CNN: Είναι αργά για να αποφύγουν οι χώρες τη μετάλλαξη Όμικρον - iefimerida.gr

CNN: Είναι αργά για να αποφύγουν οι χώρες τη μετάλλαξη Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνετι σε όλο τον κόσμο
Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο / Φωτογραφία: AP IMAGES
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει ανά τον κόσμο η μετάλλαξη Όμικροναναλύει το CNN, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όποια μέτρα και αν πάρουν οι χώρες, δεν θα την αποφύγουν.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, Νότια Αφρική, Βρετανία και Δανία είναι ως τώρα οι τρεις χώρες όπου η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, ένα μήνα μετά την ανακάλυψή της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με ένα «τσουνάμι» κορωνοϊού εξαιτίας αυτής της νέας παραλλαγής, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, την ώρα που σήμερα καταγράφηκε ρεκόρ με πάνω από 93.000 μολύνσεις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παλεύει με αυτή την κρίση, επιταχύνοντας την καμπάνια του για τον εμβολιασμό, με την αναμνηστική δόση να είναι διαθέσιμη πλέον για όλους τους ενήλικους.

Στη Νότια Αφρική, από την άλλη, οι ερευνητές που εξετάζουν τη μετάλλαξη Όμικρον έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής στο συμπέρασμα πως η παραλλαγή του κορωνοϊού προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, είναι ακόμα θολό το τοπίο αναφορικά με την επίδραση που έχουν σε αυτή τη μετάλλαξη τα υπάρχοντα εμβόλια και η νόσηση από τον κορωνοϊό.

Οσον αφορά στη Δανία, η κυβέρνηση προσπαθεί με νέα μέτρα να περιορίσει τη μετάδοση της νόσου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι μπορεί, όμως, να μάθει από αυτές τις χώρες ο υπόλοιπος πλανήτης;

Το CNN εξηγεί:

Είναι πολύ αργά για να αποφύγουμε τη μετάλλαξη Όμικρον

Παρότι οι περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν επιβάλει περιορισμούς στα ταξίδια, με τεστ και νέα μέτρα, η μετάλλαξη Όμικρον έχει εξαπλωθεί ταχύτατα σχεδόν παντού.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, ανέφερε μέσα στην εβδομάδα πως 77 χώρες έχουν καταγράψει ως τώρα κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής.

«Η αλήθεια είναι πως η Όμικρον είναι στις περισσότερες χώρες, έστω και αν δεν έχει ανιχνευθεί ακόμη. Εξαπλώνεται με έναν ρυθμό που δεν έχουν δει ξανά. Τα κρούσματα κορωνοϊού μπορούν να εκτοξευθούν και να δημιουργήσουν πολύ σοβαρό πρόβλημα στα απροετοίμαστα συστήματα υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Θέμα χρόνου για τη μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχήσει

Αν δει κανείς πως τα δύο πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη Μεγάλη Βρετανία καταγράφηκαν στις 27 Νοεμβρίου και μέχρι την περασμένη Τρίτη η συγκεκριμένη παραλλαγή είχε κυριαρχήσει στο Λονδίνο της Δέλτα, τότε θα αντιληφθεί πόσο γρήγορα εξαπλώνεται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχα δεδομένα έρχονται και από τη Δανία, με το ερευνητικό Ινστιτούτο Statens Serum να περιμένει επίσης πως η μετάλλαξη Όμικρον θα κυριαρχήσει στη χώρα.

Μόνο την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 10.000 μολύνσεις στη χώρα, μια γιγαντιαία αύξηση, αν αναλογιστεί κανείς πως τα κρούσματα στη χώρα της Σκανδιναβίας με δυσκολία ξεπερνούσαν τα 5.000 ως τώρα.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν προανήγγειλε νέα μέτρα, καθώς, όπως τόνισε η ίδια, δεν υπάρχει άλλος τρόπος καταπολέμησης αυτής της πρωτοφανούς αύξησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) προειδοποίησε επίσης μέσα στην εβδομάδα ότι υπάρχει «πολύ υψηλό ρίσκο» η μετάλλαξη Όμικρον να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο στη Γηραιά Ηπειρο. Προσέθεσαν μάλιστα ότι «είναι πολύ πιθανό αυτή η αύξηση να προκαλέσει επιπλέον πίεση στα συστήματα υγείας της κάθε χώρας, με νοσηλείες και θανάτους».

Στην ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον συμφώνησε και ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, που μιλώντας στο CNN ανέφερε πως το θεωρεί «δεδομένο». Σύμφωνα με τον ίδιο όμως, δεν είναι ακόμα σαφές πως η συγκεκριμένη παραλλαγή προκαλεί σοβαρότερη νόσηση.

Ο εμβολιασμός δεν αρκεί απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον

Σύμφωνα με το CNN, οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο συνιστούν στις χώρες -καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται- να συνεχίσουν να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα που βοηθούν στον περιορισμό του κορωνοϊού, όπως είναι οι αποστάσεις και ο καλός αερισμός των χώρων.

«Δεν είναι τα εμβόλια αντί των μασκών. Δεν είναι τα εμβόλια αντί των αποστάσεων. Πρέπει να τα κάνουμε όλα και να τα κάνουμε σωστά», είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μπόρις Τζόνσον και η Βρετανία πατούν το «γκάζι» στην εμβολιαστική τους καμπάνια -ειδικά ως προς την αναμνηστική δόση- τις τελευταίες εβδομάδες, βλέποντας τη μετάλλαξη Όμικρον να τους κυκλώνει. Δεν έμειναν εκεί όμως, καθώς επέβαλαν και νέα μέτρα, όπως την υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πρόσφατης νόσησης για να μπουν στα νυχτερινά κέντρα και τα μεγάλα θέατρα. Εγινε επίσης υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους.

Ο υπουργός Υγείας της Νότιας Αφρικής κάλεσε τον κόσμο την Πέμπτη να επιδείξει την κατάλληλη συμπεριφορά και να πειθαρχεί τώρα περισσότερο από ποτέ σε όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον κορωνοϊό, με στόχο να «σωθούν» τα Χριστούγεννα. Οπως είπε, είναι σημαντικό να παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα και παράλληλα ο κόσμος σε όλες τις χώρες, ακόμα και στις φτωχότερες της Αφρικής, να έχει πρόσβαση σε μια τρίτη δόση του εμβολίου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αυτό ωστόσο μπορεί να πάρει από 12 έως 24 μήνες για να γίνει.

Γιατί μπορεί να μη δούμε άλλα lockdown

Μέχρι τώρα δεν γίνεται πολύς λόγος για νέα lockdown, παρά τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Ο Μπόρις Τζόνσον, επισκεπτόμενος εμβολιαστικό κέντρο στο Ράμσγκεϊτ, δήλωσε ότι από το να επιβάλει κάποιο είδους lockdown, «η κυβέρνηση προτιμά να πει στον κόσμο να προσέχει και να σκεφτούν τις δραστηριότητές τους τα Χριστούγεννα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι περισσότερες χώρες, οι οποίες ψάχνουν οποιαδήποτε φόρμουλα μέτρων που θα τις βοηθήσει να αποφύγουν ένα νέο lockdown, που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό τόσο για την οικονομία όσο και γενικότερα στην κοινωνία.

Για παράδειγμα, η Νορβηγία αυτή την εβδομάδα επέβαλε επιπλέον μέτρα στα σχολεία, όπως και στα καταστήματα εστίασης που πωλείται αλκοόλ.

Αρκετές χώρες, πάντως, προσπαθούν να «ζήσουν» με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, ειδικά όπου ο εμβολιασμός συνεχίζεται με υψηλό ρυθμό.

Η Νέα Νότια Ουαλία στην Αυστραλία, όπου το 93,3% των κατοίκων άνω των 16 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ήρε κάποια από τα μέτρα που είχε επιβάλει για τον κορωνοϊό, παρά την εύρεση μολύνσεων από την Όμικρον.

«Ο ιός είναι εδώ. Η Όμικρον είναι στην Αυστραλία και θα ζήσουμε με αυτόν τον ιό, δεν θα τον αφήσουμε να μας κρατήσει πίσω», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρινσον, μέσα στην εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πηγή: CNN

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ