Προφυλακιστέοι κρίθηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ο ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα, ο βοηθός του, καθώς και ακόμη τέσσερα άτομα για αρχαιοκαπηλία.
Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για συμμετοχή σε οργανωμένο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, ωστόσο όλοι τους αρνήθηκαν την εμπλοκή.
Το εν λόγω κύκλωμα φέρεται να είχε στην κατοχή του και να επιχειρούσε να διαθέσει προς πώληση, μεταξύ άλλων, βυζαντινές εικόνες και Ευαγγέλια του 18ου αιώνα.
Οι απολογίες των κατηγορουμένων ενώπιον των δικαστικών αρχών στην Κόρινθο ξεκίνησαν από τις 11 το πρωί και διήρκεσαν για έως τα μεσάνυχτα.
Κατά την άφιξή του στο δικαστικό μέγαρο, ο ηγούμενος εμφανίστηκε ιδιαίτερα οξύθυμος, καθώς έσπρωξε βίαια με το χέρι του μικρόφωνο δημοσιογράφου που πήγε να του «αλιεύσει» δήλωση.