Μέσα στις νέες εγκαταστάσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη: Έστησε μια μίνι Silicon Valley, γραφεία που θυμίζουν εξωτερικό [εικόνες]

Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στη Θεσσαλονίκη, στην ανατολική πλευρά της πόλης, εγκαινιάστηκαν σήμερα οι νέες εγκαταστάσεις της Pfizer, που επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά ότι η χώρα μας έχει περάσει σε ένα νέο επενδυτικό κεφάλαιο.

Πρόκειται για το Παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το Παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer, τα οποία αποτελούν μια επένδυση-σταθμό για την πόλη αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.

Οι νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις καλύπτουν έκταση άνω των 9.000 τ.μ. και θα φιλοξενήσουν περίπου 700 εργαζομένους από το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας και το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών. Μια μίνι Silicon Valley που γίνεται αφορμή επιστροφής στην Ελλάδα.

Το brain gain έχει, ήδη, ξεκινήσει, με περισσότερους από 70 ανθρώπους από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία και τη Γερμανία να επιστρέφουν, τώρα που έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβολο της Pfizer Inc, Αλμπερτ Μπουρλά. Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δήλωσε συγκινημένος και μίλησε για την εμβληματική επένδυση. Μάλιστα, σε ένα σημείο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τέτοιους εργασιακούς χώρους έχει φανταστεί για τα νέα υπουργεία στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ.

«Μιλάμε και για την ποιότητα της εργασίας. Γι' αυτό και η Pfizer βραβεύεται ως μία από τις εταιρείες που προσφέρει καλή ποιότητα εργασίας στους εργαζόμενους και αυτό μερικές φορές είναι εξίσου σημαντικό με τις απολαβές που κάποιος μπορεί να παίρνει από τη δουλειά του. Αυτή η ικανοποίηση, αυτός ο ενθουσιασμός, αυτή η χαρά να έρχεσαι σε έναν εργασιακό χώρο ο οποίος σε σέβεται και ο οποίος σου δίνει τις δυνατότητες να ξετυλίξεις πραγματικά τη δημιουργικότητά σου και το ταλέντο σου», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Και μιας και εμείς σκεφτόμαστε -και είναι εδώ και ο υπουργός Ανάπτυξης, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω διότι και ο ίδιος υποστήριξε πάρα πολύ αυτήν την επένδυση και ξεμπλόκαρε πολλά γραφειοκρατικά και διαδικαστικά εμπόδια για να γίνει τελικά πράξη- αλλά και εμείς όταν σκεφτόμαστε το μέλλον των χώρων που θα φιλοξενούν δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, καθώς και εμείς θα δρομολογήσουμε, πιστεύω σε μία 5ετία από τώρα, τη μετεγκατάσταση πολλών υπουργείων σε έναν καινούριο χώρο στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, αγαπητέ Αλμπερτ, κάπως έτσι φαντάζομαι και εγώ τους χώρους που θα μπορούν να φιλοξενούν πια δημόσιους υπαλλήλους, αυτό είναι το μέλλον των εργασιακών χώρων και χαίρομαι πάρα πολύ που γίνεται πράξη εδώ πέρα, στις δικές σας εγκαταστάσεις», πρόσθεσε.

Φωτογραφίες: Οι εγκαταστάσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Και η αλήθεια είναι ότι οι εγκαταστάσεις της Pfizer δεν θυμίζουν σε τίποτα τα γραφεία που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ελλάδα. Αλλωστε, ο σχεδιασμός των χώρων εργασίας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, με τους χώρους να γίνονται πιο άνετοι και πιο ανοικτοί, ενώ το design έχει ως στόχο την ευημερία των εργαζομένων, την κοινωνικοποίηση και την αλληλεπίδρασή τους.

Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ολοφάνερα και στο design των γραφείων της Pfizer, η οποία ανέθεσε τη διαχείριση του έργου στην εταιρεία Arbitrage. Σε συνεργασία με το γραφείο eDje Architects και την υποστήριξη της Perkins+Will δημιούργησαν χώρους όπου ο εργαζόμενος εμπνέεται, εργάζεται και παίρνει τον απαραίτητο χρόνο να αφεθεί και να χαλαρώσει. Η διάταξη των χώρων και των επιπλών επιτρέπουν τη δημιουργία μικρών κοινοτήτων μέσα στο κτίριο.

Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Αναμφισβήτητα, ένας από τους χώρους που ξεχωρίζει είναι το αμφιθέατρο, σχεδιασμένο ως ένα τεράστιο σύνολο ξύλινων σκαλοπατιών. Ο χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία διαλέξεων, προβολών και παρουσιάσεων, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καθημερινή άτυπη εργασία ή χώρο συναντήσεων.

Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Γιατί στη Θεσσαλονίκη

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης για την δημιουργία του hub της Pfizer δεν αποτελεί τυχαία επιλογή. Οι άνθρωποι της εταιρείας είδαν στην πόλη, έναν κόμβο καινοτομίας και τεχνολογίας.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας, Νίκο Γκαριμπόλντι, αναφέρθηκε στα στοιχεία που έκαναν την Θεσσαλονίκη να ξεχωρίσει. Ο Γκαριμπόλντι μίλησε για συγκέντρωση ταλέντων του κλάδου της πληροφορικής στην πόλη, τον ρόλο της ως εκπαιδευτικού Hub της Ελλάδας και των Βαλκανίων με 5 μεγάλα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα 9 παγκοσμίου βεληνεκούς ερευνητικά κέντρα.

Φυσικά, δεν είχε παραλείψει να σχολιάσει τις προοπτικές που βλέπει στη χώρα και την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική για την Καινοτομία, το νέο αναδυόμενο περιβάλλον των νεοφυών επιχειρήσεων, τη δυνατότητα για συνεργασία με τεχνολογικά Ηubs και το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο του πληθυσμού, παράγοντες οι οποίοι οδήγησαν την Ελλάδα στο να βρεθεί στο επίκεντρο σημαντικού αριθμού νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών από μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής και των τεχνολογιών επικοινωνίας.

Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ