Μάσκα: Υποχρεωτική σχεδόν... παντού από σήμερα -Τα πρόστιμα και ποιες προστατεύουν καλύτερα

Νέα μέτρα από αύριο με υποχρεωτική χρήση μάσκας /Φωτογραφία: Eurokinissi

Εντονη είναι η ανησυχία από τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, με τον Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει χθες την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σχεδόν... παντού. Από τα ασανσέρ έως τις τράπεζες.

Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για το κοινό και τους εργαζομένους στα εξής:

  • καταστήματα λιανικής
  • γραφεία/υπηρεσίες που έχουν επαφή με το κοινό, ΔΕΚΟ, τράπεζες,
  • ιατρεία,
  • δημοτικά καταστήματα,
  • καταστήματα τροφίμων (φούρνους, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.ά.),
  • κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.

Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε:

  • ΜΜΜ
  • ταξί για επιβάτες και οδηγούς
  • σούπερ μάρκετ,
  • ασανσέρ,
  • όπως επίσης και για εργαζόμενους στα καταστήματα εστίασης.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Προς το παρόν, οι εκκλησίες είναι εκτός λίστας, κάτι που ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία, αν διαπιστωθεί πως δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα. Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου υπάρχει μια ανησυχία, με τον κ. Χαρδαλιά να τονίζει πως στη συντριπτική πλειοψηφία οι εκκλησίες τηρούν τα μέτρα, ωστόσο αν προκύψει η ανάγκη θα ληφθούν μέτρα και στους ναούς.

Ηδη η Ιερά Σύνοδος έχει στείλει εγκύκλιο προς τις Αρχιεπισκοπές τονίζοντας πως πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας για την δημόσια υγεία εντός των Ναών. Προτρέπει μάλιστα τους κληρικούς και τους μοναχούς να τηρήσουν όλοι τα μέτρα, όπως φυσικά και οι πιστοί, εν όψει των εορτών της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου αναμένεται κοσμοσυρροή στις εκκλησίες.

Ανοιχτό να επεκταθούν οι μάσκες σε σχολεία και εξωτερικούς χώρους

Την ίδια ώρα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, έκρουσε για άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση του κορωνοϊού και κάλεσε τους πολίτες να έχουν πάντα μαζί τους μία μάσκα και να τη χρησιμοποιούν σωστά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, όμως, η κυρία Παγώνη ήταν απόλυτα ξεκάθαρη στο μήνυμά της προς τους πολίτες λέγοντας πως το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση της απόστασης, καθώς η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο και διερωτήθηκε «τι περιμένουν; Να το λέει ο Χαρδαλιάς και ο κάθε Χαρδαλιάς;».

Με την συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο τα σχολεία να ανοίξουν και οι μάσκες να είναι υποχρεωτικές για τους μαθητές. Παράλληλα έθεσε και την πιθανότητα ακόμη ενός σεναρίου, να γίνει η μάσκα υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπως έκανε η Μαδρίτη αφού στην Ισπανία υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πρόστιμα για όσους δεν φορούν μάσκες

Υπενθυμίζεται πως όσοι δεν φορούν μάσκα, όπου αυτή είναι υποχρεωτική, θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 150 ευρώ. Μάλιστα οι έλεγχοι αναμένεται να είναι εντατικοί και δεν θα υπάρξει χαλαρότητα, ενώ αναμένεται να κληθούν να πληρώσουν και όσοι φορούν τη μάσκα σαν αξεσουάρ και όχι όπως πρέπει για να προφυλαχθούν οι ίδιοι, αλλά και οι υπόλοιποι που βρίσκονται στο χώρο. Οπότε μάσκες περασμένες στο πιγούνι, στον λαιμό ή κρεμασμένες στο αυτί θα είναι αιτία για το πρόστιμο των 150 ευρώ.

Εξαδάκτυλος: Είμαστε κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, καθώς «είμαστε πολύ κοντά στο να μην τα καταφέρουμε καλά το καλοκαίρι».

Μιλώνας στο Open ο κ. Εξαδάκτυλος διαπίστωσε με πικρία ότι οι γιατροί δεν κατάφεραν να πείσουν τους πολίτες να φορούν τη μάσκα τους, μια ημέρα αφότου ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε χθες την επέκταση της υποχρεωτικότητας χρήσης της μάσκας για τον κορωνοϊό.

«Επρεπε να έρθουν τα πρόστιμα για να πειστεί ο κόσμος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε: «Δεν καταφέραμε ποτέ να πείσουμε τον κόσμο για τη χρήση της μάσκας. Δεν μπορούσαμε πέραν της σύστασης να επιβάλουμε ως γιατροί τη χρήση της. Το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες και για τις επεμβάσεις. Ο γιατρός συστήνει και ο ασθενής επιλέγει».

Ποιες μάσκες δεν προστατεύουν

Εκρουσε, δε, τον κώδωνα του κινδύνου για τις μάσκες με φίλτρο, «καθώς προστατεύουν αυτόν που τη φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς αν έχει τον ιό, τον διασπείρει». Ξεκαθάρισε επίσης ότι οι ασπίδες δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες, για παράδειγμα, βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος που εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πιγούνι είναι… διακοσμητικές».

Ποιες μάσκες προστατεύουν και ποιες όχι

Oμάδα επιστημόνων στην Αυστραλία συνέκριναν την αποτελεσματικότητα χειροποίητων υφασμάτινων μασκών με μία στρώση υφάσματος και διπλής στρώσης με απλές χειρουργικές μάσκες προστασίας, ως προς την συγκράτηση των σταγονιδίων.

Προκειμένου να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα χρησιμοποίησαν ειδικά σχεδιασμένο σύστημα φωτισμού LED και βιντεοκάμερα υψηλής ταχύτητας, δείχνοντας ότι ναι μεν η μονή στρώση περιόριζε την εξάπλωση των σταγονιδίων, που απελευθερώνονται με την ομιλία, όμως όχι στο βαθμό που αυτό επιτυγχάνεται από τις μάσκες διπλής στρώσης.

Η διπλή στρώση αποδείχθηκε επίσης ότι είναι «σημαντικά καλύτερη» στη μείωση της εξάπλωσης των σταγονιδίων, αν και η τριπλή χειρουργική μάσκα ήταν η καλύτερη σε όλα τα σενάρια που δοκιμάστηκαν, όπως αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής την Ράινα Μάκινταϊρ του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουάλιας σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Thorax.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ μάσκες Κορωνοϊός covid-19

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ