«Ανάσα» αν επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον -«Ίσως φτάνουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας» - iefimerida.gr

«Ανάσα» αν επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον -«Ίσως φτάνουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας»

Σαξοφωνίστας στην χριστουγεννιάτικα στολισμένη Θεσσαλονίκη
Σαξοφωνίστας στη χριστουγεννιάτικα στολισμένη Θεσσαλονίκη / Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το βλέμμα στραμμένο στα Χριστούγεννα που πλησιάζουν καθώς και στη μετάλλαξη Όμικρον, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που διατίθενται γι' αυτή, βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί.

Όπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Πέμπτης (9/12) για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, «είναι θέμα χρόνου ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, να συμβεί και στην Ελλάδα σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαγιορκίνης: Αυξάνεται η πιθανότητα επικράτησης της Όμικρον έναντι της Δέλτα

«Η επέκταση του στελέχους εκτός της Νότιας Αφρικής είναι δεδομένη, με την πιθανότητα επικράτησής του έναντι του Δέλτα να αυξάνεται μέρα με τη μέρα», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επίσης, ο Γκ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα συγκλίνουν ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου έχει πολύ καλές πιθανότητες να προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τις βαριές περιπτώσεις της παραλλαγής.

Όσον αφορά τη νοσηρότητα, ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμής, παρά την εκρηκτική αύξηση των διαγνώσεων στη Νότια Αφρική, δεν διαφαίνεται αύξηση στους θανάτους, αν και παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό το χάσμα μεταξύ διαγνώσεων-νοσηλειών-θανάτων προς το παρόν το αντιμετωπίζουμε ως ένα παράδοξο, με δεδομένη τη σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη της χώρας. Βρισκόμαστε σε αναμονή για να δούμε κατά πόσο η έξαρση της Όμικρον στη Νότια Αφρική θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως είναι σημαντικό, επίσης, να δούμε το προφίλ νοσηρότητας της Όμικρον σε χώρες με καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου, σύμφωνα με τα δεδομένα, «η Όμικρον διπλασιάζεται κάθε περίπου δύο με τρεις ημέρες».

Βασιλακόπουλος: Αν η Όμικρον προκαλεί ήπια νόσηση, είμαστε σε καλό δρόμο

Στις πρώτες ενδείξεις για τη «συμπεριφορά» της μετάλλαξης Όμικρον αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε, τα δεδομένα δείχνουν πως μάλλον θα είναι πιο μεταδοτική, ενώ από την άλλη τα προκαταρκτικά δεδομένα επιδημιολογικού χαρακτήρα δείχνουν ότι μάλλον δεν οδηγεί σε πιο σοβαρή νόσηση, με υπαρκτή πιθανότητα να οδηγεί ακόμα και σε πιο ήπια.

«Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο σε 2-3-4 εβδομάδες, βαδίζουμε σε έναν καλό δρόμο. Ο ιός, καθώς περνάει η πανδημία και αλλάζει, θα γίνεται πιο μεταδοτικός, αλλά θα έχει ως εμπόδιο τα εμβόλια και θα μας πειράζει πολύ λιγότερο αν προκαλεί ήπια νόσηση. Αν αποδειχθεί αυτό και εξελιχθεί έτσι, σιγά σιγά θα μας αφήσει, γιατί θα εμβολιαστούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, συμπληρώνοντας, όμως, ότι είναι επικίνδυνο να κάνουμε προβλέψεις.

Επίσης, τόνισε ότι, βάσει μελετών του πιο έγκριτου περιοδικού της Ιατρικής, του «New England Journal of Medicine», αποδείχθηκε ότι η τρίτη δόση μειώνει την πιθανότητα θανάτου κατά 90%-95%, ενώ ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκει ο καθένας, μειώνει την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος τον ιό κατά 15-20 φορές.

«Η τρίτη δόση είναι το απόλυτο εργαλείο για να μη βλέπετε ανθρώπους εμβολιασμένους στις ΜΕΘ, να μη βλέπετε παρά ελάχιστους νεκρούς και να εμπιστευθεί πλήρως ο κόσμος το εμβόλιο», σημείωσε ο καθηγητής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόσιαλος: «Ανάσα» αν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη

«Αν η μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει σε όλο τον πλανήτη, θα μπορούμε να πάρουμε μια πολύ μεγάλη ανάσα και ίσως να φτάσουμε πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας» είπε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος, στον ΣΚΑΪ, την Τετάρτη (8/12).

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτό θα ισχύει μόνο αν επιβεβαιωθούν τα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες και για τη συμπεριφορά της «Όμικρον», αλλά και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη.

Επιπλέον, ο Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι «δεν ξέρουμε πώς θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ο ιός. Για αυτό χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Καλό είναι να περιμένουμε ακόμα, να μην ενθουσιαστούμε πλήρως μέχρι να έχουμε τα κλινικά δεδομένα σχετικά με την ηπιότερη νόσηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE εξήγησε πως για να επιβεβαιωθούν οι πρώτες ενδείξεις για την Όμικρον χρειάζεται μεγαλύτερος αριθμός νοσούντων από όλες τις κατηγορίες. «Έχουμε όμως καλές ενδείξεις. Σε 10-15 ημέρες θα έχουμε ασφαλή κλινικά δεδομένα», είπε.

«Από την ανάλυση των λυμάτων της Νότιας Αφρικής φάνηκε πως η νόσος είναι πιο εκτεταμένη από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότεροι ασυμπτωματικοί. Αν επιβεβαιωθεί αυτό με περαιτέρω αναλύσεις, θα συντείνουν οι πληροφορίες», δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Ο ρόλος της τρίτης δόσης

Το πόσο σημαντική είναι η χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η Β. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως «φαίνεται ξεκάθαρα ότι η καθυστέρηση της χορήγησης της τρίτης δόσης σε κάποιες περιφερειακές ενότητες της χώρας είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων σε ενήλικες 50-60 ετών», σημειώνοντας πόσο σημαντικό είναι αυτές οι ηλικίες να σπεύσουν για την τρίτη δόση τόσο λόγω των Χριστουγέννων όσο και λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Πέλλα» είπε, εξηγώντας πως, παρά το γεγονός πως τα κρούσματα μειώθηκαν σημαντικά (περί το 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), παρατηρείται αύξηση σε νοσηλείες.

Γι' αυτό, χαρακτήρισε αναγκαία την άμεση χορήγηση της τρίτης δόσης, ιδίως στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής από τον ΕΟΦ δεν έχει καταγραφεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα από τη χορήγηση της τρίτης δόσης στην Ελλάδα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ