν, ως κράτος, είχαμε την οικονομική δυνατότητα να υπάρχει ένα εκχιονιστικό σε κάθε δρόμο της πόλης, και πάλι, είμαι σίγουρος ότι δεν θα είχαμε αποφύγει τα προβλήματα. Υπερβολικό αυτό που σας λέω βέβαια αλλά σας το αναφέρω με αυτό τον τρόπο για να καταστεί σαφές ότι ο όγκος χιονιού ήταν τόσο μεγάλος που σίγουρα τα προβλήματα θα ήταν πολλά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλήθεια 7η :
Πριν τον σφοδρό χιονιά, με κάλεσαν πολλοί Δήμαρχοι από διάφορες περιοχές της χώρας και προφανώς και της Αττικής. Τους ενημέρωσα όλους αναλυτικά. Με κάλεσαν και συνάδελφοι Βουλευτές, από όλα τα κόμματα. Το ίδιο έκανα και σε αυτούς. Με κάλεσαν Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι δεκάδων Ιδιωτικών Εταιριών, Φορέων, ΔΕΚΟ κτλπ, και σε αυτούς ήμουν αναλυτικός και με υπευθυνότητα τους ενημέρωσα. Όποιος θέλησε να ενημερωθεί από εμένα, το έκανα με μεγάλη χαρά και πιστεύω ότι έμειναν ικανοποιημένοι.

Εγώ θα είμαι πάντα εδώ, δίπλα σας. Είτε ως Βουλευτής, είτε ως Μετεωρολόγος, ο αγώνας που θα κάνω θα είναι διαρκής και έντονος, με σκοπό να είστε ικανοποιημένοι όλες και όλοι εσείς. Έχω μάθει να εργάζομαι πάντα σε πολύ έντονους ρυθμούς και να προσπαθώ να είμαι καλός με ότι καταπιάνομαι. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω.

Σας ευχαριστώ για τα εκατοντάδες θετικά σας μηνύματα όλες αυτές τις ημέρες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ