Μεταναστευτικό: Περισσότεροι από 1.000 αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν φέτος σε χώρες της Ευρώπης | ΕΛΛΑΔΑ | iefimerida.gr

Μεταναστευτικό: Περισσότεροι από 1.000 αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν φέτος σε χώρες της Ευρώπης

κορωνοϊός μετανάστες στη δομή του Καρά Τεπέ
Μετανάστες στη δομή του Καρά Τεπέ © INTIME NEWS/ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη μεταφορά των 139 αιτούντων άσυλο στη Γερμανία, ο αριθμός των ατόμων που μετεγκαταστάθηκαν φέτος από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπέρασε τους 1.000.

Συγκεκριμένα, 1.066 αιτούντες άσυλο έχουν μετεγκατασταθεί στο Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία, από τους οποίους οι 292 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Από το σύνολο των αιτούντων άσυλο που μετακινήθηκαν, το 56% κατάγονται από το Αφγανιστάν, το 26% από τη Συρία, το 8% από το Ιράκ, το 3% από παλαιστινιακά εδάφη, το 2% από τη Σομαλία και το 5% από άλλες χώρες.

Η 16η πτήση αιτούντων άσυλο προς τη Γερμανία

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σημερινή πτήση προς Γερμανία ήταν η 16η που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ε.Ε. και υλοποιήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη UNICEF, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία για την Προστασία Ασυνόδευτων Ανηλίκων και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Οι τρεις διεθνείς οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι η πρωτοβουλία για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο, που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, «έχει δείξει ότι πρόκειται για μια πράξη επιμερισμού της ευθύνης που μπορεί να λειτουργήσει.

Είναι ενθαρρυντικό για τους οργανισμούς του ΟΗΕ, το γεγονός ότι κάποια κράτη μέλη έχουν επιδείξει αλληλεγγύη και έχουν αναλάβει δράση, καλωσορίζοντας επιπλέον αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες από την Ελλάδα σε μια περίοδο με ιδιαίτερες προκλήσεις».

Η διαδικασία έγκρισης μετεγκατάστασης παιδιών

Σημειώνεται ότι πριν από την αναχώρηση και μέσω της παροχής επικαιροποιημένων πληροφοριών, γίνεται αξιολόγηση του βέλτιστου συμφέροντος ενός παιδιού, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η μετεγκατάσταση είναι αυτή που αρμόζει για τα παιδιά αυτά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη διαδικασία αυτή λαμβάνεται υπόψη και η άποψη των παιδιών μετά από σχετική ενημέρωσή τους. Παράλληλα γίνεται αξιολόγηση της υγείας τους πριν από τη μεταφορά, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για COVID-19, με βάση τα πρωτόκολλα που έχουν καθιερωθεί από την Ελλάδα και τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στη μετεγκατάσταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότερα από 1.000 παιδιά προσφύγων εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους

Όπως σημειώνουν εξάλλου ο ΔΟΜ, η Ύπατη Αρμοστεία και η UNICEF, ως τα μέσα Σεπτεμβρίου υπήρχαν σχεδόν 4.400 ασυνόδευτα και χωρισμένα από την οικογένειά τους παιδιά στην Ελλάδα, ανάμεσά τους πάνω από 1.000 παιδιά εκτεθειμένα σε σοβαρούς κινδύνους, όπως σε εκμετάλλευση και βία, και βρίσκονται αντιμέτωπα με την αστεγία και με επισφαλείς συνθήκες στα αστικά κέντρα.

Οι τρεις οργανισμοί καλούν για περισσότερη αλληλεγγύη μέσω των μετεγκαταστάσεων σε συνέχεια της δημοσίευσης του νέου Συμφώνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ