Μετάλλαξη Όμικρον 2: Γιατί καλπάζει και στην Ελλάδα -Φούντωσαν τα κρούσματα, μεγάλη αύξηση σε μία εβδομάδα - iefimerida.gr

Μετάλλαξη Όμικρον 2: Γιατί καλπάζει και στην Ελλάδα -Φούντωσαν τα κρούσματα, μεγάλη αύξηση σε μία εβδομάδα

Νεαροι περπατούν Αθήνα με μάσκες
Φωτογραφία: AP/Thanassis Stavrakis
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Με 22.000 έως 23.000 κρούσματα Covid-19, κατά μέσο όρο, ημερησίως αναμένεται να κλείσει αυτή η εβδομάδα, καθώς καλπάζει η μετάλλαξη Όμικρον 2.

Αυτή είναι η εκτίμηση του Νίκου Τζανάκη, επιβεβαιώνοντας την επιδείνωση του πανδημικού δείκτη των κρουσμάτων και στη χώρα μας.

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, από περίπου 15.000 κρούσματα κατά μέσο όρο το προηγούμενο διάστημα και 18.000 την περασμένη εβδομάδα, έχουμε ξεπεράσει πλέον τα 20.000 και αναμένεται περαιτέρω αύξηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άνοδος των κρουσμάτων οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον 2, που είναι τουλάχιστον 50% πιο μεταδοτική από την Όμικρον.

Εξαιρετικά μεταδοτική η μετάλλαξη Όμικρον 2

«Πρόκειται για μια φοβερά μεταδοτική μετάλλαξη, που ξεφεύγει σε μεγάλο βαθμό από τα εμβόλια όσον αφορά στην προστασία από τη μόλυνση. Ευτυχώς, τα εμβόλια συνεχίζουν να ανοσοπροστατεύουν από τη βαριά νόσο όσους έχουν εμβολιαστεί σωστά. Η μετάλλαξη αυτή, όπως έχουμε δει, διεισδύει σε δομές όπου φιλοξενούνται ευάλωτοι άνθρωποι, όπως οίκοι ευγηρίας, και εκεί προκαλεί θύματα», εξηγεί ο κ. Τζανάκης.

Την ίδια στιγμή, οι θάνατοι συνεχίζουν την τάση αποκλιμάκωσης. «Στα μέσα Φεβρουαρίου είχαμε κατά μέσο όρο 110 νεκρούς ημερησίως και πλέον είμαστε στους 51 θανάτους. Πρόκειται, δυστυχώς, για ένα αναμενόμενο νούμερο δεδομένων των συνθηκών και της εμβολιαστικής κάλυψης», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, ως μέσος όρος, συνεχίζει να έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

10.000 νεκροί στην Ελλάδα λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

«Υπάρχουν χώρες που τον περασμένο Αύγουστο πέτυχαν την πολυπόθητη εμβολιαστική κάλυψη. Εμείς καθυστερήσαμε 6-7 μήνες λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Αυτούς τους μήνες -δυστυχώς- προστέθηκαν 10.000 νεκροί». Παράγοντες που επίσης έπαιξαν ρόλο στον αυξημένο αριθμό των θανάτων ήταν, σύμφωνα με τον διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, το υψηλό ποσοστό γηρασμένου πληθυσμού της χώρας μας, σε σχέση με άλλες, αλλά και το από 12ετίας ταλαιπωρημένο ΕΣΥ, που όμως, όπως υπογραμμίζει, ανταποκρίθηκε με αξιοπρέπεια στις ανάγκες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο κ. Τζανάκης σχολιάζει ότι «η μάσκα σε χώρους συνωστισμού πρέπει να γίνει συνείδηση για τους επόμενους 2 με 3 μήνες. Πρόκειται για ένα απαραίτητο και ισοδύναμο μέτρο, ανάλογο των εμβολίων».

Τα κρούσματα είναι υπερπολλαπλάσια και διάχυτα -Δεν δηλώνονται στον ΕΟΔΥ

Παράλληλα, την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων εκφράζει και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Αχιλλέας Γραβάνης, ο οποίος σε ανάρτησή του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και αναφέρει ότι η εικόνα των 26.000 ημερησίως είναι ανακριβής και σοβαρά υποεκτιμημένη.

«Τα κρούσματα είναι υπερπολλαπλάσια και διάχυτα, αλλά δεν δηλώνονται στον ΕΟΔΥ διότι είτε είναι ασυμπτωματικά ή με ελάχιστα συμπτώματα, είτε ανιχνεύονται με σελφ τεστ μόνο και δεν καταγράφονται πουθενά, παρά μόνο στο οικογενειακό-φιλικό περιβάλλον».

Ο κ. Γραβάνης καταλήγει στην ανάρτησή του ότι «η γενικευμένη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους διαχέει τη λοίμωξη και μεταφέρεται ως συνήθεια και σε πολλούς εσωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες. Ο καιρός δεν βοηθά και η πασχαλινή περίοδος θα επιτείνει τη χαλάρωση. Εμβολιαστείτε και φοράτε μάσκα παντού, διότι έχουμε πιθανότητα σοβαρής οπισθοδρόμησης σε αριθμούς νοσηλειών και θανάτων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ